Az otthonteremtési támogatások változása

Az építőipari szakma az új otthonteremtési támogatás részletszabályainak kidolgozását szorgalmazza.  

2023. június 28.

Az építőipari szakma az új otthonteremtési támogatás részletszabályainak kidolgozását vagy az erre vonatkozó kormányzati tervek bemutatását szorgalmazza, hogy elkerüljék a módosítások ingatlanpiacra gyakorolt ellentétes hatásait - közölte az Új Ház Zrt. szerdán az MTI-vel.

Felidézték, hogy a kormány múlt heti bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója. Utóbbinál fontos, hogy míg a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 50 százalékkal megemelik a keretösszegeket, addig a városokban a jövőben nem lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. A kormány új támogatási rendszert dolgoz ki az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településekre.

A bejelentett módosítások már azelőtt ellentétes hatást válthatnak ki az ingatlanpiacon, hogy életbe lépnének - mutatott rá a közleményben Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke, az Új Ház Zrt. igazgatóságának elnöke. Közölte: várakozásaik szerint 2024. január elsejéig sokan fogják még igénybe venni a jelenlegi feltételek mellett az otthonteremtési támogatásokat, mert "nem tudni, mi jön utána". Éppen ebből következik a negatív hatás is, ugyanis ez óvatosságra inti a befektetőket és a fejlesztőket, akik kivárhatnak.

Juhász Attila a közlemény szerint  a falusi csok jelentős emelése miatt lesznek olyan, eredetileg idénre tervezett beruházások, amiket tudatosan eltolnak a következő évre a nagyobb támogatás reményében. A támogatás összegének megemelését üdvözlik, de megítélésük szerint ahhoz, hogy "ne fékezzen be az év második felében még jobban a piac, minél előbb egy tiszta képet kellene adnia a kormányzatnak arról, hogy konkrétan milyen támogatási forma várható a városi csok után. Szorgalmazzuk, hogy a részletszabályok a lehető leggyorsabban lássanak napvilágot" - fogalmazott a szakember.   

Hozzátette: a szakma másik elvárása az, hogy az állam kedvezményes lakáshitellel, zöldhitellel támogassa az ingatlanberuházásokat, amire korábban már volt példa. A jelenlegi kamatkörnyezet ugyanis jelentősen visszafogja az ingatlanpiac volumenét. Az Új Ház Zrt. igazgatáságának elnöke szerint már az is élénkítené az építőipart, ha a kormány legalább az ilyen irányú szándékait közölné a jövő évre vonatkozóan.

MTI, fotó: MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©