Teherautók foglalták el a Kalocsa-Paks Duna-hidat

Végéhez a közeledik a Kalocsa-Paks híd építése. Nyár elején már használhatják a közlekedők a Duna 20. hídját.

2024. május 06.

Az 512. sz. főút 7-es km szelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épült. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Az átadás előtti hónapok egyik leglátványosabb momentuma a híd próbaterhelése. Erre a műveletre azért van szükség, hogy a forgalomba helyezés előfeltételeként ellenőrizzék a műtárgy teherbírását. Mindez általában két módon: statikus és dinamikus terheléssel is megtörténik. A Kalocsa-Paks Duna-hídnál a próbaterhelést már pénteken elkezdték. Ekkor került sor a bal- és a jobb parti ártéri hidak terhelésére 8 db egyenként 40 tonna súlyú teherautóval.

Ennél is különlegesebb látvány volt a szombati nap, amikor Magyarország legnagyobb, 440 méter hosszúságú extradosed hídszerkezetére 20 db 40 tonnás jármű vonult fel és számtalan alakzatban töltött el hosszú perceket, miközben a szakemberek a hídszerkezet előre meghatározott pontjain mérték a súly hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (pl. a főtartó lehajlását, támaszok süllyedését, szerkezet sajátfrekvenciáját stb.)

Az előbbiekhez képest sokkal mozgalmasabb és rövidebb mérési esemény volt a dinamikus terhelés, mely során két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel. A Kalocsa-Paks Duna-híd és a hozzá kapcsolódó, összesen 14,3 kilométer hosszúságú út építésének műszaki átadás-átvételi eljárása május végén zárul, melyet rövid időn belül az átadó ünnepség követ.

A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A projekt 1. részeként megvalósuló híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke közel nettó 76 milliárd forint.

Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóközlemény, Fotók: Dernovics Tamás 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©