Bobcat Demo Days 2022

A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban csaknem három év után rendezhették meg az első olyan Bobcat Demo Days rendezvényt, melyen a vendégek újra személyesen vehettek részt.

2022. június 20.

Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát megjelenítő „EMEA” üzleti régióból érkező vevők, forgalmazók és újságírók a helyszínen nemcsak megtekinthették, de ki is próbálhatták a legújabb Bobcat-termékeket. Az eseményre lapunk is meghívást kapott.

A „kifutókon” korábbi fejlesztésű gépek is jelen voltak (jellemzően a Next is Now sorozat termékei), de az új fejlesztések, egyelőre piacra nem került termékek voltak a sztárok.. A résztvevők előzetes betekintést nyerhettek számos úttörő technológiai fejlesztésbe is. Az alábbiakban az új termékekről és az új technológiákról lesz szó.

Az S86 és T86 R szériás rakodógépek

z idei hivatalos bevezetést megelőzően a Bobcat megmutatta az új S86 R szériás csúszókormányzású rakodógépet és a T86 R szériás lánctalpas kompakt rakodógépet, melyek a korábbi 700 és 800 M sorozatú rakodók leváltásával teszik majd teljessé az R jelű rakodócsaládot.

A bemutatót tartó termékmenedzserek kiemelték, hogy komolyabb motor- és hidraulikus teljesítményükkel a Bobcat S86 és T86 a cég által valaha gyártott legerősebb kompakt rakodógépei. Ezt a jól bevált, Stage V besorolású, 3,4 literes Bobcat-motornak köszönhetik, mely mindkét gép esetében 78 kW (105 LE) teljesítményt ad le 2600-as percenkénti fordulaton.

Új fejlemény, hogy a két rakodón első ízben állítható be három különböző teljesítményszint a kiegészítő hidraulikakörhöz. Alapesetben a szállítási teljesítmény 87 l/perc, ami rakodási, anyagmozgatási feladatokhoz vagy kis teljesítményt igénylő eszközökhöz passzol. Ezenfelül az új EDC-szivattyú két nagy teljesítményű beállítást tesz lehetővé: „High Flow” üzemmódban 138 l/perc, „Super Flow” üzemmódban pedig 159 l/perc teljesítmény áll rendelkezésre.

Utóbbi 15-20 százalékkal növeli meg a termelékenységet kompatibilis szerelékek használatakor, míg az új, 5 csatlakozós elosztótömb lehetővé teszi a nagyobb, ¾ collos gyorscsatlakozók és ¾ collos tömlők használatát, ami szintén kedvező hatással van a kiegészítő hidraulikakör hatékonyságára és teljesítményére.

MT100 lánctalpas minirakodó

Szintén idén tervezik bemutatni a talicskával, lapáttal és más kézi szerszámokkal végzett nehéz munkát kiváltó MT100 lánctalpas minirakodót, mellyel a Demo Days résztvevői az elsők között ismerkedhettek meg. Bár könnyedén átfér a különböző kapukon, ajtókon és más szűk helyeken, 450 kg-ot meghaladó névleges üzemi kapacitásával, komoly felszakítóerejével és meggyőző emelési magasságával az MT100 nagy előrelépést ígér teljesítményben.

Bobcat MaxControl távvezérlés már joystickekkel is

A Bobcat múlt évben dobta piacra a MaxControl technológiát, mely kényelmes, egyszerűen használható távvezérlést tesz lehetővé egy iPhone-os applikáción keresztül, hogy a korábban kétemberes munkákat a továbbiakban egyetlen fő is elvégezhesse. Ezzel az egyszerű, hétköznapi feladatok – például egy kapu kinyitása és becsukása vagy bálák rakodása – gyorsabban és kisebb létszámmal oldhatók meg. Az applikáció a 2004-es évjárattól kezdődően kompatibilis a Selectable Joystick Control rendszerrel szerelt kompakt rakodógépekkel.

Újdonságként a Bobcat a Demo Daysre elhozta a MaxControl távvezérlő alkalmazáshoz társítható fizikai joystickes kiegészítőt.

Elegendő, ha az ember csatlakoztatja a telefont a joystickes tartozékhoz, és a MaxControl távvezérlés már használható is a fizikai joystickekkel. „Az eszközön található gombok különféle funkcióknak felelnek meg, ezzel imitálva a gépekben megtalálható joystickek működését” – adta kézbe az eszközt a cég innovációs vezetője. A Bobcat további vevői visszajelzéseket kíván gyűjteni a termék finomhangolásához, melyet követően még idén dönthetnek a kereskedelmi forgalomba hozatalról.

E35 elektronikusan vezérelt minikotró – Küszöbön az automatizáció

Szintén a Demo Daysen debütált a Bobcat új elektrohidraulikus vezérlésű minikotrója. A fejlesztést Vijay Nerva, a Doosan Bobcat EMEA innovációs vezetője mutatta be. Ahogy a legtöbb nehéz kotró esetében szokás, a 3,5 tonnás gépben a hidraulikus joystickek helyét egy elektrohidraulikus rendszer veszi át, melyből adódóan az irányítás a gépkezelő tudásszintjéhez igazítható, ami főleg a bérgéppiacon dolgozó kevésbé járatos gépkezelőknél lehet fontos szempont. Ezenfelül a kezelő munkáját további digitális funkciók és speciális kiegészítők is segítik.

 „Beépített szenzorokra támaszkodva a gép félautomata üzemmódban is képes egyes feladatok elvégzésére, ezzel segítve a pontosabb földmunkákat vagy az ismétlődő mozgásokat igénylő munkafolyamatokat. Szerettük volna megmutatni a koncepcióban rejlő lehetőségeket, és szemléltetni előnyeit a gépkezelő munkája és a termelékenység szempontjából”, hallhattuk a Doosan Bobcat EMEA innovációs vezetőjétől.

Ütközéselkerülő rendszer radaros érzékelőkkel

Legyen szó munkásokról, más gépekről vagy közművezetékekről, az építési munkaterületek telis-tele vannak váratlanul felbukkanó akadályokkal. Annak érdekében, hogy új megoldást dolgozzon ki ezek elkerülésére, a Bobcat 2021-ben stratégiai részesedést vásárolt a legkorszerűbb radaros érzékelők gyártására szakosodott amerikai Ainstein vállalatban.

A befektetésre és az annak nyomán létrejött partneri viszonyra alapozva a Bobcat egy olyan koncepcióval állt elő, mely hasonló elven működik, mint a személyautók parkolássegítő szenzorjai. A rendszer bármely gépbe beépíthető, és attól függően, hogy annak vezérlése elektronikus vagy mechanikus, megállíthatja vagy lassíthatja az adott eszközt, mialatt hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt.

T7X – A világ első tisztán elektromos kompakt lánctalpas rakodógépe

A Bobcat idén januárban, a világ legjelentősebb technológiai kiállításának számító Las Vegas-i CES kiállításon mutatta be a tisztán elektromos Bobcat T7X lánctalpas rakodót (https://www.maeponline.hu/gepek/bobcat-t7x-a-vilag-elso-elektromos-lanctalpas-rakodogepe). A Bobcat emisszió- és zajcsökkentési céljait megtestesítő T7X európai bemutatkozására a Demo Daysen kerül sor.

A kis gép 62 kilowattórás lítiumion akkumulátora négyórányi munkát tesz lehetővé egyhuzamban, mely részben az intelligens energiagazdálkodási rendszernek köszönhető: ez ugyanis a pillanatnyi terhelést érzékelve automatikusan visszaveszi a teljesítményt az adott feladathoz szükséges szintre. Emellett a gépkezelők manuálisan is egy-egy munkához igazíthatják a T7X teljesítményét, melynek része a menetsebesség beállítása, mialatt folyamatosan rendelkezésre áll a maximális nyomaték. A Bobcatnél annyira fontosnak tartják ezt a fejlesztést, hogy a bemutatón Joel Honeyman, a Bobcat globális innovációért felelős alelnöke nyilatkozott róla:

„A T7X abban is különbözik a világ összes többi rakodógépétől, hogy gyakorlatilag nem igényel folyadékokat. A hagyományos hidraulika-rendszer helyét teljes egészében átvette a villamos motorokat és munkahengereket magába foglaló elektromos hajtásrendszer, így az üzemeltetéshez mindössze egyetlen liter környezetbarát hűtőfolyadék szükséges.”

A kompakt rakodó névleges üzemi kapacitása 1374 kg, ennél azonban fontosabb, hogy egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot. A T7X a vegasi bemutató után Észak-Amerikában már elérhető, de az év hátralévő részében a Bobcat visszajelzéseket gyűjt a T7X-szel kapcsolatban a más országokban tevékenykedő vásárlóitól, hogy ennek alapján teljesebb képet kapjon a piaci lehetőségekről az EMEA-régióban. A Bobcat azt is vizsgálja, mi szükséges az európai előírások teljesítéséhez, illetve „az értékesítés utáni infrastruktúránk felkészültségét is elemezzük” – mondta el a bemutatón Joel Honeyman.

Bobcat Doosan EMEA alapján MAÉP összeállítás: Fotók: Bocat, Bővebben:  a Magyar Építő Fórum 2022. nyári számában (No. 86)

 

                                                                                                                                                            

 

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©