AutoTrac rendszer a Wirtgen WR-szériájához

Az új automatizálási technológiából az idei Bauma látogatói is ízelítőt kaphattak.

2022. december 13.

Ahogy folyamatosan nő az igény a környezetbarát eljárások iránt, az értékes erőforrások felelős kihasználására is egyre nagyobb szükség van a talajstabilizáció és a hideg remix területén. Azonban a hasonló eljárások költséghatékony megvalósítása csak a megfelelő hatékonyság mellett lehetséges. A Wirtgen WR-szériájához mostantól kínált AutoTrac rendszer épp ezt szolgálja.

Úttörő technológia talajstabilizációhoz és hideg remixhez

A talajstabilizáló gépek kiválóan használhatók például az útalapok gazdaságos előkészítésére infrastruktúra-építési projektek során. Ilyenkor az elégtelen teherbírású altalajt stabilizálják, hogy megfeleljen a földműre vonatkozó előírásoknak. Az eljárás lényege, hogy a meglévő termett talaj anyagát annak feljavítása érdekében kötőanyagokkal – például cementtel, mésszel – keverik el. Ezzel szemben a WR-sorozatú gépekkel végzett hideg remix alkalmával a tönkrement aszfaltréteget marják fel, majd kötőanyagokkal és vízzel keverik el, és az így létrejövő keveréket használják fel a burkolatépítéshez. A helyben gyártott alaprétegeket általában kiváló teherbírás jellemzi.

Automatikus kormányzás az optimális átfedésekhez

Azzal, hogy leheletfinom, automatikus kormányzást tesz lehetővé, az AutoTrac rendszerrel a Wirtgen gumikerekes talajstabilizálóinak és hideg remix gépeinek növekszik a hatékonysága, ebből kifolyólag pedig csökken a környezetterhelés is. A rendszer lényege, hogy a megadott tűréseken belül a gépet – egy előzetesen kiszámított referenciasáv és a meghatározott átfedés alapján – hajszálpontosan kormányozza, ezzel folyamatosan kihasználhatóvá válik a gép teljes munkaszélessége. Az AutoTrac többek közt GNSS (globális műholdas navigációs rendszer) segítségével határozza meg a gép helyzetét és haladási irányát. Üzemeltetése egy külön kezelőpanelről történik, melyről a gépkezelő leolvashatja a gép helyzetét, valamint információkat kaphat a már feldolgozott sávokról.

Maximális megtakarítás magasabb minőség mellett

Figyelembe véve, hogy a manuális irányítással elkerülhetetlen nagyobb átfedések összeadódnak, amiből jelentős pazarlás származik, hamar nyilvánvalóvá válik, milyen megtakarítások érhetők el az AutoTrac rendszerrel. Az előre beállított átfedések pontos tartásával csökken a felhasznált kötőanyagok, egyéb termékek és üzemanyag mennyisége, csekélyebbé válik a munka karbonlábnyoma, valamint lerövidül a projekt átfutási ideje is. Mindezek együttesen járulnak hozzá az eljárás nagyobb hatékonyságához, ami a gyakorlatban magasabb költséghatékonyság és alacsonyabb környezetterhelés formájában jelentkezik. A gépek manuális kormányzása legtöbbször jelentős erőfeszítést igényel a kimaradó sávok elkerülése érdekében – az automata kormányrendszer e téren is az üzemeltetők keze alá dolgozik, és csökkenti a munkaterhelést. Így a kezelőszemélyzet figyelmét teljes egészében a keverési folyamatra és a gép körüli történésekre összpontosíthatja.

Forrás: Wirtgen Group

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©