Magyarok a világ legnagyobb ingatlanfejlesztői kiállításán

Március 13-15. között tartják a MIPIM-et, a világ legnagyobb ingatlanfejlesztői kiállítását Cannes-ban. 

2024. február 26.

A MIPIM kapcsán a magyar ingatlanfejlesztési piac főbb folyamatait Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke foglalta össze.

Az FDI beáramlása ösztönzi az ipari ingatlanfejlesztőket

„Minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország, az FDI beáramlása pedig ösztönzően hat a professzionális ingatlanfejlesztők tevékenységére és kiemelt nemzetközi figyelmet vonz hazánkra a befektetők részéről is” – hangsúlyozta Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.  Az FDI magas értéke magával húzza a válságok után csak lassan helyreálló ingatlanbefektetési piacot is – emelte ki. Nem volt rossz a tavalyi év, de sok területen elmaradt a 2022-estől, ugyanakkor voltak kiemelkedően teljesítő területek: Az ipari ingatlanok piacán az éves kereslet volumene eléri a 867 000 m²-t, ami szintén jó eredmény, 2%-kal megelőzi a 2022-es eddigi rekord évet, amikor a covid utáni felpattanás produkált kiugró számokat. Jól látszik, hogy vidéki kereslet egyre nagyobb részt tesz ki a teljes bérlői aktivitásból, míg 2021-ben 14%-ot képviselt, addig 2023-ra már csaknem megduplázódott, 27%-ra növekedett az aránya. Tavaly 518 000 m² spekulatív célú logisztikai ingatlant adták át, a saját tulajdonú ingatlanok átadási volumene elérte az 1,3 millió m²-t, ami nagyon erős dinamikát mutat – ismertette a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE legfrissebb számai alapján Takács Ernő, megjegyezve, hogy 624 000 m² bérraktár építése van folyamatban, 90%-a várhatóan már idén elkészül. A jövő évi szám persze még tovább nőhet, hiszen új csarnokok kivitelezése csupán pár hónapig tart. Bár Budapest részesedése továbbra is kimagasló, a folyamatban lévő építkezések közel 30%-a már a főváros térségén kívülre összpontosul, és ez az arány tovább nőhet a következő években. 

Aréna Business Campus

Az irodapiacon új lehetőségek és új helyszínek kerülnek fókuszba

Az irodapiacon megtorpanás volt tavaly nem csak a régióban, de globálisan is: csökkent az irodák iránti kereslet mind felhasználói, mind fejlesztői oldalról. A hazai piacon a legerősebb aktivitást az államigazgatás költözése jelenti, de zajlik néhány nagy városközpont-fejlesztés is, ami az irodapiac kilátásait javítja. Kedvező az is, hogy olyan helyeken indulnak meg hatalmas fejlesztések, amelyek eddig kiestek a befektetői érdeklődés fókuszából - például a 11. és 14. kerületben -, ami egyértelműen mutatja a belváros terjeszkedését. A komplett városrész megújítások pedig húzzák a hotel-, retail- és lakóingatlan-beruházásokat is. Jó alapot ad az irodafejlesztéseknek, hogy tavaly a kereslet 47%-kal emelkedett, „nagyjából kezdünk visszatérni a covid előtti időkhöz, de meg kell jegyezni, hogy ebből nagy részt tesznek ki az állami igények”. A kihasználatlanság 13,3%, ami egy régiós átlagnak felel meg. A város egyes részein kialakulhat egy minőségi irodaövezet, mert hiány főleg a belvárosban vagy a Váci úton a közkedvelt területeken van, ugyanakkor irodai kínálat jelenik meg olyan helyeken, ahol eddig nem volt, megindul tehát a főváros irodapiaci átrendeződése” - ismertette. A nagyobb cégek a home office megmaradása miatt óvatosabbak, de kkv-k igénye egyre nő, és idei átadással már csaknem 173 000 m² van tervben, ami a korábbi idők jobb éveit idézi az IFK elnöke szerint.

Kaposvár, szálloda látványterv

A turisztikai minőség és a vidék ereje is fókuszba kerül

Kiugrás előtt állnak a hotelfejlesztések is, köszönhetően a turizmus jó teljesítményének. A nemzetközi hotelüzemeltetők érezhetően keresik a budapesti beszállási lehetőségeket – ismertette Takács Ernő, és megjegyezte, hogy a covid alatt megtorpanó szállodafejlesztések miatt jelentős összegek keresik még mindig a jó hozammal kecsegtető befektetéseket. Magyarország pedig kifejezetten jó célpontja a magas minőségű, 4-5 csillagos hotelfejlesztéseknek. A hazai turizmus jelentős, minőségi átalakuláson ment át az elmúlt években, jelentősen nőtt a magas színvonalú kínálat – mondta.

„Összességében elmondható, hogy régiós összehasonlításban jól állunk, Budapesten épül a legtöbb iroda a régiós fővárosok közül, az állomány megújul és intenzíven gyarapodik. Budapesten építés alatt van 464 000 m², Prágában pedig csak 84 000 m², Varsóban pedig 216 000 m². Ipari vonatkozásban az állomány arányában építés alatt van 12%, Csehországban 11% Lengyelországban 21%, és a 2024-es erősödés után 2025-ben és 2026-ban jelentős felpattanást várunk az ingatlanfejlesztési piacon”- tette hozzá Takács Ernő.

A befektetési forgalom vonatkozásában: a tavalyi évben a negatív körülmények miatt fél milliárd euró alatt volt, de nagyon sok tranzakció van a csőben, mindenki arra vár, hogy az infláció lemegy, a kamatok stabilizálódnak és a finanszírozás olcsóbbá válhat még az idén. Alapvetően azt látjuk, hogy az intézményi befektetők hajlandóak többet allokálni ingatlanba idén, mint tavaly illetve a kisbefektetők, az 5-10 millió eurós cégek pedig kifejezetten aktívan keresik a lehetőséget a közép- és kelet-európai régióban.

Az FDI-beáramlása, a komoly fejlesztések, a regionalizáció és az új központok megjelenése mind vonzó a befektetőknek. Ipari, logisztikai vonalon komoly fejlesztéseket mutatunk fel, illetve turisztikai szempontból már egy másik Budapestet és Magyarországot mutatunk be a MIPIM-en. Szintet lépett mind a hazai ipari logisztikai piac kínálata mind a turisztikai minőség, és a vidék ereje is fókuszba kerül. A Magyarország-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben – összegezte Takács Ernő, az IFK elnöke.

East Gate Pro raktárbázis

Az ipari szektor szárnyal, a legütésállóbb piaci szegmens

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az Infogroup (az IGPark hálózat fejlesztője) és a WING Industrial – a legújabb fenntartható fejlesztéseiket mutatják be a nemzetközi kiállításon. az ipari ingatlanok piacán például az utolsó negyedévi kereslet elérte a rekordnak számító 358 000 m²-t. „Nagyon jó lett az utolsó negyedév. Az év első fele elég döcögősen indult a gazdasági teljesítmény csökkenése, a globális konfliktusok kiéleződése, az európai gazdaság lassulása miatt, de az év végére olyan dinamikát láthattunk, mint a covid után”. 

A teljes országos modern ipari, logisztikai állomány tavaly 5 millió m² fölé emelkedett, amelyből a fővárosban és környékén található 3,5 millió m², míg a regionális hazai állomány 1,6 millió m². Az aktivitás kiegyensúlyozott: Budapest ugyan továbbra is a legerősebb fejlesztési központ, de a piac szerkezete földrajzilag egyenletesebbé vált, erősödnek a vidéki lokációk is. A külföldi működőtőke-befektetések (FDI) ingatlanfejlesztésekre gyakorolt hatására jó példa Debrecen, ahol évek óta látható ez a pozitív trend, ezért fontos például a MIPIM-en bemutatni a vidéki fejlesztési lehetőségeket is - hangsúlyozta.

Tocóvölgy lakópark, Debrecen

A magyar vidék erejét Békéscsaba, Debrecen és Kaposvár demonstrálja

Az elmúlt években vidéken is elkezdtek kialakulni ipari és logisztikai csomópontok, az ipari és logisztikai ingatlanok piacán jellemző trend, az úgynevezett „közeli gyártás” (nearshoring), a vállalatok a közelebb hozzák a gyártási kapacitásaikat a célpiacaikhoz. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb nyertese Európában Magyarország, amit a Magyarország-standon több nagyvárosunk is prezentál.

Forrás: Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) Borítókép: HelloParks Páty

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©