Intermat hírek a Cumminstól

A Cummins  termékei a kiállításon.

2024. április 28.

A Cummins Párizsban is bemutatta 15 literes platformját. A motorról korábban már írtunk, most röviden összefoglaljuk a gyártó ismertetőjét. A motor a Cummins Helm elnevezésű platformjára épül, melynek jellegzetessége, hogy a vásárlóknak lehetőségük van megválasztani a tevékenységeikhez leginkább illeszkedő üzemanyagtípust. Ennek érdekében az alap blokkra eltérő hengerfej és üzemanyagrendszer kerül annak függvényében, hogy az adott motor gázolajjal, földgázzal vagy hidrogénnel fog-e üzemelni.

Cummins X15 gázmeghajtású változat

Legerősebb konfigurációban a nem közúti használatra tervezett, új generációs X15 motor maximális teljesítménye 522 kW (700 Le), csúcsnyomatéka 3200 Nm, emissziós értékei révén pedig nemcsak a Stage V, de az azt következő normákat is teljesítheti. Mindeközben az X15 optimalizálásával a fogyasztást sikerült 180 g/kWh értékre csökkenteni, mely a teljes tulajdonlási költség mellett az élettartamra vetített CO2-kibocsátást is mérsékli. További előnyként az akár 1000 órás karbantartási periódusok az állásidőt és a szervizköltségeket segítenek lejjebb szorítani.

Az új generációs X15 dízel mellett a Cummins kiállította a szintén új B6.7H hidrogénüzemű motorplatformot is, mely akár 216 kW (290 Le) teljesítményével és 1200 Nm nyomatékával számos nem közúti alkalmazáshoz lehet megfelelő, és a Stage VI/Tier 5 emissziós határértékeket is teljesíti. A belső égésű hidrogénmotort úgy tervezték, hogy a mai dízelmotorokéval azonos erőátvitelt, hűtőrendszereket és hidraulikarendszereket lehessen hozzá párosítani. Ezzel azt érték el, hogy a gépgyártók és ügyfeleik dolga jóval egyszerűbb lesz, ha belső égésű hidrogénmotorra kívánnak váltani.

B6.7H hidrogénüzemű motor

A Cummins „Destination Zero” stratégia az üvegházhatású gázkibocsátás mellett a termékekhez és tevékenységekhez kapcsolódó környezetterhelést hivatott csökkenteni. Ezzel összhangban a gyártó ötödik, Accelera néven futó márkája is bemutatja 150 kW teljesítményű üzemanyagcellás motorját. Az úttörő motor ideális megoldást jelent a nagy igénybevételt jelentő ciklusokkal dolgozó mobil építőgépekhez, illetve tiszta üzemű, hordozható áramfejlesztő eszközökhöz.

Az ágazaton belül az Accelera kitűnik széles zéró emissziós termékpalettájával, mely számos lehetőséget kínál a tiszta energia felé nyitó ügyfelek számára. Kínálatuk része az Intermaton kiállított BP97E akkumulátor is, melyet kifejezetten elektromos járművekhez fejlesztettek. Ennél fogva kivételes energiasűrűség mellett kielégíti azon vásárlók igényeit is, akik számára fontos a viszonylag alacsony tömeg és a rugalmas beépíthetőség.

Szintén az Accelera kiállításának része a 1CS2016 NextGen nevű állandó mágneses szinkronmotor. A kimondottan nagy teljesítményű hajtómotornak tervezett egység kiemelkedő, 97 százalékos hatékonyságot kínál, igen széles üzemi tartományban.

1CS2016 NextGen

A látogatók ezen felül az NPROXX hidrogéntartályokkal is találkozhatnak az Intermaton. A Cummins és a nagynyomású hidrogéntároló rendszerek terén világelső NPROXX még 2020-ban alapítottak közös vállalkozást. A cég standján kiállított tartályok a lehető legnagyobb kapacitás és legtágabb üzemi tartomány érdekében akár 700 bar nyomással is terhelhetők.

Forrás és fotók: Cummins

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©