Wirtgen burkolatépítő géplánc

A január közepén  megrendezett World of Concrete kiállítás egyik szenzációja volt a Wirtgen által kiállított komplett burkolatépítő géplánc.

2022. február 01.

A január 18. és 20. között Las Vegas-ban megrendezett World of Concrete kiállítás egyik fénypontja volt a Wirtgen által kiállított komplett burkolatépítő géplánc, mely a vadonatúj WPS 102i terítőgép és az SP 94i csúszózsalus finiser egy-egy példánya mellett egy TCM 180i utókezelőből tevődött össze. A cég elvitte a rendezvényre az innovatív TeleMold rendszert is, amely lehetővé teszi a beépítési szélességek gyors és rugalmas változtatását, ezzel téve hatékonyabbá a burkolatépítési munkákat. A Wirtgen cégcsoport standján a SP 15i és SP 25i offset finisherek tették teljessé a bemutatott termékpalettát.

Világpremier: a WPS 102i terítőgép

Amikor az út- vagy egyéb burkolatok előre elhelyezett vasalással épülnek, többnyire csak oldalirányból oldható meg a gépek betonnal való ellátása, melyhez ideális megoldást kínálnak a Wirtgen terítőgépei. A burkolatépítő géplánc elülső tagjaként a terítők a finiser és az utókezelő előtt haladnak. Eközben a tehergépkocsik oldalról ürítik a betont a gépbe, melyet a terítő egyenletesen oszt el a teljes beépítési szélességben. A most megjelent WPS 102i a német gyártó legújabb terméke a hasonló eszközök sorában: segítségével a beton 4-12 méteres beépítési szélességben teríthető el akár 500 mm vastagságban. Köszönhetően a moduláris kialakításnak, melynek részei az alapáras hidraulikus gyorscserélő csatlakozók, a konfiguráció épp olyan gyorsan és könnyedén változtatható, mint a „kistestvér” WPS 62i esetében. Ennek egyik nagy előnye, hogy a gép gyorsan szállítható egyik munkaterületről a másikra, ami magától értetődően növeli a kihasználtságot is. A WPS 102i vezérelhető huzalról, huzal nélküli 3D technológiákkal, vagy a Wirtgen által kínált Autopilot 2.0 rendszerrel.

Bemutatkozik a TeleMold rendszer az SP 94i finiseren

A szintén moduláris SP 94i a 10 méteres méretosztályban versenyez a csúszózsalus finiserek mezőnyében, ahol nem utolsó sorban széleskörű alkalmazhatóságával tűnik ki, hisz felhasználható szélesebb utak, autópályák, vagy akár reptéri pályák, gurulóutak és előterek kivitelezésére. A Las Vegas-i World of Concrete kiállításon az érdeklődők első ízben láthatták a négy lánctalpon gördülő gépet a TeleMold rendszerrel felszerelve. A TeleMold révén mindkét oldalon lehetővé válik a beépítési szélesség gyors és rugalmas változtatása akár 1 méteres tartományban, tehát a szélesség összességében akár 2 méterrel növelhető vagy csökkenthető. A konfiguráció változtatásához szükséges igen rövid idő azt jelenti, hogy az üzemeltetők kivételesen magas rendelkezésre állásra és kihasználtságra számíthatnak. Túl a zsalu elemein, a TeleMold gyorscserélő rendszere érinti a magassági vonalvezetést biztosító „kapukat” és a vibrátorok felfogatását is, vagyis a burkolatépítő brigád még ugyanazon a napon folytathatja a kivitelezést, hogy átállították a munkaszélességet. A rendszer az SP 64i, SP 94i, és SP 124i csúszózsalus finiserekre is felszerelhető.

SP 15i csúszózsalus offset finiser gyakorlatias újításokkal

A Wirtgen standján szintén helyet kapott SP 15i két vadonatúj funkciót is felvonultatott a kiállításon. A kiváló minőségű, helyben betonozott szerkezetek kivitelezésére alkalmas gép vezetőállásának újdonsága egy kinyitható toldat: ezt használva a kezelő jobban ráláthat a betonozott felületre, a betonadagoló rendszer elemeire, a behordó mechanizmusra, illetve a tömörítőre. Szintén újdonság az a „szegélysüllyesztő sablon”, melynek belsejében egy hidraulikusan állítható betét található. Ez akkor hasznos, ha szegélyek kivitelezése közben süllyesztett részeket kell építeni (például gépkocsifelhajtóknál), mivel nagyban csökkenti az utólagos kézi alakító munkák mennyiségét.

Szöveg és grafika: Wirtgen Group 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©