Nehézfiúk a Liebherr-től

Újabb két géppel gyarapodott a Liebherr EC-B lánctalpas daruinak szériája.

2022. július 25.

A Liebherr az új 300 EC-B 12 Fibre és 270 EC-B 12 modellekkel bővítette nagy sikernek örvendő flat-top toronydaruinak sorát. Mindkét újdonság ideális nehéz emelési munkákhoz, emellett természetesen teljesítik a korszerű darukkal szemben támasztott főbb elvárásokat is. Legyen szó felállításról, szállításról vagy üzemeltetésről, a gyár által „nehézfiúkként” emlegetett széria meggyőző jellemzőkkel csábítja a vevőket. Az új flat-top daruk már rendelhetők a forgalmazóknál.

Mint neve mutatja, a 300 EC-B 12 Fibre modellt a Liebherr rostos kötéllel szereli, ennél fogva teljesítménymutatók szempontjából jóval a hagyományos acélsodronyt használó hasonló daruk fölé emelkedik. Sőt, a modern kötélváltozat tartósabb is, vagyis ritkábban szorul cserére – ez nem csupán a gazdaságos üzemeltetéshez járul hozzá, de a daruk rendelkezésre állását is növeli. Figyelemreméltó, hogy a 300 EC B 12 Fibre még a 70 méter hosszú gém végén is 3250 kg tömegű terhet emelhet, míg a 270 EC-B 12 esetében ez az érték (hagyományos acélsodronnyal és szintén 70 méteres gémmel) 2850 kg. A hatékonysághoz különösen sokat tesznek hozzá az erős csörlők és a valódi kétköteles üzemeltetés. Az új toronydaruk a korábbi 250 EC-B és 278 EC-B Fibre modelleket váltják a Liebherr kínálatában.

A „nehézfiúk” tervezésekor hangsúlyos szempont volt az egyszerű szállítás és szerelés, ami bérbeadással foglalkozó vállalkozások számára is jelentős költségbeli előnyökkel járhat. Az ellengém, forgóváz és a gémszekciók a jól kigondolt szállítási konfigurációból adódóan mindössze négy egységben a helyszínre szállíthatók, ami üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából is előnyös. Ezt követően a gém és ellengém felszerelése a forgóvázra már egyszerű és biztonságos a Liebherr jól bevált gyorscsatlakozóival. Igazodva az adott munkahely sajátosságaihoz, a gémhossz 2,5 méteres szekciókkal növelhető vagy csökkenthető.

Alapesetben mindkét emelőgép a 21 HC 290 oszlopszerkezetet használja, melynek mérete 2,1 x 2,1 m, ezzel arany középutat jelent a teljesítmény és a gazdaságosság között. Használatával az elérhető legnagyobb horogmagasság 71,5 m. A nagyobb (2,4 x 2,4 méteres) 24 HC 630 szerkezettel utóbbi érték 91,7 méterre növekszik.

A biztonságos daruzás alapfeltételeként a darukezelőnek akadálytalan rálátással kell rendelkeznie mind a saját darujára, mind a környező munkaterületre. Ehhez az új modelleken is alkalmazott LiCAB fülke ergonomikus kezelőszervekkel és jókora üvegfelületekkel járul hozzá, mellé pedig megkapta az új fejlesztésű vezérlőrendszert a 30 cm képátlójú érintőképernyővel. A TC-OS (Tower Crane Operating System) speciális menükkel, széles nyelvválasztékkal és jól áttekinthető információkkal dolgozik a darukezelők és a szerelést végzők keze alá. Emellett olyan intelligens alkalmazásokkal támogatja a biztonságos emelést, mint a Load Plus (akár 20 százalékkal magasabb emelési kapacitás), a Micromove (terhek finommozgatása) és az ABB (munkatartomány-korlátozó rendszer).

Meggyőző teljesítményükkel, rugalmasságukkal és gazdaságos üzemeltethetőségükkel a 300 EC-B 12 Fibre és a 270 EC-B 12 tökéletesen beleillenek az EC-B szériába. Kisebb városi munkáktól nagyvolumenű daruzási feladatokig a toronydaru-család tagjai sokféle szerepkörben alkalmazhatók, ráadásul felépítésüknél fogva az se jelent problémát, ha több flat-top darunak kell egymás mellett dolgoznia egy szűkebb területen belül.

Szöveg és fotó:  Liebherr-International Deutschland GmbH

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©