Robottechnológia építési munkaterületen

2019. január 15.

A barcelonai székhelyű Scaled Robotics startup-cég a közelmúltban olyan robotot fejlesztett ki, melynek feladata az előrehaladás nyomon követése és a munkavédelmi normák betartásának ellenőrzése építési munkaterületeken. Az apró, négykerekű robotjármű képes önállóan bejárni a kivitelezések helyszínét, mialatt háromdimenziós felméréseket és panorámafotókat készít a folyamatban lévő munkákkal kapcsolatban.

Ahogy Stuart Maggs, a Scaled Robotics vezérigazgatója fogalmazott a BIM+ építőipari hírportálnak adott interjújában: „A célunk alapvetően az előrehaladás nyomon követésének automatizálása, mely biztosítja, hogy a kivitelező folyamatosan pontos és naprakész információkkal rendelkezzen, és ennek köszönhetően zavartalanul folyhasson a munka a területen. Az építésvezetőknek rengeteg dolgon kell rajta tartaniuk a szemüket – például hány szivárgó került beépítésre egy adott napon, jó helyre kerültek-e egy acélszerkezet oszlopai, vagy hogy a leesés elleni védelem maradéktalanul megfelel-e az előírásoknak.”

A robot kimondottan erre a feladatra kifejlesztett szoftvere számítógépes látás használatával azonosítja a különféle objektumokat, majd összeveti a megfigyeléseket az eredeti épületinformációs modellel (BIM). Az előrehaladás rögzítésén túl az adatok a munkabiztonsági kockázatok azonosítására is felhasználhatók.

A vezérigazgató szerint az építőipari projektek robotok általi megfigyelése az első lépés lehet az előrehaladás 100%-ig automatizált ellenőrzése felé vezető úton. A Scaled Robots 2019 folyamán tervezi bemutatni a technológia gyakorlati használatra kész próbaverzióját.

Forrás: BIM+

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©