Cégvezetők értékelnek - Huntraco

Lapunk megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. Az első részben Litauszki Róbert, a Huntraco vezérigazgatója válaszol. A cég fő  tevékenysége Caterpillar építőgépek forgalmazása.

2023. március 28.

MAÉP: Hogyan értékeli az elmúlt évet cégszinten? Megfelelt-e az eredmény a várakozásoknak?

Litauszki Róbert (L. R.): A cég tavalyi teljesítményével alapvetően elégedettek vagyunk. Árbevételünket 18,5 Mrd Ft-ra növeltük, ezzel nagyjából elégedettek lehetünk, a profitunk pedig meg is haladta az előzetes várakozásainkat. A tervezéskor a piac visszaesésével számoltunk, de ez a vártnál enyhébb mértékben és inkább csak az év második felétől jelentkezett. Igaz, ez a tendencia azóta folytatódik, sőt erősödik is.

MAÉP: Az első és a második negyedévben a kormányzati költekezésnek érződött-e valamilyen hatása?

L. R.: Természetesen igen, az állami beruházások és a támogatások, valamint a konjunktúra miatt általában megnövekedett beruházási kedvnek is jelentős hatása volt a piaci keresletre. Ez nemcsak a gépértékesítés, hanem a disztribútorok profitabilitása szempontjából még inkább meghatározó szerviz és alkatrész-értékesítés terén is érezhető volt. A gépkereskedelmi piacon mindezeken felül, az év során megjelent gépbeszerzési pályázatok is közvetlenül és jelentős mértékben növelték a keresletet.

Azt lehet mondani, hogy a tavalyi év a gépkereskedelem számára közel ideális piaci viszonyokat hozott, ezen még a mélyépítési piac év vége felé tapasztalt enyhe megtorpanása és a pandémia óta folyamatosan kísértő szállítási problémák sem változtattak. Sőt, az új gépek megnövekedett szállítási határidői, a piacon kialakult géphiány is végsősoron segíthette a szakmát, hiszen minden korábbinál nagyobb lendületet kapott a használtgép- és a bérgéppiac is, hiszen az időszakos kapacitáshiány áthidalása csak innen volt lehetséges. Az így kialakult keresleti piac természetesen lehetőséget biztosított a gyártói és a forgalmazói fedezetek, ezáltal a profitabilitás növelésére is.

MAÉP: Darabszámot tud-e mondani, az újgép-értékesítésre?

L. R.:: Ami a darabszámokat illeti, a mi szempontunkból releváns piac mintegy 15%-os, igaz, az éven belül lassuló növekedést mutatott. Ugyanakkor az elmúlt két évben a piaci növekedést már leginkább a kisebb méretű gépek iránti kereslet generálta. Ennek oka, hogy a mélyépítési piac szereplői óvatosabban kezdtek új beruházásokba, míg a kisebb, de a lakásépítési és ipari fejlesztési fellendülésből legtöbbet profitáló vállalkozások, jelentős részben a pályázati lehetőségek igénybevételével, a szokásosnál lényegesen több gépet vásároltak. Mindez a Caterpillar gépek számára a szokásosnál kedvezőtlenebb piaci keresletmegoszlást jelentett, hiszen a legnagyobb növekedést mutató, kisebb gépkategóriákban kevésbé erős a márka jelenléte.

Caterpillar stand, bauma 2022. október

MAÉP: A cég tapasztalatai alapján milyen termékcsoportokra nőtt meg, illetve csökkent érezhetően a kereslet?

L. R.:.: Ahogy említettem, főként a kisebb, magasépítő és vegyes profilú vállalkozások által használt gépek iránti kereslet növekedett meg tavaly, míg a nagyobb, jellemzően az infrastruktúra-fejlesztéshez kapcsolódó földmunkákban alkalmazott gépek iránti kereslet valamelyest csökkent, még a pályázati források rendelkezésre állása ellenére is. Kivételt talán csak az útfelújítások során használt munkagépek jelentenek, köszönhetően a pár éve meghirdetett útfelújítási program beruházásainak. Ugyanakkor továbbra is jelentős növekedést tapasztaltunk a leányvállalatunk által forgalmazott Sitech-szintvezérlő rendszerek iránti igények terén.

A géppiac szerkezete nemcsak a gépek, de az ügyfélkör összetételét tekintve is jelentősen változott. Továbbra is erősödő tendenciát mutatott a kisebb, jellemzően magasépítéssel, felújítással foglalkozó, „első gépes” vagy kis flottás ügyfelek részesedése a keresleti oldalon. Az elmúlt évek építőipari konjunktúrája, a rendkívül kedvező finanszírozási költségek és persze a pályázatok számtalan kisebb céget késztettek arra, hogy megvegyék első munkagépüket, sok esetben még akkor is, ha az alacsony kihasználtság miatt ezek a beruházások még a pályázati források bevonásával sem kecsegtetnek gyors megtérüléssel.

Mindezekből adódóan, elsősorban a kisebb rakodógépek, kotró-rakodók, mini- és mikrokotrók, kishengerek piaca növekedett dinamikusan, míg a nagyobb kotrógépek, dózerek, gréderek eladásai vagy stagnáltak, vagy éppen csökkentek.

MAÉP: Milyen várakozásaik vannak a 2023-as évvel kapcsolatban? Nézzük először az általános piaci trendeket, folyamatokat.

L. R.:: A piac alakulása talán még sosem volt annyira nehezen előre jelezhető, mint az idén. A magas kamatok általában nem serkentik a beruházási kedvet az építőiparban, és az állami fejlesztéseknél is lassulás várható. A kisebb aktivitás kevesebb szervizt és alkatrész-értékesítést jelent, a bizonytalanabb kilátások miatt pedig várhatóan az újgép-piac is csökkenni fog. Ugyanakkor, pontosan ezek miatt, elképzelhető a használt gépes és a bérleti piac kisebb növekedése. De azt is látni kell, hogy a gondosan előre jelzett trendeket teljesen felboríthatja egy nagyobb pályázati program megjelenése vagy éppen a finanszírozási költségek több elemző által is valószínűsített csökkenése. Az azért elég nagy biztonsággal kimondható, hogy a számunkra leginkább meghatározó mélyépítési piacon visszaesés várható.

MAÉP: És közvetett pénzügyi kockázatok megjelennek nyilván önöknél is.

L. R.: Az ügyfélkör fizetőképességével kapcsolatos kockázatok egy fellendülési időszakot követően általában jelentősen növekednek. Egy fellendülés idején a magas árak és a keresleti piac jótékonyan elfedhetik egy vállalkozás hatékonysági és működési problémáit, vagy éppen túlzott növekedésre, erőltetett beruházásokra serkenthetik a döntéshozókat. A konjunktúra végével ezek ugyanakkor visszaüthetnek, és a vállalkozás stabilitását is veszélyeztethetik. Erre sajnos a saját ügyfélkörünkben is egyre több példa van, így a fizetési feltételek kialakítása során indokolt a körültekintés, még akkor is, ha egyébként általános és pusztító recesszióra nem számítunk a piacon.

MAÉP: Kockázati tényező az önök számára a forintárfolyam és az infláció is. Milyen forintárfolyammal és inflációval számoltak az üzleti tervben?

L. R.:: Az üzleti tervben 410 Ft körüli éves átlagos euróárfolyammal számoltunk, de őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mennyi lesz ez a szám valójában, de a forint árfolyamának előrejelzését illetően az elemzők körében is nagy a bizonytalanság. A tervezésnél alkalmazott inflációs előrejelzés 15-16% volt. Ez akár reális is lehet az év végére, de az év eleji adatok alakulása jelzi, hogy az idén az üzleti tervek arra lesznek csak jók, hogy legyen mihez képest mérni az eltéréseket.

MAÉP: Mik azok a tervek, amiket idén kiemelt fontosságúnak tartanak?

L. R.:: Az elmúlt néhány év piaci fellendülése idején elsősorban arra törekedtünk, hogy az üzleti lehetőségeinket maximálisan kihasználjuk, lehetőleg úgy, hogy közben a működési költségeink, a vállalati szervezet csak minimális mértékben növekedjen, így biztosítva a cég kiemelkedő stabilitását az előreláthatóan kedvezőtlenebbé váló piaci viszonyok között. Az „addig üssük a vasat, amíg meleg” megközelítést alkalmazva inkább a napi üzletmenetre koncentráltunk, de az idén nekilátunk újra a fejlesztéseknek is. Több beruházás előkészítése kezdődött meg, ezek között jelentős telephelyfejlesztések és az informatikai rendszereink korszerűsítése éppúgy szerepelnek, mint az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztések, de egy komoly képzési program megvalósítását is megkezdtük. Összefoglalva, kihasználva az utóbbi évek sikeres gazdálkodásának eredményeit, az év elsősorban a jövő sikereihez elengedhetetlen fejlesztésekről szól majd.

 Kövesdy Gábor 

Az interjú 2023. február közepén készült, megjelent a Magyar Építő Fórum magazin 2023. tavaszi számában (No. 89)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©