Wirtgen F-szériás kompakt marógépek a baumán

Az idei baumán a W 100 Fi képviseli zászlóshajóként az új modellgenerációt.

2022. október 20.

A Wirtgen az év elején ünnepelte új generációs kompakt marógépeinek piaci bevezetését. A teljes áttervezés után a W 100 Fi, W 120 Fi és W 130 Fi kompakt marógépek is megkapták az F-széria már sokszor bizonyított nagyobb gépeiről ismert élvonalbeli technológiákat. Kompakt kategóriás modellek most első ízben vásárolhatók meg komfortfülkével. 

Az első Wirtgen hidegmarók környezetbarát John Deere motorral

Az 1,0, 1,2, illetve 1,3 méteres munkaszélességű marógépekbe a legmodernebb és jelenlegi mércével mérve legzöldebb motorok kerülnek, melyek megfelelnek mind az európai Stage V, mind az amerikai Tier 4 Final kibocsátási normáknak. A korszerű dízel névleges teljesítménye 265 kW (355 Le), ám legalább ilyen fontos, hogy a Wirtgen és a John Deere kimondottan a marási munkafolyamatok sajátosságaihoz hangolták a nyomatékgörbét. Így a motor már 1200-as percenkénti fordulatszámon bőséges nyomatékot ad le, a nyomatékcsúcs 1500-as fordulatnál jelentkezik, a használható fordulatszámtartomány pedig igen széles (1200-2100 ford./perc). A gyakorlatban ez jóval alacsonyabb üzemanyagfogyasztást jelent még abban az esetben is, ha a gépek a maximális, 330 mm-es marási mélységgel dolgoznak.

Mill Assist és WPT az egyméteres kategóriában

Mostantól a felszereltség részét képezi többféle digitális segédfunkció, így a Mill Assist, a Wirtgen Performance Tracker (WPT) és a Level Pro Active szintezőrendszer, melyek az F-sorozat nagyobb gépein már egyértelműen igazolták a hozzájuk fűzött elvárásokat. Ezzel a jövőben már a kompakt hidegmarók vásárlói is részesülhetnek mindazon előnyökből, melyet a fent említett rendszerek nyújtanak marási teljesítmény, hatékonyság és a munkák dokumentálása terén.

Mill Assist a hatékonyabb marásért

Automata módban a Mill Assist választja meg az üzemi jellemzőket, megtalálva az egyensúlyt a marási teljesítmény és a gazdaságos működés között – vagyis komolyabb teljesítmény mellett nemcsak gázolajra, vízre és marótüskékre kell kevesebbet költeni, de a CO₂-kibocsátás is mérséklődik.

A Mill Assist automatikusan állítja be a motor fordulatszámát, miközben a maródob igen széles sebességtartományban marad használható, igazodva a legkülönfélébb marási feladatokhoz. Az alacsony sebességtartománnyal jelentősen csökken a fogyasztás és a martótüskék kopása, a magas sebességtartományban pedig még nagyfelületű munkák esetén is garantálható az ideális marási eredmény.

Ezen felül a gépkezelő az adott feladat megkezdése előtt három üzemmód közül választhat (ECO, optimális teljesítmény, optimális marási minőség). Ebből kifolyólag például egyetlen gombnyomással szabható meg a kívánt marási minőség a durvától egészen a finom felületig.

Sokoldalúság és maximális rugalmasság

Kompakt méreteiknél és szállítási szempontból előnyös viszonylag csekély tömegüknél fogva az új modellek remek megoldást kínálnak egy sor építőipari felhasználáshoz – legyen szó autópályákról, főutakról, parkolókról vagy belvárosi munkákról. Hatékonyságuknál fogva az F-széria kompakt tagjai ideálisak akár a kopóréteg cseréjéhez vagy a teljes burkolat felmarásához mindenfajta projekten. Mivel az FCS maródobok gyorsan cserélhetők más tüskekiosztású és munkaszélességű változatokra, a Wirtgen kompakt marógépeinek konfigurációja rövid idő alatt, a munkák helyszínén módosítható, igazodva a körülményekhez.

Precíz szintezés a Level Pro Active rendszerrel

A nagyobb típustestvérek után az F-széria kompakt hidegmaróinak felszereltségébe is bekerült a Level Pro Active szintezőrendszer, melyet informatív kijelzőivel a Wirtgen kifejezetten marógépek számára fejlesztett. Ebből kifolyólag a csatlakoztatott szenzorok által mért adatok jól áttekinthető formában jelennek meg a kezelőállásban, ami egyszerűvé és a lehető leghatékonyabbá teszi a munkát. A marógép vezérlésébe integrált rendszer tág keretek közt biztosít lehetőséget az automatizálásra, de más funkciókkal is nagyban megkönnyíti a kezelő dolgát – példaként említhetjük a maródobok automatikus felemelését aknafedlapoknál.

Ultramodern kezelőállás már zárt fülkével is

Az átdolgozott gépkezelői környezetet ergonomikus kezelőszervek, jó tapintású anyagok és könnyű kezelhetőség jellemzi. Kiegészítendő a gépek karcsú „darázsderekából” adódó kitűnő rálátást, akár öt kamera is segíthet a személyzetnek a munkafelület szemmel tartásában. A multifunkciós karfába épített 13 cm képátlójú kijelzőről a gép szempontjából fontos összes információ leolvasható, míg a hátsó létrát automatikus magasságállítással szerelik – ez biztosítja, hogy a munkahely minden körülmények között könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen.

Az idei baumán a Wirtgen egy további újdonságot is bemutat a kompakt marógépekkel kapcsolatban: ez nem más, mint a teljesen zárt komfortfülke, ami hatékony védelmet nyújt a munkaterületeken előforduló kellemetlenségekkel – például zajjal és porral – szemben, mialatt időjárástól függetlenül kényelmes munkakörülményeket garantál.

Szöveg és fotó: Witrgen Group Europe, borítón:  W 100 Fi

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©