Bemutatkozott az új Doosan bontó kotró

A Doosan a közelmúltban mutatta be a DX235DM modellt, mely a cég vadonatúj, nagy kinyúlású bontókotró-családjának első fecskéje. 

2020. május 20.

A Doosan a közelmúltban rántotta le a leplet a DX235DM modellről, mely a cég vadonatúj, nagy kinyúlású bontókotró-családjának első fecskéje (a széria két másik tagja, a DX380DM és a DX530DM még idén bemutatkozik). Az új bontógépek egyik legszembetűnőbb jellemzőjeként a DX235DM kiváló kilátást biztosító, 30 fokban billenthető fülkével rendelkezik, ezzel ideális eszköz a nagy függőleges kinyúlást igénylő bontási feladatokhoz.

Azonban még ennél is fontosabb a moduláris gémkialakítás és a hidraulikus rögzítőrendszer, melyeket a DX235DM-hez hasonlóan a széria többi gépe is megkap majd. Ezeknek köszönhetően jutnak ugyanis a vevők igen sokoldalú, rugalmas eszközhöz, ami azt jelenti, hogy a kotrót nemcsak bontásra, de más feladatokra is bevethetik a munkaterületen.

Az innovatív dizájn eredményeképp a bontáshoz és a földmunkákhoz optimalizált gémek egyszerűen átszerelhetők, ha ugyanazon projekten más típusú munkát kell végezni a kotróval.   A hidraulikus és mechanikus gyors csatolókkal gyerekjátékká váló gémcseréhez rendelkezésre áll egy speciális állvány is, mely még könnyebbé teszi a műveletet. A folyamat befejezéséhez a rögzítőcsapokat egy munkahengereken alapuló rendszer tolja a helyükre.

Többgémes kialakítás a rugalmasság érdekében

Ezen felül a többgémes kialakításnak hála az ásógém kétféle módon is felszerelhető, azaz a bontógémet is figyelembe véve ugyanazon alapgép összesen három konfigurációra építhető ki, még sokoldalúbbá téve az új kotrót.

A 18 méter hosszú bontógémmel szerelve a DX235DM meggyőző hatósugara lehetővé teszi, hogy a gép akár 16 méteres magasságba emelje a hordozott bontóeszközt. Ilyenkor a szerelék és a gyorscsatoló összesített tömege a gyártó ajánlása szerint legfeljebb 2,1 tonna lehet.   

Az ásógémmel egyenes konfigurációban legfeljebb 9 méteres magasságban dolgozhat a DX235DM, ekkor pedig 3,3 tonnára növekszik a szerelék és a gyorscsatoló maximális együttes tömege.   

Hajlított konfigurációban alkalmazva az ásógémet a függőleges kinyúlás 8 méterre csökken, míg a javasolt legnagyobb szereléksúly nem változik.   

Hidraulikusan állítható járómű

A DX235DM hidraulikusan állítható járóművel rendelkezik, mely legfeljebb 3,74 méteres szélességig tolható ki, hogy optimális stabilitást biztosítson a bontási munkák során. Másik végletként a legkeskenyebb beállítással mindössze 2,54 méter a szélesség, amely főleg szállításnál jelent könnyebbséget.

A mozgatást egy belső munkahengeres, folyamatos kenéssel ellátott mechanizmus végzi, amely a szélesség változtatásakor fokozottan csökkenti a súrlódást, ezzel megóvja az alkatrészeket a károsodástól. 

A Doosan DX235DM bontókotró főbb jellemzői

•    Üzemi tömeg:  28,7 tonna

•    Szerelék maximális tömege:  2,1 tonna

•    Maximális eszközmagasság:  18 m

•    Maximális eszközkinyúlás: 12,9 m

•    Teljes szélesség (széles beállítás):  3740 mm

•    Teljes szélesség (keskeny beállítás):  2540 mm

•    Teljes menetkész magasság:  3070 mm

•    Teljes menetkész hossz:  11460 mm

•    Fordulósugár:  2755 mm

•    Maximális kinyúlás ásáskor (ásógémmel):  9465 mm

•    Maximális ásómélység (ásógémmel):   6080 mm

•    Maximális ásómagasság (ásógémmel):  9450 mm

•    Kanál ásóerő (ISO):  16,5 tonna

•    Kanálszár ásóerő (ISO):  12,6 tonna

•    Menetsebesség:  alacsony tartomány – 3,0 km/h,  magas tartomány – 5,5 km/h 

•    Motorteljesítmény: 124 kW 1800-as percenkénti fordulaton

Szöveg és fotók: Doosan Infracore Europe

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©