Munkagép kereskedelem: cégvezetők értékelnek

Milyen volt a tavalyi év és mi várható idén a DM-KER-nél.

2024. április 17.

Lapunk idén is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. A DM-KER - amelynek vezető márkái a Bobcat és a Develon – vezérigazgatója, Kocsy Barnabás válaszol.

MAÉP.: Hogyan értékeled az elmúlt évet cégszinten?

K.B.: A 2023. év a DM-KER számára, mint gondolom más hasonló profilú cég számára is, nehézségekkel teli év volt. Recesszió jellemezte az építőipart, emiatt a gépek értékesítése sajnos folyamatosan visszaeső trend mentén alakult. Az év főként a negatív gazdasági hatásokból eredő kihívások menedzselésével zajlott, amiben minimális segítséget jelentett az euró/forint árfolyam viszonylagos stabilitása.

Pénzügyi eredményünkre egyaránt hatott az infláció, a magas kamatkörnyezet, a forintárfolyam, ezért talán pontosabb képet kaphatunk, ha az értékesített új- és használt gép mennyiségét nézzük. Főként az építőipari szektor jelentős visszaesése miatt a darabszámokban is visszaesés volt tapasztalható. Az újgép-értékesítésének visszaesését a használt gépek iránti megnövekedett érdeklődés némiképp ellensúlyozta. A magas hitel- és lízingköltségek, valamint az elmaradó támogatások jelentősen csökkentették a beruházási kedvet.

MAÉP.: Melyik üzletág teljesített árbevételben a terv fölött és melyik alatta?

K.B.: Számomra logikus volt már az év elején, hogy a bérbeadás, a szerviz és az alkatrész jól fog menni. Ezek az üzletágak hagyományosan jól teljesítenek, amikor az új gépek eladása nehezebben megy. A piaci sokk első hulláma után a használt gépek iránti kereslet is megnőtt, ami szintén nem meglepetés.

MAÉP.: Milyen termékekre volt a legnagyobb kereslet a portfólióban? A hagyományos húzótermékek – mint például a Bobcat kompakt rakodók – forgalma és piaci részesedése hogyan alakult?

K.B.: Az 1–3 tonna közötti kotrók piaca megközelítette a korábbi évek volumenét, azonban az ennél nagyobb gépek esetében jelentős visszaesést tapasztaltunk. A Bobcat márka szempontjából hagyományosnak mondható kompakt rakodókra kisebb volt az igény, mint 2022-ben, a jelentős verseny ellenére megőriztük a piacvezető pozíciónkat.

MAÉP.: A mezőgazdaságban hogyan teljesítettek a Bobcat teleszkópos rakodók és a Develon homlokrakodók?

K.B.: A két márka közül 2023-ban szinte kizárólag a Bobcat gépekre volt érdeklődés. Teleszkóposrakodógép-eladásunk a mezőgazdaságban kisebb mértékben ugyan, de csökkent. A folyamat eredményeképpen a korábbiakhoz közel hasonló piaci részesedéssel zártuk az elmúlt évet.

MAÉP.: A Doosan/Develon rebranding hazai kommunikációval kapcsolatban voltak-e nehézségek?

K.B.: Ebben a kérdésben szerencsénk van, ha a 2023-as évvel kapcsolatban bármire lehet ezt a jelzőt használni. A brandcsere valójában nem zajlott le a radikálisan lelassult piaci helyzet miatt. Lassan értékesítjük a készleteket, lassan érkeznek az új gépek, ezek egy része még a régi márkanév alatt. Emellett természetesen folyamatosan dolgozunk a DEVELON név megerősítésén. Úgy gondoljuk, ez a lassú átmenet segít abban, hogy a piaci erősödés idejére az új név már kellő ismertséggel rendelkezzen.

MAÉP.: Milyen várakozásaitok vannak a 2024-es évvel kapcsolatban? Milyen piaci folyamatokat láttok?

K.B.: Magunk számára azt fogalmaztunk meg, hogy legalább a 2023-as évhez hasonló árbevételt érjünk el és a szolgáltató üzletágak fejlődése tovább folytatódjon. De tudjuk, hogy nyilvános részvénytársaságként a részvényeseinket az érdekli, mennyi profitot termelünk, ezért az idei üzleti tervek egyértelmű célja a nyereséges működés helyreállítása. Ehhez jelentősen át kellett strukturálni a költségeinket, amit megtettünk, emellett hatékonyságjavító intézkedéseket is hoztunk, amik azt mutatják, hogy jó az irány, tehát bizakodóak vagyunk a 2024. évi eredményeket illetően.

MAÉP.: Melyek azok a tervek, amelyeket idén a cég kiemelt fontosságúnak tart?

K.B.: Terveink és legfontosabb stratégiai céljaink nem változtak. Az idei évben elsősorban a vállalat mezőgazdasági lábának erősítésére fókuszálunk. Ez egy szélesebb mezőgazdasági portfólió kialakítását jelenti, aminek első lépéseként a közelmúltban új megállapodásokat kötöttünk francia és lengyel gyártók hazai képviseletéről.

Emellett továbbra is fontos, hogy a DEVELON márka szlovák piacon történő értékesítését erősítsük, készülve ezzel további külföldi piacokon azonos, vagy további márkákkal való megjelenésre.

Az interjút Kövesdy Gábor készítette, megjelent a Magyar Építő Fórum magazin 2024. tavaszi (No. 93.) számában. Fotók: DM-KER, Bobcat

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©