Mintegy 2,5 milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztést mutattak be Münchenben

Idén a magyar stand fókuszában az ipari logisztikai fejlesztések álltak, de irodapiaci és szállodai fejlesztéseket is bemutattak az érdeklődőknek az EXPO-REAL kiállításon.

2023. október 26.

Mintegy 2,5 milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztést mutatnak be Münchenben - mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke nemrég. Takács Ernő hozzátette: az októberben idén 25. alkalommal rendezték meg Európa legnagyobb ingatlanszakmai, ingatlanfejlesztési és befektetői rendezvényét, az EXPO-REAL-t, amelyen 75 országból, több mint 2000 kiállító és 40 000 döntéshozó találkozott egymással.

Ismertetése szerint az IFK és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) együttműködésében, illetve a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt., valamint a Liget Budapest Projekt kiemelt támogatásával jött létre Münchenben a Magyarország-Budapest Stand. Ennek fókuszában idén is az ipari logisztikai fejlesztések álltak, de irodapiaci és szállodai fejlesztéseket is bemutattak az érdeklődőknek.

Az IFK és a HIPA a helyszínen kiadott közös közleményében a CBRE adatai alapján azt írta, hogy az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,8 millió négyzetméter, Budapesten és környékén meghaladja a 3,3 millió négyzetmétert. Takács Ernő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy idén először több vidéki projektet mutattak be az ingatlanszakmai rendezvényen mint fővárosit, a magyar standon Budapest mellett Debrecen, Miskolc, Nagykanizsa, Kecskemét és Szolnok is megjelenik a fejlesztési lehetőségeivel és a projektjeivel.

A müncheni szakmai rendezvényen a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztők képviseltetik magukat projektjeikkel, így a Wing Zrt., a Futureal csoport, az InfoGroup, a GLP, a GTC és az Atenor is - tette hozzá.

Takács Ernő szerint a rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy a magyar szakemberek és a nemzetközi ingatlanfejlesztők, ingatlanbefektetők között számos olyan pozitív kapcsolat jöjjön létre, amelyek továbbra is jelentősen hozzá fognak járulni az ország gazdasági növekedéséhez, elsősorban 2024-től.

Joó István, HIPA vezérigazgatója elmondta, az ügynökség arra törekedett, hogy Magyarországot potenciális befektetési helyszínként mutassák be, ahol versenyképes üzleti környezetet várja a befektetőket. Egyúttal jelezte, az elmúlt években sikerült rekordokat elérni a külföldi tőkebeáramlás szempontjából. A HIPA vezérigazgatója elmondta, hogy miközben az országba tavaly 6,5 milliárd eurónyi működőtőke érkezett, addig idén már az első fél évben 8,1 milliárd euró áramlott be. Ez utóbbi összeg több mint 11 ezer új munkahely létrehozásához és számos munkahely megőrzéséhez járult hozzá.

Arról is beszámolt, hogy az elektronika és az autóipar a meghatározó a befektetési volument tekintve, de jelentős mértékű működőtőke érkezett a gyógyszeriparba és az üzleti szolgáltató szektorba is.

Joó István kiemelte, a befektetésekhez fejlett ipari parkokra is szükség van. Ehhez kapcsolódóan felidézte, hogy a kormány az elmúlt években körülbelül 800 milliárd forintnyi ipari parki és közmű fejlesztésről döntött.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, a projektet idén már nyolcadik alkalommal mutatják be Münchenben. A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a megújult Szépművészeti Múzeum vagy maga az egész park mostanra olyan nemzetközi láthatóságot biztosít a környéknek és egész Magyarországnak, aminek köszönhetően számtalan befektető megértette, hogy egy modern várossal áll szemben - fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette, az októberi rendezvényhez hasonló fórumokon a jövőben is szeretnék bemutatni a Városliget segítségével, hogy milyen ország Magyarország és miért érdemes a működőtőkének ezen a környéken befektetési lehetőségeket keresni.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Lakatos Péter, Palkó György

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©