A Volvo első elektromos gépe az útépítésben

A DD25 Electric bemutatását a 2023. március 14. és 18. között megrendezésre kerülő Las Vegas-i CONEXPO 2023 kiállításra időzítették.

2023. február 20.

A Volvo DD25 Electric bemutatkozására az idei CONEXPO kiállításon kerül sor Las Vegas-ban, ahol az érdeklődők nem csupán a cég kompakt elektromos gépeit próbálhatják ki, de a vállalkozásuk bővítését segítő intelligens szolgáltatásokkal is megismerkedhetnek.A DD25 Electric az lső olyan modell a svéd gyártó elektromos gépei között, melyet kifejezetten aszfaltburkolatok kivitelezéséhez terveztek.

A DD25 Electric elektromos hajtáslánca azon a jól bevált felépítésen és alkatrészeken alapul, melyek megtalálhatók többek közt a cég ECR25 Electric kompakt kotrójában vagy az L25 Electric kompakt homlokrakodóban. Az említett két modell 2020-ban mutatkozott be, és az építőipari első elektromos gépeiként komoly sikernek örvendenek többféle alkalmazási területen és piacon világszerte.

Emissziómentes működése révén a DD25 Electric ideális a szigorú kibocsátási normákkal érintett városi munkaterületekre. A kipufogógázok nélküli üzem a gépkezelők, a közelben dolgozók és a járókelők számára is tisztább, élhetőbb környezetet teremt. Amennyiben más elektromos gépekkel együtt alkalmazzák – amilyen például a Volvo EC18 Electric, ECR18 Electric és ECR25 Electric kompakt kotró, a nagyobb méretű EC230 Electric kotró, vagy az L25 Electric és L20 Electric kompakt rakodógépek –, a DD25 Electric a teljes egészében emissziómentes munkahely megteremtéséhez is hozzájárulhat.

Az új elektromos henger egy feltöltéssel lesz képes végigdolgozni egy műszakot (ez természetesen függ a feladat jellegétől és a munkaterheléstől), töltési lehetőségek szempontjából pedig megegyezik a már említett ECR25 Electric és L25 Electric típusokkal: vagyis a vásárlóknak lehetőségük lesz a saját igényeikhez leginkább passzoló megoldás kiválasztására. Alapáron egy fedélzeti töltő jár a géphez, amivel – ha a váltóáramú hálózat lehetővé teszi – az akkumulátorok akár három óra alatt teljesen feltölthetők. Emellé extraként szerezhető be az az egyenáramú gyorstöltő, amivel a feltöltés alig több mint egy órát vesz igénybe, azaz hatékony rátöltést tesz lehetővé például az ebédszünet alatt.

A már bizonyított Volvo aszfalttömörítő platformot akkumulátoros-elektromos hajtással ötvöző DD25 Electric teljesítménye 24 kW, ami 30 százalékkal magasabb a hagyományos Volvo DD25B teljesítményénél. Ebből kifolyólag a henger nem csupán sebesség és vibráció terén jobb belső égésű motoros társainál, de rézsűkön is jobban teljesít az alkatrészek előnyösebb méretezéséből adódóan. A teljesítménykülönbség még szembeötlőbb lesz nagyobb tengerszint feletti magasságon, ahol a dízelmotor már veszít teljesítményéből.

A 360 fokos kilátás és a nagyfrekvenciájú tömörítés egyenletes, jó minőségű felületet eredményeznek nagyobb sebesség mellett is. A rezgési frekvencia 55 Hz és 67 Hz (percenkénti 3500-4000 rezgés) között állítható az adott munka sajátosságai szerint.

Mivel nincs karbantartandó motor, az elektromos részegységek és akkumulátorok pedig nem igényelnek ilyesmit, kifejezetten alacsony a karbantartásigény, ami időt és pénzt takarít meg az üzemeltetők számára.

Kereskedelmi forgalomban pedig bizonyos piacokon már 2024 első negyedévétől kapható lesz.

Forrás és fotók: Volvo Construction Equipment (Europe)

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©