Átgurult a hordó az új Duna-hídon

Paks és Kalocsa között valósult meg új összeköttetés.

2024. március 14.

Átgurult a hordó a szerkezetkész új Kalocsa-Paks Duna-hídon. A 2024 nyarára elkészülő 946 méter hosszú Kalocsa-Paks új Duna-híd, a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán.

Az esemény résztvevői hordógurítással elevenítették fel azt a régi hagyományt, mely elűzi a balszerencsét. A legenda szerint a hidászok alkut kötöttek az ördöggel azért, hogy az általuk épített híd ne omoljon össze. Az ördög a hídon elsőként áthaladó lelkét kérte, de a híd építői elsőként egy hordót gurítottak át a szerkezeten, ezzel járva túl az ördög eszén.

Az ünnepségen részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta: a leleményességre a KalocsaPaks Duna-híd építésénél is szükség volt. Egy híd megvalósításához szerteágazó munkára, rengeteg szakág és szakember összehangolt együttműködésére van szükség ahhoz, hogy sikeresen, azaz határidőben és a legtökéletesebb minőségben készüljön el. A Fővállalkozó Duna Aszfalt Zrt. képviseletében Varga Antal igazgatósági tag köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt időszakban számos folyami híd építésében vett részt a Duna Aszfalt Zrt., melyek közül a Kalocsa-Paks Új Duna-híd a leghosszabb egybefüggő műtárgy, a maga 946 méteres hosszával. Méltatta a megvalósításban résztvevő mintegy 800 fő áldozatos munkáját, beleértve a Megrendelő, a Fővállalkozó, a Tervező és az alvállalkozók munkatársait.

A kivitelező az új híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és felszerkezetei készítése során közel 28 ezer m3 betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát. Emellett 418 km hosszúságban kerültek beszerelésre az extradosed és belső feszítő kábelek, a folyószabályozási műtárgyakba és pillérvédelembe pedig 82.300 tonna vízépítési kő került. A híd átadásáig még számos befejező munkafolyamat van hátra, mint a hídpálya szigetelése- és aszfaltozása, a helyszíni korrózióvédelmi munkák, burkolatjel festések, korlátok- és más hídtartozékok elhelyezése, a közvilágítás szerelése, a híd monitoringés riasztórendszerének kiépítése, a hajózási jelzések és légi akadály jelző fények felszerelése.

Az új Duna-híd kivitelezésnek köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megvalósuló híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint.

ÉKM sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©