Jövőre két új csomóponttal gyarapodik Debrecen és az M35-ös út térsége

Az új csomópontok az épülő BMW-gyár megközelítését is egyszerűbbé teszik a Debrecen mellett futó M35-ös felől.

2021. július 27.

A Debrecen - Józsa csomópont megépítése és a 354-es főút csomópontjának jelentős fejlesztése után, 2022 nyarától két helyszínen is megközelíthető lesz a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet - hangzott el a júlis második felében a témában tartott sajtótájékoztatón. Az  eseményen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője, és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

A józsai autópálya csomópont az M35 autópálya 32 – 34 kilométer szelvénye között épül meg és a tervezett Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet északról való megközelítését szolgálja. Új, teljes értékű csomópont készül, közvilágítással. Az M35 autópálya felett épülő 2×2 sávos kialakítású műtárgy felszerkezeti hosszúsága 50,6 méter, felülete 993 négyzetméter.

Könnyebb megközelítésének érdekében két darab, többsávos körforgalmú csomópont létesül. A 2022 nyarára megépülő új csomópont a későbbi közvetlen autópályakapcsolat kiépítésének lehetőségét biztosítja Józsa településrésznek, ami távlati fejlesztési lehetőséget is jelent. A csomópont a jövőben a teherforgalom mellett az Ipari park területén dolgozók számára is gyors és biztonságos eljutást tesz lehetővé.

Teherautók és munkagépek az M35 autópálya és a 354. számú főút átépítés alatt álló csomópontjánál Debrecen határában 2021. július 23-án.

A beruházás keretében 2021 végére átépül az M35 autópálya és a 354-es főút meglévő különszintű csomópontja is. A trombita formájú csomópont teljes értékű, lóhere formájú csomóponttá épül át, a jelenlegi direkt ágak átépítésével és új direkt ágak kiépítésével. A fejlesztés eredményeként a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet már közvetlenül az autópályáról is megközelíthető lesz.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: “A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően napjainkban hazánk a térség egyik legnagyobb tőkemozgató államává nőtte ki magát. Az elmúlt 3 évben két nagy ipari terület létesült Debrecen infrastrukturális hálózatán belül. Az ide települt gyárak és vállalkozások emberek ezreinek biztosítanak munkalehetőséget. Éppen ezért a város jövőjét irányzó “Debrecen 2030″ program keretén belül kiemelt szerepet biztosítunk a megyeszékhelyet érintő gyorshálózati útfejlesztéseknek,  ezen belül pedig az említett két  csomópont építésének. Célunk az európai tranzitforgalom dinamikus levezetése és az ingázó, helyi lakosság zavartalan kiszolgálása.”

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: “Nagyon örülök annak, hogy ez a csomópont megvalósul. Régi hiányt pótol ez a beruházás, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy van még több tennivaló is, hiszen a debreceni gazdaság nagyon dinamikusan fejlődik, és emiatt szükség van közútfejlesztési beruházásokra. A távlati tervek között meg kell említenem az M3 autópálya kapacitásbővítését, a Józsai elkerülő megépítését illetve a Polgári csomópont kialakításának újra gondolását is.”

Palkovics László miniszter (k), Papp László, Debrecen polgármestere (j) és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese beszélget az M35 autópálya Debrecen-Józsa és a 354. számú főút csomópontjának építése kapcsán tartott sajtótájékoztató előtt Debrecen határában 2021. július 23-án. 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: “A beruházás keretében két olyan autópálya-csomópontról beszélhetünk, amelyek esetében a fejlesztési ütemek megvalósításával jobban ki tudjuk használni azt a már megépült közlekedési infrastruktúrát, amely eddig is rendelkezésre állt. Gyakorlatilag jövő nyárra előáll az a helyzet, hogy két, vadonatúj, teljes értékű, minőségi, biztonságos közlekedésre alkalmas csomóponttal gyarapodik Debrecen és az M35-ös út térsége, valamint a környező ipartelepek. A beruházás elemeinek megvalósulásával azt a gazdasági potenciált, azokat a lehetőségeket és életminőségbeli fejlesztéseket, amelyeket egy ilyen csomóponttól el tudunk várni, azokat maximálisan ki tudjuk aknázni.”

Forrás: NIF, MTI

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©