17%-al nőtt a Caterpillar árbevétele 2022-ben

Az egyik legjobb év a társaság történetében.

2023. február 09.

2022. az egyik legjobb év volt a társaság majd 100 éves történetében, jelentette ki Jim Umpleby elnök-vezérigazgató.

A 2022-es teljes bevétel 59,4 milliárd dollár volt a 2021-es 51 milliárdhoz képest. A 17%-os árbevétel növekedést a jó árképzés és a nagyobb eladott mennyiség egyaránt húzta.

A legnagyobb hatások a kereskedők raktárkészletének növekedése, a jelentősebb szerviz és szolgáltatás-értékesítés, és a több felszerelés, berendezés értékesítése voltak. A kereskedők készletei 2021-ben ugyanazon a szinten mozogtak, ez 2022-re 2,4 milliárd dollárral emelkedett. Az építőgép szektorban a Cat azt tapasztalta, hogy a készletek a korábban megszokott szintre álltak be, vagyis a gépek már raktáron vannak  3-4 hónappal a várható értékesítésük előtt.

Az értékesítési bevételek a negyedik negyedévben 20%-al emelkedtek, elérve a 16,6 milliárd dollárt a 2021-es 13,8 milliárdhoz képest. Nem maradt el az építőgép szegmens, ahol 19,9% volt a negyedik negyedévi árbevétel növekedés, ez 6,8 milliárd dollárt tett ki.

A Cat jelentése szerint  az Észak-Amerika-i értékesítés árbevétele 34%-al nőtt, köszönhetően a készletek feltöltésének a forgalmazóknál, valamint a lakossági és vállalati szektorban bővülő keresletnek, bár a lakossági piac inkább szinten maradt. Az ipari szektorban lévő kereslet 75%-át teszi ki a Cat építőipari eladásainak.

A társaság kétszámjegyű növekedést tapasztalt Latin Amerikában, Európában, Afrikában és a Közel-Keleten, míg 10%-os visszaesés volt az Ázsia-Csendes óceáni régióban.

„Az ellátási láncok javulása a vártnál nagyobb szállítási kapacitást tett lehetővé főképp az építőgépek területén és ez jelentősen támogatta a dealerek készleteinek feltöltését. Kétszámjegyű növekedést értünk el mindhárom fő földrajzi szegmensünkben” – fogalmazott Jim Umpleby  elnök-vezérigazgató a társaság befektetői előtt.

Az elnök-vezérigazgató a 2023-as piaci előrejelzésében kitért arra, hogy Kínában tovább tart a gyengélkedés a 10 tonnánál nagyobb markoló méretosztályban. A várakozások szerint a 2023-as értékesítés alatta marad a 2022-es szintnek is az alacsony építésaktivitás miatt.

Részletek a társaság a befektetők számára készült jelentéséből. Fotó: Caterpillar kiállítási terület a 2022-es baumán.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©