Új 8 tonnás kotró a Bobcat R2-szériájában

A vadonatúj E88 típus színre lépésével új taggal gazdagodott a Bobcat R2 minikotró-családja.

2022. május 16.

A vadonatúj E88 típus színre lépésével új taggal gazdagodott a Bobcat R2 minikotró-családja. A korábbi M-szériás E85 modellt leváltó 8 tonnás gép már megfelel a Stage V kibocsátási norma kívánalmainak, kompakt méreteit meghazudtolóan jó teljesítményét pedig figyelemreméltó kényelemmel és stabilitással fejeli meg. 

Az E88 újdonságokkal is szolgál: említhetjük például a negyedik és ötödik (AUX4 és AUX5) hidraulikavezetékeket és a hosszított járóművet. Köszönhetően a finoman mozgatható joystickeknek és a könnyen átlátható, 13 vagy 18 cm képátlójú kijelzőnek, a Bobcat jól ismert termelékenysége precíz irányíthatósággal párosul. 

Már számtalanszor bizonyított a Bobcat D24 jelű négyhengeres dízelmotorja, mely ezúttal 48,5 kW (65 Le) maximális teljesítményt tud felmutatni. A Stage V norma teljesítéséhez a gyártó oxidációs katalizátorral (DOC) és részecskeszűrővel (DPF) váltotta a korábban alkalmazott SCR-katalizátort, így a hatékonyság és a környezet védelme mellett tovább javult a megbízhatóság.  

 

Csakúgy mint a korábbi Bobcat R2 modellek  esetében, ezúttal is főszerephez jutott a „kezelő köré építve” filozófia. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a bőséges fej- és lábteret kínáló fülke azt a kialakítást követi, mely az E60-on már jól bevált. A kabin széles ajtókkal, a különleges formájú kapaszkodóval és a csúszásgátlós fellépővel leegyszerűsíti munkahelyük megközelítését.

 A magas háttámlájú, textilkárpitos ülés magasságban is állítható, szériában jár hozzá a fejtámla, ülésfűtés pedig felár ellenében rendelhető. Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy az ülés állítása független a joystick és a kartámla mozgatásától, így magasságtól és testalkattól függetlenül mindenki megtalálhatja az ideális beállításokat. A kezelőszervek elrendezése ergonomikus a kezelő körül,  az összes gomb, kapcsoló könnyedén elérhető. Munka közben a fontos információk a sztenderd 13 centis vagy az opcionális 18 centis érintőképernyőn jelennek meg.

A fülke belterét komfortossá teszi a hatékony fűtés és légkondicionálás, ami tág határok közt állítható és az ablakok gyors párátlanításához is segítséget nyújt. Az E88 megvásárolható automata klímavezérléssel is.

 

A jó  kilátás javítja a gép körüli terület áttekinthetőségét, ami pontosabbá, könnyebbé, hatékonyabbá teszi a munkát, legfőbb előnye viszont kétségtelenül a biztonság. Ehhez az új E88 kotrón a Bobcat keskenyebb, mégis erősebb oszlopokat és bőséges üvegfelületeket alkalmazott.

A fülke jobb oldalán jobban megdöntötték a burkolatot, hogy ne korlátozza a látóteret, ami a hátsó kilátással együtt azt eredményezi, hogy a kezelő jobban ráláthat a gémre, a tolólapra és a gép körüli területre, mint a kategória bármely más kotrója esetében.

A már említett gyors párátlanítás mellett egy sor egyéb funkció is gondoskodik róla, hogy a kilátás sötétben és mostoha körülmények között se csorbuljon: itt említhetjük az állítható első és nagyméretű hátsó légbefúvó rácsokat, az első és a gémre szerelt (sérülés ellen védett) LED-es lámpákat, vagy a nagyobb területet lefedő ablaktörlőt.

A munkaterület áttekintéséhez különösen szűk helyeken bizonyulhat hasznosnak a rendelhető tolatókamera, melynek nagyfelbontású képe az érintőképernyőn jelenik meg – függetlenül attól, hogy az adott gépet a kisebb vagy a nagyobb kijelzővel szerelték.

 

Akár a munkaterületen belül közlekedik, akár árkokat ás vagy temet vissza, a kotró intelligens hidraulikarendszere egyenletesen osztja el a teljesítményt a maximális hatékonyság érdekében. A gép stabilitásában is szerepet játszó tolólapot úgy tervezték át, hogy geometriája jobb öntisztuló képességet eredményezzen. Azonban még ennél is fontosabb, hogy az úsztatás funkció nagyban leegyszerűsíti a földmunkákat.

Az R2 család új üdvöskéje kétféle alapkonfigurációban vásárolható meg: sztenderd kanálszárral és hosszított kanálszárral. A gémszerkezeten akár öt kiegészítő hidraulikavezeték futhat végig, ami a díjnyertes A-SAC (Advanced Selectable Auxiliary Control) technológiával együtt lehetővé teszi a gép aprólékos testre szabását a használni kívánt szerelékhez illeszkedve. 

Alapáron az általános AUX1 és a hidraulikus gyorscserélők vezérlését biztosító AUX5 vezetékek járnak a kompakt kotróhoz. Ez egészíthető ki extraként a pl. forgatást és billentést lehetővé tevő AUX2 és AUX4 körökkel, a kínálat pedig a csipegetőkanalakhoz passzoló AUX3 vezetékkel lesz teljes.

Mint az R2 széria minden gépét, az E88-at is úgy tervezték, hogy minden helyzetben tökéletesen stabil maradjon – még olyankor is, ha az alvázra merőlegesen kell ásni vagy nagy tömegeket kell megmozgatni. A kiegyensúlyozott kotró rengeteg féle szerelékkel dolgozhat hatékonyan, amiben a még jobb súlyelosztásnak, a hosszabb lánctalpaknak, az átdolgozott kialakítású ellensúlynak és a lánctalp kétperemes futógörgőinek is szerepük van. A fentiekből kifolyólag a gépkezelők még a kiegészítő ellensúly nélkül is magabiztosan végezhetik feladataikat, a 407 kg-os plusz ellensúlyt felszerelve viszont az E88 stabilitása a gyártó szerint a legjobbá válik kategóriájában.

 

A hátsó túlnyúlás mindössze 327 mm (az extra ellensúly nélkül), vagyis a 8 tonnás kotró még hely szűkében is jól használható. A masszív, strapabíró kialakítás csökkenti a munkából kiesés kockázatát, melynek része többek közt az is, hogy az erősített oldalelemek és az ellensúly lökhárítóként védi az érzékeny alkatrészeket, köztük a különféle csöveket, vezetékeket, szelepeket és lámpákat.

Az R2 család alapkoncepciójának lényege, hogy a Bobcat már bizonyított, jól bevált részegységeket alkalmazott (ide sorolható például a motor, a fülke vagy a joystickek), ha pedig karbantartás vagy javítás válna szükségessé, a nagyméretű, könnyen nyitható paneleken át egyszerűen hozzá lehet férni minden szervizponthoz, így az összes beavatkozás elvégezhető a munkaterületen is. A jobb oldali fedél alatt, szintén jól hozzáférhető helyen lakik az alapáras üzemanyag-átfejtő szivattyú, ami automata leállítás funkciójával járul hozzá a gép gyors, könnyű és tiszta feltöltéséhez.

A gyártó nem győzi hangsúlyozni, az E88 nagyteljesítményű gép kompakt kivitelben. Összehasonlítva az E85 M-szériás elődmodellel, a szélesség 100 mm-rel csökkent (ezzel párhuzamosan viszont nőtt a stabilitás és az emelési kapacitás), tehát az E88 maximális szélessége 2200 mm. A magasság egyik kiépítésben sem nagyobb 2540 mm-nél, ami azt jelenti, hogy teherautón szállításkor nem áll fenn az EU-ban engedélyezett legnagyobb magasság túllépésének veszélye. A biztonságos szállításhoz járul hozzá, hogy a járómű külső és belső oldalán elhelyezett lekötési pontok könnyen hozzáférhetők, de méretükből adódóan minden bevett rögzítési megoldással kompatibilisek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HsgZ6lFl-Z0

 

Forrás, fotók és videó: Doosan Bobcat EMEA

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©