Wirtgen AutoPilot 2.0 vezérlőrendszer

A Wirtgen által kidolgozott rendszer alapvetően a csúszózsalus finiserek precíz vezérlését teszi lehetővé huzal nélkül.

2023. október 19.

A Wirtgen által kidolgozott rendszer alapvetően a csúszózsalus finiserek precíz vezérlését teszi lehetővé huzal nélkül. A gépbe integrált irányítórendszeren túl az AutoPilot 2.0 egy geodéziai bázisállomásból és egy tabletből áll, mely nemcsak a Field Rover jelrúddal használható együtt, de elhelyezhető a finiseren is. Miután a technológia teljesen kiküszöböli a nehézkes, időigényes kitűzést és a hagyományos gépvezérléshez szükséges huzal telepítését, a projekt költségét és átfutási idejét is csökkenti. Ehelyett a gép egy virtuális huzal mentén mozog műholdas navigáció segítségével, így a teljes munkafolyamat gyorsabb, fejlettebb, és ebből adódóan költséghatékonyabb is. Sőt, az összetett geometriájú szakaszok – például szűk ívek vagy S-kanyarok – kivitelezését is nagyban megkönnyíti.

A Wirtgen AutoPilot 2.0 alkalmazásakor előzetesen a Field Rover használatával kell bemérni a már említett virtuális huzal pontjait, majd a szoftver a mért pontok alapján számítja ki a betonburkolat-építés ideális paramétereit.

Ahogy a forgalmas autópályákon jellemző, a projektek során igen kevés hely áll a burkolatépítő brigádok rendelkezésére a munkaterületen, és ha huzalt kellene kifeszíteni a gép előtt, a rendelkezésre álló hely még kisebb lenne. Ezúttal azonban az ember sehol nem lát huzalt, kivéve persze ha egy pillantást vet az AutoPilot tabletre: itt jelenik meg ugyanis a virtuális huzal, valamint a gépkezelő számára elengedhetetlen információk az előre meghatározott pályán történő haladás során. Ez egyben azt is jelenti, hogy bőséges szabad hely adódik a finiser előtti területen, vagyis a betonmixereknek elegendő hely áll rendelkezésükre a manőverezéshez, és gond nélkül rátolathatnak a burkolatépítő gépre az anyag beszállításakor. Így a nagyobb hely magasabb fokú biztonságot is eredményez, ráadásul a huzal elhagyása a botlásból, elesésből származó sérülések kockázatát is jelentősen mérsékli.

Mivel az AutoPilot 2.0 3D vezérlőrendszer gondoskodik a különféle profilok, geometriák kivitelezéséről, többé nincs szükség arra sem, hogy földmérők előzetesen létrehozzák a geodéziai adatmodellt. Amennyiben már létezik valamilyen háromdimenziós modell, feltölthető a tabletről, és problémamentesen integrálható a rendszerbe. Vagyis elhagyható nemcsak a huzalok kihelyezése és eltávolítása, de a nagy munkaigényű földmérési munkák is.

A tablet könnyedén leválasztható a Field Rover rúdról, majd biztonságosan elhelyezhető a finiser kezelőállásában. Képernyőjén nyomon követhető az összes fontosabb paraméter, melyek alapján szükséges esetben a gépkezelő manuálisan állíthat a virtuális huzalon.

Az AutoPilot munkája még a tényleges burkolatépítés előtt megkezdődik. A projekt egyes pontjainak kijelölése a Field Rover rúddal történik, melyek alapján létrejön a digitális adatmodell és a virtuális huzal a tableten. Így eggyel kevesebb földmérőre van szükség a projekt helyszínén.

Ezt követően az AutoPilot veszi kézbe a csúszózsalus finiser irányítását, teljes pontossággal vezetve végig a gépet az előre meghatározott virtuális nyomvonalon. Az A43-as autópálya renstrukciójánál a meglévő altalajt ultrahangos érzékelőkkel mérték fel, egyben referenciaként szolgálva a gépvezérlő rendszer számára, ezzel a beton terelőfal kivitelezése is tűpontossá vált. Az AutoPilot rendszerre azonban a finiser mögött is fontos feladat hárul, ugyanis nagy pontosságú méréseket tesz lehetővé a minőségbiztosítási feladatokhoz, mindezt igen rövid idő alatt.

Forrás és fotók: Wirtgen Group

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©