Caterpillar gépek, technológiák és szolgáltatások a baumán

A „Let’s Do The Work™” mottó jegyében.

2022. október 24.

Az idei Baumára a Caterpillar Construction Industries (CI) több mint 70 Cat géppel és szerelékkel érkezik. Emellett a Caterpillar Industrial Power Systems Division (IPSD) többféle Cat motort mutat be szerteágazó termékpalettájáról 0,5 és 30 literes hengerűrtartalom között.

Fejlett technológiák

A rendezvényen megtekinthető számos technológia közül a Cat Command Station lehetővé teszi a gépkezelők számára, hogy biztonságosan, a távolból végezzék munkájukat. Ehhez tartózkodhatnak a közelben, de akár kilométerekre is, miközben a már ismerős kezelőszervekkel és kijelzőkkel ellátott virtuális fülkében foglalnak helyet. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz beülni a Command Station fülkébe, és kipróbálni a gépek távvezérlését.

Szintén látható lesz a standon a laptopról vagy mobileszközökről elérhető Cat Productivity, mely könnyen használható, felhőalapú applikációként teljes képet kínál a gépek és a munkaterület termelési adatairól. 

Cat Grade with Assist

A kotrókhoz fejlesztett Cat Grade with Assist rendszer a gépekre szerelt szenzorok és a kezelő által beállított mélység- és rézsűparaméterek alapján képes automatizálni a gém és a kanálszár mozgását, így a munka pontosabbá és kevésbé megerőltetővé válik, ami fokozza a hatékonyságot. A Cat PL161 eközben az eszközök nyomon követését és a munkaszerelékek felismerését teszi lehetővé.

Közszemlén a gépek teljes skálája

Annak érdekében, hogy hatékonyan tudják megszólítani a lehető legszélesebb ügyfélkört, a Cat standján többféle modellplatform is megtalálható lesz – a legmodernebb technológiákkal illetve hajtásrendszerekkel felvértezett, teljesítményre kihegyezett XE modellektől a tartósságra és ár/érték arányra fókuszáló GC modellekig.

A Caterpillar Building Construction Products (BCP) részleg kiállításán helyet kap többek közt kilenc új generációs hidraulikus minikotró, melyek az elődmodellekkel összevetve nagyobb teljesítménnyel, magasabb felszakítóerővel, kitolt szervizperiódusokkal, valamint alacsonyabb bekerülési- és üzemeltetési költségekkel csábítják a vevőket. Az 1 és 10 tonna közti modelleken számos közös jellemző mellett azonos a kezelőszervek kiosztása is, ezzel könnyítve meg a gépkezelők képzését és átülését egyik kotróról a másikra. Eközben a 3,5 és 10 tonna közti új generációs gépek immár utólag is felszerelhetők Cat Grade rendszerekkel.

Ami a kompakt homlokrakodókat illeti, ott lesz a baumán a nemrég bemutatott Cat 906, 907 és 908, utóbbi ráadásul high-lift kiépítésben.

CAT 908

Közös jellemzőként a három gumikerekes gép áttervezett gépkezelői munkahellyel büszkélkedhet, melyek egyedi Caterpillar technológiákkal fokozzák a felhasználói élményt. Szintén közös a komolyabb teljesítményt és nagyobb közúti menetsebességet lehetővé tevő megújult hajtáslánc, középpontban a Cat 2.8 motorral.

A Caterpillar Global Construction & Infrastructure (GCI) által kiállított csaknem 30 modell gerincét kilenc lánctalpas és négy gumikerekes kotró alkotja. A 15 és 95 tonna közti kapacitású, új generációs munkagépeket egy vasúti-közúti kotró és három speciális anyagmozgató gép egészíti ki. A közepes méretosztályba tartozó 980 XE homlokrakodó fokozatmentes CVT váltójával akár 35 százalékkal kedvezőbb fogyasztást képes felmutatni az M széria modelljeivel összehasonlítva, a még kiemelkedőbb teljesítmény érdekében pedig a korábbinál többféle korszerű technológiát integrált a gyártó.

CAT 988K XE

Nem szorul háttérbe a nagytömegű anyagmozgatás sem a B6-os csarnokban kialakított standon, amiről a 30-70 tonna kapacitású merevvázas bányadömperek és csuklósdömperek gondoskodnak, nem beszélve a nagyméretű Cat 992 és 988K XE homlokrakodó-típusokról.

Utóbbi ráadásul nemrég esett át egy alapos ráncfelvarráson, melynek során elektromos hajtással egészült ki a nagyobb lejtmeneti sebességek, a magasabb vonóerő és a még jobb felszakítóerő érdekében. Ennek köszönhetően az új 988K XE a korábbi változatnál akár 5 százalékkal is hatékonyabban működhet.

A CI kiállításán a szintén nemrég átdolgozott D4-es dózer teszi fel az i-re a pontot: a jobb rálátás mellett csökkentek az üzemeltetési költségek, illetve bővült a Caterpillar fejlett technológiáin alapuló extralista.

CAT D4 dózer

A szállítási szempontból előnyös, alacsony fülkeváltozattal szerelt Cat 120 GC gréder leginkább kis és közepes igénybevételt jelentő feladatkörökben érzi magát otthon megbízható, olcsón üzemeltető megoldást kínálva például városi környezetben vagy alsóbbrendű utak karbantartásához. Szintén könnyebb munkákban jeleskedik a kifejezetten gépbérleti cégek figyelmébe ajánlott Cat CB2.5 GC általános henger és a CS12 GC vibrohenger, melyek a kedvező költségek mellett egyszerű üzemeltetést és hosszú szervizperiódusokat garantálnak.

CAT 120GC gréder

Kiválóan egészíti ki a Cat építőgépek sorát az a több tucat szerelék, melyek szintén láthatók lesznek a vállalat standján. Ezek közt – a teljesség igénye nélkül – megtalálhatók különféle bontókalapácsok, roppantóollók, kanalak, fogók, gyorscserélők, talajfúrók és tiltrotátorok.

Szöveg Caterpillar sajtóanyagai alapján, fotó: Caterpillar 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©