Hitachi, a japán óriás

A több mint 100 éves, de bizonyos szempontból 100. évfordulóját éppen 2023-ban ünneplő Hitachi-csoportot járjuk körbe közelebbről.

2023. április 24.

A kezdet

A Hitachi története egy bányát kiszolgáló néhány főt foglalkoztató gépjavító üzemeként kezdődött 1910-ben. Alapítója – Namihei Odaira – egy fiatal villamosmérnök volt. Nem meglepő, hogy néhány évvel később elektromos gépeket is elkezdett gyártani a fiatal vállalkozó. Az első elektromos gépet 1920-ban állították elő.

100 évvel ezelőtt, 1923-ban volt a Richter-skála szerint 8,2 fokozatú nagy kantói földrengés Japánban, aminek epicentruma 25 km-re volt Tokiótól, és a várost szinte teljesen lerombolta. A Hitachi tulajdonosa és vezetője minden erejét az elpusztult város elektromos hálózatának helyreállítására fordította. Ez a hozzáállás, amely szerint az üzleti tevékenységet a társadalom javára kell fordítani, a mai napig kíséri a Hitachi üzletfilozófiáját. Ezért tekinthetjük úgy, hogy a Hitachi ebben az évben ünnepli 100 éves születésnapját.

Az önzetlen segíteni akarást nagyra értékelte az akkori japán kormány, és a vállalatok is egyre nagyobb megrendeléseket adtak a Hitachinak. Az elektromos hálózat működését szolgáló generátorok, transzformátorok után elindult a gyártás azokban az iparágakban is, amelyek szükségesek voltak a földrengés miatt megsemmisült ipar újraindulásához. A belső kereslet felfutásával párhuzamosan indult el az elektromos ventilátorok exportja is az USA-ba.

Az üzem a 30-as években

Innentől kezdve egyre bővült a Hitachi által gyártott termékek fajtája, illetve a fejlesztések, az innovációk köre. Néhány példa a sok közül: a VHS-videómagnók gyártásának indulása az 1980-as években. Vagy más iparágból vett példa: a Hitachi vezette be a 9,5 hüvelykes merevlemezt. A Hitachi orvosi technológiákhoz is gyárt termékeket, a vállalat a protonterápia területén is vezető szerepet tölt be. 2003-ban a Hitachi Group belépett a tanácsadói üzletágba, ahol Hitachi Consulting néven működik. A Hitachi háztartási elektromos készülékeket is gyárt, mint például légkondicionálók, hűtőszekrények, televíziók, projektorok és mosógépek. Egy másik leányvállalat elektromos és benzinmotoros kerti szerszámokat gyárt. És még sorolhatnánk azokat a területeket, ahol a Hitachi mint fő tulajdonos vagy partner részt vesz a termékek gyártásában és a kutatás-fejlesztésben.

A jelen állapot szerint – a 2022. december 31-i hivatalos közlemény alapján – a következő számokkal jellemezhetjük a céget: vállalati érdekeltségeinek száma 760, a konszolidált leányvállalatoknál összesen 370 000 alkalmazott dolgozik. Forgalom tekintetében a világ 38. legnagyobb konglomerátuma.

A tagvállalatoknak és a munkaerőnek természetesen csak egy kis része (mintegy 2500  fő) tartozik a Hitachi bánya- és földmunkagép üzletágába.

Hitachi építőgépek

A Hitachi Construction Machinery Global története 1949-ben kezdődött, amikor megalkották az első saját tervezésű köteles kotrót. A későbbi mérföldkövek így alakultak:

1955-ben, tehát néhány évvel később, megalakult a Hitachi saját szervizvállalata, amelyik csak az általa gyártott gépek javításával foglalkozott.

1960-ban készült el az első Hitachi buldózer.

1965-ben jött ki az első hidraulikus kotrógép.

1969-ben jelent meg az első csuklóvázas homlokrakodó.

1971-ben bemutatták a világ első teljesen hidraulikus lánctalpas daruját (emelőkapacitása 40 tonna volt, a típusjele KH150).

1972-ben Hollandiában megalakult a Hitachi Construction Machinery (Europe) NV.

1990-ben megkezdődött az útépítő gépek értékesítése.

2004-ben létrehozták a világ akkori legnagyobb hidraulikus kotróját, a Hitachi EX 8000-et.

Hitachi EX 8000

2010-ben bemutatta a ZX35B lítiumion-akkumulátoros minikotrógépet, amely egy feltöltéssel 4–6 órán át képes folyamatosan működni.

2012-ben bemutatkozott az ASTACO NEO ZX135TF–3, a Hitachi Construction Machinery robottechnológiáinak csúcspontja.

2016-ban átadásra került a Hitachi 300 000. kotrógépe.

ASTACO NEO ZX135TF–3

A fenti felsorolásból látható, hogyan vált „full liner”-ré a Hitachi. Gyártási palettájára fokozatosan vette fel a földmunkagépek teljes kínálatát. Az elmúlt 70 évben kiépítette hálózatát valamennyi kontinensre, ezáltal „global player”-ré is vált.

Hitachi építőgépek Európában

Európában 1972-ben alakult meg az első Hitachi-képviselet Hitachi Construction Machinery Europe néven (HCME).

A Hitachi Europe mérföldkövei az alábbiak voltak:

1981: Megnyitották a hollandiai alkatrészraktárt, és ebben az évben került eladásra az 500. Hitachi gép is Európában.

1990: Legördült az első Európában gyártott Hitachi gép a gyártószalagról. Az oosterhouti gyárban megkezdődött a minikotrók gyártása. Az 1990-es években a modellek száma kettőről ötre bővült, a gyártási volumen megháromszorozódott, és a HCME Európa egyik vezető minikotrógyártójává vált.

2002: Amszterdamban megnyílt a Hitachi Europe második telephelye. Itt a közepes méretű kotrógépek gyártására szolgáló új létesítmény, valamint a képzési és a bemutatóközpont épült meg. A minikotrógépek és a speciális alkalmazásra szánt berendezések gyártása, az európai alkatrészraktár Oosterhoutban maradt.

2006: Amszterdamban legördült a 10 000. Hitachi gép a gyártósorról. A ZX210LC–3 egyike volt az első új generációs Zaxis–3 közepes kotrógépeknek, amelyek megbízhatóságukról és termelékenységükről, valamint a kezelő biztonságáról és kényelméről váltak híressé.

2014: Európában bemutatták az első Hitachi hibrid kotrógépet. A ZH210LC–5 a hibrid rendszert az energiatakarékos TRIAS-hidraulikarendszerrel kombinálja, így jelentősen, akár 31%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást.

A fenti adatsor jól mutatja a biztos alapokra épülő egyenletes fejlődést. Ezt az tette lehetővé, hogy a Hitachi fejlesztőgárdája mindig élen járt az innovációban. Számos díjat nyertek a nemzetközi megmérettetésben. Érdekesség, hogy többször a Hitachi nevéhez kötődött az adott évben legyártott méretében „legnagyobb gép” jelző is. Példa erre a 2004-ben kibocsátott EX 8000 típusú hidraulikus kotró. Súlya 850 000 kg, a kanál mérete rakottan 48 m3.

Az innováció ma is meglévő jelenlétét a 2021-ben legyártott hosszú élettartamú lítiumion-akkumulátor prototípusának kifejlesztése mutatja, ami egy új szerves szilárd elektrolit felhasználásával történt, amely kisebb illékonysággal és nagyobb kémiai tartóssággal rendelkezik. Akár 60%-kal növeli a töltési/kisütési ciklusok számát az akkumulátoros energiatároló rendszerek életciklusköltségének csökkentése érdekében.

A Hitachi ezen technológia alkalmazását a különböző mobilitási eszközök, például a gépjárművek és a vonatok villamos meghajtása, valamint a megújuló energiához kapcsolódó elektromos hálózati rendszerek stabilizálása érdekében is elő fogja mozdítani a szén-dioxid-mentes gazdaság megteremtését. E kutatás elnyerte a Japán Elektrokémiai Társaság technológiai díját (Tanahashi-díj), a „Termikusan tartós elektrolit kifejlesztése lítiumion-akkumulátorok” fejlesztéséért.

ZX 190W

A HITACHI építő- és bányagépek helye a világban

A világ legnagyobb építőgépgyártóiról évente számolnak be a különböző elemzők. Megtehetik, hiszen a gépgyártók között évek óta működik adatcsere, amelyik részletesen, típusokra és földrészekre bontva gyűjti az adatokat.

Az első 15 helyen általában ugyanazok a gyártók szerepelnek, néha 1-2 hellyel előrébb vagy hátrébb sorolódnak.

A 2022. évi adatok a következők:

● Caterpillar

● Komatsu

● XCMG

● SANY Group Company Ltd.

● John Deere

● Volvo Construction Equipment

● Zoomlion

● Liebherr Group

● Hitachi Construction Machinery

● Sandvik Mining and Rock

● JCB

● Metso

● Epiroc

● Doosan Bobcat

● LiuGong

Ezen a listán a Hitachi 2013–2016 között a 3. és a 4. helyen szerepelt.  2017-től azonban betörtek a kínai gépgyártók, a Caterpillar és a Komatsu után elfoglalták a 3. és a 4. helyet. A Hitachi a Liebherr-rel együtt leszorult a 8. és a 9. helyre, még egy kínai cég került eléjük. 

A Hitachi építőgépek Magyarországon

Szóljunk végül a Hitachi építőgépek magyarországi megjelenéséről. A márka hivatalos képviseletét 2005-ben a KOHLSCHEIN Magyarország Földmunkagépeket Forgalmazó Kft. kezdte meg. A többségi osztrák tulajdonú cég 2001. évi megalakulásától kezdődően a szintén japán Kobelco márkaképviselete volt. 2014-ben tulajdonosi szerkezetváltozás és egyben névváltozás történt. Ettől kezdve napjainkig a magyar tulajdonban lévő, Dabason székelő MPH Építőgép Kft. a Hitachi építőgépek magyarországi forgalmazója.

Csorba Kázmér

Az írás megjelent a Magyar Építő Fórum magazin 2023. tavaszi számában (No. 89). Fotók: Hitachi

 

 

 

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©