Új Wirtgen hidegmaró

Nagy teljesítmény kis helyen a Wirtgen W 150 F(i) hidegmaróval, amely szeptemberben érkezett meg a globális piacokra.

2023. szeptember 20.

Teljesítményével a W 150 F(i) a kompakt marógépek kategóriájának felső végén foglal helyet. 1,80 méteres munkaszélessége révén az új modell jó választás olyan jelentős építőipari projektekhez, melyeket hely szűkében szükséges megvalósítani. Kompakt méreteiből és a szállíthatóság kedvéért optimalizált tömegéből adódóan bizonyára számos olyan helyzet lesz, mikor a W 150 F(i) jelenti a jó megoldást a feladathoz.

Az új munkagép  EU Stage V / US Tier 4 Final emissziós szabványoknak megfelelő motorral készül. A 315 kW (422 Le) névleges teljesítményű, 9 literes John Deere dízelt kifejezetten úgy hangolták, hogy tökéletesen megfeleljen a marási munkák kívánalmainak. Mindez azt jelenti, hogy csúcsnyomatéka is figyelemreméltó, ezzel párhuzamosan pedig zajszintje a legnagyobb terhelésnél is folyamatosan alacsony marad. A gép üzemanyagfogyasztása is jelentősen csökkent – még a legnagyobb, 330 mm-es marási mélység esetén is.

Digitális segéd- és szintezőrendszerek

A MILL ASSIST, a teljesítmény nyomon követésére szolgáló Wirtgen Performance Tracker (WPT) és a LEVEL PRO ACTIVE szintezőrendszer együttesen támogatják a gép kezelőjét a hatékonyság fokozása érdekében, ahogy ezt a fenti technológiák már bizonyították az F-széria más modelljein. A kompakt osztály csúcsára érkező W 150 F(i) esetében ehhez jön hozzá a még nagyobb marási teljesítmény és hatékonyság, míg az automatikusan létrehozott helyszíni jelentéseknek köszönhetően jól áttekinthető formában áll rendelkezésre a munkaterülettel összefüggő minden adat.

Automata módban a MILL ASSIST választja meg az üzemi jellemzőket, megtalálva az egyensúlyt a marási teljesítmény és a gazdaságos működés között – vagyis komolyabb teljesítmény mellett nemcsak gázolajra, vízre és marótüskékre kell kevesebbet költeni, de a CO₂-kibocsátás is mérséklődik. A MILL ASSIST automatikusan állítja be a motor fordulatszámát, mialatt a maródob igen széles sebességtartományban marad használható, igazodva a legkülönfélébb marási feladatokhoz. Az alacsony sebességtartománnyal jelentősen csökken a fogyasztás és a martótüskék kopása, a magas sebességtartományban pedig még nagyfelületű munkák esetén is garantálható az ideális marási eredmény.

A gépkezelő az adott feladat megkezdése előtt három üzemmód közül választhat (ECO, optimális teljesítmény, optimális marási minőség). Ebből kifolyólag például egyetlen gombnyomással szabható meg a kívánt marási minőség a durvától egészen a finom felületig.

A Wirtgen által kimondottan marógépek számára fejlesztett LEVEL PRO ACTIVE szintezőrendszer bekerült a W 150 F(i) alapfelszereltségébe is, ráadásul itt már a továbbfejlesztett konfigurációt találjuk meg, mely 3D és lézeres szintezőrendszerek integrációját is lehetővé teszi, míg a Multiplex rendszer alapesetben is három szenzorral dolgozik. Fontos részlet, hogy a csatlakoztatott szenzorok által mért adatok jól áttekinthető formában jelennek meg a kezelőállásban, ami egyszerűvé és a lehető hatékonyabbá teszi a munkát. A marógép vezérlésébe integrált rendszer tág keretek közt biztosít lehetőséget az automatizálásra.

Fülke és marótüskék

Az átdolgozott gépkezelői környezetet ergonomikus kezelőszervek, jó tapintású anyagok és könnyű kezelhetőség jellemzi, míg az oldalirányban kitolható platform kitűnő rálátást tesz lehetővé a gép jobb oldalára. Ami pedig az ülésből nehezen látható helyeket illeti, egy 2-6 kamerából álló rendszer segíti a kezelőt, mialatt a gép szempontjából fontos információk a multifunkciós karfába épített 13 cm képátlójú kijelzőről olvashatók le. Felár ellenében rendelhető teljesen zárt fülke is.

Az W 150 F(i) már kopásálló, HT22 gyorscserélős marótüske-foglalatokkal és HT22 PLUS foglalat-felsőrészekkel gurul ki a gyárból. Az új „Generation X” hengeres szárú marófogakkal kombinálva ez 25 százalékkal csökkenti a foglalatok kopását. Így az üzemeltetőknek nem csak ritkábban kell cserélniük a marótüskéket, de a munkaterületen is gyorsan és egyszerűen megoldhatják a cserét. Emellett gyorscserélő rendszer áll rendelkezésre a maródobokhoz is MCS (Multiple Cutting System) néven, melynek köszönhetően rövid idő alatt módosítható a munkaszélesség.

Forrás és fotók: Wirtgen, borítókép: Wirtgen marók az idei ConExpo kiállításon

 

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©