Liebherr darukkal épül a második svájci szélerőműfarm

A szélenergia jelenleg Svájc energiatermelésének mindössze 0,25 százalékát biztosítja. 

2023. október 04.

A St. Gallen-i székhelyű Emil Egger AG nemrégiben mindössze nyolc hét leforgása alatt építette meg Svájc második legnagyobb szélerőmű-telepét két Liebherr lánctalpas daru használatával. Az Enercon által gyártott hat turbina várhatóan mintegy 22 millió kilowatt-óra elektromos áramot fog előállítani éves szinten. A csaknem 140 méter magas szélerőművek kivitelezéséhez egy LR 11000 és egy LR 1700-1.0 dolgozott a helyszínen.

Jelenleg a szélenergia marginális szerepet játszik Svájc energiamixében, hiszen az alpesi ország területén működő 50 szélerőmű a teljes villamosenergia-termelés mindössze 0,25 százalékát adja, a megtermelt áram jórészét vízierőművek biztosítják. Ezért is számít jelentős eseménynek, hogy 2023 nyarán újabb hat turbina készült el a Jura-hegység területén, a francia határ melletti Vaud kantonban. A 13,8 MWh összteljesítményű turbinák szerelésében jelentős szerephez jutott két korszerű Liebherr lánctalpas daru: az LR 1700-1.0 és LR 11000 modellek képében a daruzásra szakosodott Emil Egger AG a két legnagyobb teljesítményű gépét vetette be a körülbelül 1200 méteres tengerszint feletti magasságon, hegyes-völgyes terepen végrehajtott feladat sikere érdekében.

„A munka során a legjelentősebb terhelést a generátorok beemelése jelentette. Beleszámítva a horogblokkot és a köteleket, összesen 71 tonna függött az LR 11000 gémjéről” – mesélte Peter Stricker, az egyik lánctalpas kezelője. A szóban forgó darura ezesetben 114 méter hosszú főgém került, mivel a legnagyobb szerelési magasság 100 méter körül alakult. Bár 65 tonnás össztömegükkel a szélturbinák rotorjai valamivel könnyebbek voltak, szerelésük jóval látványosabb mozzanata volt a munkáknak, mint a generátorok vagy a gondolák emelése. A 40 méter hosszú lapátokat még a földön szerelték fel az agyra, ezután következhetett az emelés, melynek során az immár komplett rotorokat egy speciális segédeszközzel forgatták függőleges állásba.

Párhuzamosan 1000 tonnás lánctalpas társával, az LR 1700-1.0 további szélturbinák felállítását végezte néhány kilométerrel távolabb. 99 méteres főgémjére 12 méteres segédgém került 10 fokos szögben felszerelve, hogy biztosítható legyen a szükséges emelési magasság.

Forrás és fotó: Liebherr-Werk Ehingen GmbH

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©