A magyar ingatlanfejlesztés idei projektjei Cannes-ban

Március 14-17. között rendezik a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállítását a francia városban. 

2023. február 23.

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések állnak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán a MIPIM-en. A március 14-17. között Cannes-ban rendezett több évtizedes múltú kiállításon a magyarországi fejlesztési irányok, és lehetőségek sikeres bemutatása évről-évre kiemelt fontosságú a működőtőke-beáramlás szempontjából. A főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési célok és lehetőségek ismertetésére szolgáló Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF). A szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING – a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt az élvonalbeli nemzetközi seregszemlén.

A legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, Takács Ernő elmondta, hogy az ország nemzetközi porondon való részvétele kiemelt fontosságú, hiszen a szereplők azon dolgoznak, hogy az ingatlanbefektetési terület újra rekord magasságokba emelkedhessen. Tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, a CBRE előrejelzése szerint idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások. Ugyanakkor az egyes szegmensek teljesítménye nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy éppen erre a három területre fókuszálunk a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az idei év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál – jegyezte meg az IFK elnöke.

Budapest One - Futureal

A lehetőségeket mutatja Takács Ernő szerint, hogy az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300.000 m²-t adtak át tavaly és ezzel a kereslet is lépés tartott, nem emelkedett a kihasználatlanság, 2022-ben 15%-kal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400.000 m² körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500.000 m²-t. Hozzátette, hogy a CBRE várakozásai szerint az ipari, logisztikai fejlesztések piaca lesz a legerősebben szárnyaló szegmens 2023-ban is, ami a kereslet és a budapesti piacon tapasztalható 5% alatti üresedés alapján komoly vidéki fejlesztési lehetőségeket jelent.

Az ország egész területén, de főleg a főváros környékén jelentős az igény az ipari ingatlanok iránt, különösen az autóipari beszállítók kereslete erős. A legjobban eladható szegmens külföldön jelenleg az ipari, logisztikai ingatlanok piaca – fogalmazott az IFK elnöke, megemlítve, hogy az ipari parkok bővítésénél is elsődleges szempont az energiahatékonyság, a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása. A jó minőségű ipari ingatlanok ma már 20-30%-ban napenergiából fedezik energiaszükségletüket, ami óriási lépés a zöldebb világ felé – tette hozzá. Az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,5 millió m²-re nőtt, Budapesten és környékén meghaladta a 3 millió m²-t; tervben van további közel 1 millió m² létesítése, és ebből közel 500.000 m² építés alatt van már a CBRE adatai szerint.

A hotel szegmensben Budapest és a fővároson kívüli desztinációk vonzerejének növelését célozzák a fejlesztések. Takács Ernő szerint vidéken a business hoteleké, Budapesten pedig a minőségi turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseké a jövő, jó példának nevezte például a Liget Budapest Projekt újabb elemeit.

Multifunkcionális fejlesztés, Szeged - HIPA

 

A Magyarország-Budapest-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben. Debrecen általános ingatlanpiaci bemutatásán túl, a hosszú távú gazdaságfejlesztési és humán erőforrás stratégiához illeszkedve promótálják a lakhatásfejlesztést, melynek egyik legnagyobb projektje a közel 1200 lakást tartalmazó Tócóvölgy fejlesztés. Emellett népszerűsítik a város előkészítés alatt lévő vagy már megvalósult szállodafejlesztéseit (Mercure Hotel, Hilton Garden Inn), amelyek nem csak turisztikai, de üzleti szempontból is kulcsfontosságúak a városnak. Szeged a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpontot és a Science Park Szeged Tudományos és Innovációs Parkot, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m²-es 3*-os 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal vegyes fejlesztést viszi a kiállításra. A tudományos és innovációs park kialakításával a Szegedi Tudományegyetemmel jelenleg is együttműködő, illetve további kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel foglalkozó vállalkozások települhetnek a felsőoktatási intézmény és a tudományos kiválóságot megtestesítő európai kutatási infrastruktúra – ELI-ALPS – közvetlen környezetébe.

 

Az ATENOR prémium kategóriás irodaprojektjeit, az Aréna Business Campus projektet, a RoseVille-t és a BakerStreet I-et, mutatja be, melyek több mint 200 millió eurós értéket képviselnek 53.000 m² alapterületen, a további fázisokkal kb. 92.000 m²-en. Az ATENOR mindegyik projektjét a fenntarthatóság jegyében hozta létre, valamint az ESG elvei is teljesülnek, ezért a házak rendelkeznek BREEAM Excellent es Access4You Gold minősítéssel.

RoseVille - Atenor

A GLP Hungary legújabb logisztikai parkját, a Sziget 1-et mutatja be, melynek mindkét csarnoka bérlőre is talált. Az A kategóriás létesítmények megtestesítik a GLP piacvezető tervezési sztenderdjeit és specifikációit. Folyamatban van a Sziget 2 logisztikai park engedélyezése. A fejlesztés több mint 100.000 m²-nyi első osztályú logisztikai ingatlannal bővíti a magyarországi piaci kínálatot.

Sziget Logisztikai Központ - GLP

A GTC jelenlegi portfoliójában minden igényt kielégítő megoldásai vannak a bérlői számára, akár a lokáció, akár az energiahatékonyság a cél, megoldást kínálnak minden igényre. Ennek demonstrálására bemutatják Cannes-ban a 75.000 m²-es Centerpointot, a fővárosi irodapiac egyik különleges fejlesztését, a XIII. kerület szívében, a Duna Tower Duna parti irodaház szabad területeit és az energiahatékonysági fejlesztéseit a Váci Greens D épületén.

Duna Tower - GTC

A Futureal csoporthoz tartozó HelloParks két és fél év alatt piacvezető szerepet ért el a Magyarországon építés alatt álló ipari ingatlanok területén a piaci részesedés tekintetében. Ezt 2023-ban tovább erősíti egy újabb stratégiai lokációval Budapest déli alpiacán. A HelloParks jelenleg összesen 222 hektáron mintegy 1 millió m², rendkívül magas fenntarthatósági kritériumokat teljesítő raktár- és ipari terület fejlesztésén dolgozik három helyszínen, Maglódon, Fóton és Pátyon. A MIPIM-en bemutatásra kerülő átadott és folyamatban lévő projektjeinek teljes fejlesztési értéke megközelíti a 350 millió eurót.

Hello Parks Maglód

Az Infogroup a közép-kelet magyarországi régió ipari-logisztikai fejlesztéseinek specialistája, Kecskemét, Miskolc, Polgár, Tiszaújváros, Karcag külterületein elhelyezkedő ipari parkjait mutatja be, amelyekben spekulatív és built-to-suit ipari-logisztikai fejlesztések és értékesítendő ipari területek egyaránt megtalálhatók. A cég régiós projektjei közül kiemelkedik az IGPark Polgár ipari parkban épülő 15.000 m²-es csarnok, a Kecskeméten épülő spekulatív 21.000 m²-es gyártó- és logisztikai célra alkalmas csarnok, valamint az IGPark Miskolc ipari parkban egy 19.000 m²-es built-to-suit ipari-logisztikai épület.

In Park - Gyula

A WING - a közép-európai ingatlanpiac meghatározó ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja, amely Magyarországon, Lengyelországban és Németországban van jelen – a hazai ingatlanpiac minden szegmensében aktív, így irodák, ipari és logisztikai ingatlanok, kiskereskedelemi projektek, szállodák és lakófejlesztések is a portfóliója részét képezik, melyeket egyaránt bemutat a nemzetközi porondon. Mind a fejlesztés alatt álló Liberty komplexum, Liget Center projekt, East Gate Pro, valamint a LIVING ernyőmárkája alá tartozó lakófejlesztései, mind pedig a már megvalósított projektjei világszínvonalú és környezettudatos ingatlanfejlesztések, amelyek új funkciókkal, emberközpontú, élhető és inspiráló terekkel gazdagítják a környezetet és a közösségeket.

Liberty Irodaház - Wing

A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE is jelen lesz a kiállítók között, legfrissebb elemzéseikkel árnyalják a Magyarország-Budapest-standon zajló kerekasztal beszélgetéseket. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet, valamint az ingatlanalapok által kínált befektetési lehetőségeket ismerteti.

Forrás: Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)

A projekteket bemutató videó:

https://www.youtube.com/watch?v=MJIM1tHXnmI

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©