CONEXPO: koncepciómodell és világújdonság a Bobcat standján

A Conexpó-n debütált az S7X, az első 100 százalékban elektromos csúszókormányzású rakodó a világon.

2023. március 22.

Miután T7X néven tavaly bemutatták a világ legelső tisztán elektromos kompakt lánctalpas rakodógépét, a Bobcat háza táján az idei évre is maradt újdonság: a 2023-as ConExpo rendezvényen debütált ugyanis az S7X, amely az első 100 százalékban elektromos csúszókormányzású rakodó a világon.Ezen felül a cég meglepetésként lerántotta a leplet a Bobcat RogueX elnevezésű új lánctalpas rakodógép-koncepcióról is, melyen keresztül az elektromos hajtásban, az autonóm üzemeltetésben és az áttervezett gémkialakításban rejlő lehetőségeket kívánják feltérképezni.

Az S7X prototípus

Csakúgy mint a T7X, az S7X is tisztán elektromos, energiaellátásáról egy 60,5 kWh-s lítium-ion akkumulátor gondoskodik, miközben az elektromotorokat kiegészítő lineáris aktuátorok teszik lehetővé az emelési és billentési mozgásokat. Az akkumulátor és az elektromos hajtáslánc meghökkentő teljesítménykarakterisztikát kölcsönöznek a gépnek: a nyomaték akár háromszorosa is lehet egy hagyományos rakodógépének, ráadásul azonnal rendelkezésre áll. Így az új elektromos modell  ötvözi a fenntarthatóságot és a teljesítményt, hiszen nem bocsát ki káros anyagokat, mialatt teljesítményben veri dízelmotoros kategóriatársait.

Az S7X egyetlen feltöltéssel akár 8 órát is dolgozhat. Ez persze függ az adott feladatoktól, de a legtöbb esetben a pihenőkkel és egyéb munkamegszakításokkal együtt elegendő egy munkanapra. Az egyelőre prototípusként létező gép akkumulátorának teljes feltöltése nagyjából 10 órát vesz igénybe. 

A RogueX koncepció

Bár kívülről igen nagy hasonlóságot mutat a lánctalpas rakodógépekkel, a RogueX valójában nem passzol semmilyen meglévő kategóriába. Kutatás-fejlesztési projektként látott napvilágot azzal a céllal, hogy a Bobcat kipróbálhassa legújabb innovációit, megfigyelje az ügyfelek reakcióit, és megvizsgálhassa a gép különféle funkcióinak korlátait.

Mivel napjainkban az építési munkaterületek jelentős változásokon mennek át, és az üzemeltetők egyre inkább a távirányítás felé fordulnak, a Bobcat egy merész húzással teljesen száműzte a munkagépről a vezetőállást. A cég fejlesztés irányai közé tartozik, hogy a gép olyan környezetben is üzemelhet, ahol emberek nem lehetnek jelen, vagyis több helyen vethető be és több munkát végezhet el.

A fülke nélküli, de a lehető legfejlettebb gémkinematikával felvértezett RogueX egyedülálló funkciókkal bír, többek közt függőleges és radiális emelésre is képes. Annak köszönhetően, hogy elektromos hajtásrendszerrel, lítium-ion akkumulátorral és hidraulikus alkatrészek nélkül készül, a tisztán elektromos, autonóm koncepciómodell nem bocsát ki semmilyen káros anyagot.

A RogueX jelenleg szintén a kutatás-fejlesztés korai fázisban jár.

Forrás: Bobcat, címlapon RougeX

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©