Hazai ingatlanpiaci hírek

Élénkül az ingatlanpiac a tópartokon, rég nem látott lendület jellemezte az ingatlanpiacot májusban, átlagosan 46,4 millió forintot költenek a magyarok ingatlanvásárlásra.

2023. június 16.

Duna House: rég nem látott lendület jellemezte az ingatlanpiacot májusban

Rég nem látott lendületet tapasztaltak májusban az ingatlanpiacon, ahol a fővárosban a befektetés, vidéken a nagyobb ingatlanba költözés motiválta főként a vevőket, országosan a kereslet középpontjában a jó állapotú lakások álltak - adta hírül saját adatai alapján a Duna House június 12-én.

Az ingatlanközvetítő cég saját adatain alapuló becslése szerint a múlt hónapban országosan 10 187 adásvétel történt. A májusi lendület az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest 31 százalékkal, a szokásosan gyengébb áprilishoz hasonlítva pedig 50 százalékkal jobb teljesítmény.

A főváros budai oldalán a Duna House közreműködésével eladott ingatlanok között 27-27 százalékkal szerepeltek a 20-40 és a 60-80 négyzetméter közötti otthonok. A pesti oldalon főként a 40-60 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a kelendőek. Budán a fajlagos árat tekintve 900 ezer és 1 millió forint, illetve 1,2-1,4 millió forint között, Pesten viszont 600-800 ezer forint között adták el a legtöbb lakást.  

Májusban országosan (Közép-Magyarország kivételével) a 40-60, míg Pest vármegyében 60-80 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanokat vitték inkább a vevők. Országosan az értékesített otthonok többsége a 250 ezer forintos négyzetméterár alatt, Pest vármegyében viszont 600 ezer forint feletti fajlagos áron kelt el.

Az ország keleti, illetve nyugati részén a panellakások átlagos négyzetméterára májusban éves összevetésben 10 ezer, illetve 5 ezer forinttal, 468 ezer, valamint 495 ezer forintra emelkedett. A keleti országrészben a használt téglaépítésű lakások átlagos fajlagos ára a 2022 májusában mért 227 ezerről 278 ezer forintra nőtt idén májusban, míg az ország nyugati felén ez az érték 325 ezer forintról, 373 ezer forintra emelkedett.

Budán és Pesten is mérséklődött a panelek átlagos négyzetméterára: előbbinél 835 ezerről, 810 ezer forintra, utóbbinál 736 ezerről, 703 ezer forintra. Ezzel szemben a használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára a főváros budai és pesti oldalán is emelkedett: 950 ezer forintról 1,1 millió forint fölé, illetve 711 ezer forintról 782 ezer forintra. A belvárosban viszont ezeknek a lakásoknak a fajlagos ára 950 ezer forintról, 895 ezer forintra csökkent.

Arra is kitértek, hogy májusban a kereslet középpontjában országosan a jó állapotú ingatlanok álltak. Budapesten, az ország keleti, illetve nyugati felén az eladások 47 százaléka, 43, illetve 39 százaléka tartozott ebbe a kategóriába.

A fővárosban a befektetés volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció, amit az első lakás vásárlása követett. Vidéken az első helyen a nagyobb ingatlanba költözés állt, második lett a befektetés és az első lakás vásárlása.

A cég adatai szerint akik ingatlanba fektették megtakarításukat, azok Budapesten átlagosan 78,7 millió forintot, vidéken viszont 31 millió forintot költöttek. A fővárosban 39,4 millióra, míg vidéken 31,4 millió forintra volt szükség az első lakás megvásárlására. Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a befektetés értékesítése volt, vidéken pedig az örökölt ingatlan értékesítése. Az eladók befektetéseiktől a fővárosban 71 millió forintért váltak meg, miközben vidéken örökségükért átlagosan 29,5 millió forintot kaptak.

Otthon Centrum: ingatlanvásárlásra a 40-49 év közöttiek fordították a legtöbbet, átlagosan 46,4 millió forintot

Magyarországon a generációk közül az év első öt hónapjában ingatlanvásárlásra a 40-49 év közötti korosztály fordította a legtöbbet, átlagosan 46,4 millió forintot - tudósított az Otthon Centrum június 12-én.

A vizsgált időszakban a vevőprofil elemzésével az ingatlanközvetítő hálózat megállapította, hogy  második helyen a 60-69 évesek állnak, akik 41 milliós középértéken vásároltak ingatlant. Míg erre a célra a 18-29 éves korosztály fordította a legkevesebbet, 33 millió forintot. Ugyanakkor jelezték, az ingatlanok országos átlagára az év első öt hónapjának értékesítései alapján 43,3 millió forint volt.

Arra is kitértek, hogy nemcsak a vételárban, hanem a vásárolt ingatlan finanszírozásában is komoly eltérés van a korosztályok között. A legnagyobb arányban a legfiatalabb generáció szorul hitelre és ez a korosztály él leginkább az állami támogatások lehetőségével is. A készpénzes finanszírozást 52,6 százalékuk választotta, míg hitellel 24,2, állami támogatással 23,2 százalékuk élt idén. Az életkor emelkedésével megnő a készpénzes vásárlók aránya, ami a negyvenes korosztálynál 77,8 százalék, 70 év fölött pedig már 99 százalék. Mindezek mellett a generációk abban is különböznek, hogy melyik ingatlantípust preferálják.

Soóki-Tóth Gábort, az cég elemzési vezetője szerint a családi ház aránya a legfiatalabb generációnál a legmagasabb (47,9 százalék), a legtöbb téglalakást viszont már a 50-60 év közöttiek vásárolják (45,3 százalék). A panel a 70 évesnél idősebbek között a legkedveltebb (23,6 százalék), míg az új építésű ingatlan a 30-40 év közöttieknél a sláger (8,6 százalék).

Ezen felül arra is rámutattak, hogy a legfiatalabbak a legnagyobb arányban a (nagyvárosokhoz közeli) községeket, majd Pest megyét választják. A 30-40 év közöttieknél az első helyen a külső pesti kerületek állnak, akárcsak a 40-50 év közöttieknél és a 60-70 éves korcsoportban is. A nyugdíj előtt állók tekintélyes része a belvárosban vásárol ingatlant, csak úgy, mint a 70 év felettiek, akik a belvárost és a budai kerületeket egyaránt preferálják.

OTP Ingatlanpont: élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon - tette közzé az OTP Ingatlanpont június 8-án.

A közleményben Kiss György Csaba vezető értékesítési tanácsadó ismertette, hogy a Tisza-tóhoz az érdeklődők jellemzően Budapestről és Pest vármegyéből érkeznek, de a külföldiek is kezdik újra felfedezni a környéket.

Az ország nagy tavai közül továbbra is itt lehet a legkedvezőbb áron vízpart közeli ingatlanhoz jutni. A legnépszerűbb célpontok Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók és Sarud, Tiszafüreden újépítésű ingatlanok is elérhetők. A telkekre mérsékelt a kereslet - jegyezte meg.

A Velencei-tónál részben fordított a helyzet, nem sok a külföldi érdeklődő, és erős a kereslet a telkekre. Jellemzően a 40-60 milliós ársávba tartozó lakásokra, házakra lehet vevőt találni - foglalta össze tapasztalatait a közleményben Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A közleményben Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere arról számolt be, hogy a Balaton északi partján is csak elvétve fordulnak elő külföldi vevők, és megélénkült a telkek iránti érdeklődés. Megjelent az érdeklődés a legalább 1500 négyzetméteres földterületek iránt, amelyek egy friss jogszabályváltozás nyomán tanyákká minősíthetők - tette hozzá.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója arról számolt be, hogy a déli parton újra megjelent külföldi érdeklődők jellemzően német nyugdíjasok, akik használt ingatlant keresnek 50 millió forint alatti áron. Szerinte ez az elvárás Siófokhoz hasonlóan, a déli part többi részén sem reális, hiszen egy puszta telek is 20-30 millió forintba kerül. Errefelé 50 millió forint alatt csak olyan házat lehet venni, amire nagyon sokat kell még költeni - mondta.

A 2011-ben alapított OTP Ingatlanpont Magyarország egyik ingatlanközvetítő hálózata, az OTP Csoport tagja. Országszerte csaknem 90 irodában, több mint 800 tanácsadó segíti az ingatlanok értékesítését.

Forrás: MTI

Ábra: MTI

Fotó: Flickr.com, Pexels.com, Szállás.hu/Shutterstock

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©