Új termékkel az új évben

AZ UNICUM Kft. 2024-ben új kihívásokkal néz szembe és megújítja termékkínálatát. Erről beszélgettünk Soós Attilával, a cég ügyvezető tulajdonosával.

2024. május 09.

MAÉP: Először is szeretném megkérdezni, hogyan sikerült zárni a tavalyi évet és milyen érdekességek történtek a céggel?

2023 nagy meglepetéseket nem tartogatott számunkra sem. Már az év elején számoltunk egy jelentős, akár 50%-os visszaeséssel a bevételeinkben. Viszont ez az előrejelzésem túl pesszimistának tűnik így utólag, mert „csak” 30%-os visszaesést produkáltunk. A visszaesés viszont hozott pozitív eredményeket is. Rendeztük a sorainkat az adminisztrációban, fejlesztettük és képeztük kollégáinkat. Növeltük az alkalmazottak számát és megnyitottunk egy győri telephelyet valamint a hajdúnánási telephelyünket Nyíregyházára költöztettük. Befejeztük az építési beruházásunkat Vépen és fejlesztettük a sóskúti telephelyünket is. Így már 5 telephelyen állunk ügyfeleink rendelkezésére.

MAÉP: Tavaly két kiállítást is szerveztek Sóskúton. Mi volt ezeknek a rendezvényeknek a célja?

Szerettük volna felmérni a magyar piac igényeit és egyben megmutatni mindenki számára az elérhető termékeinket. Az újdonság az volt, hogy minden általunk kínált termék ki volt állítva az adapterektől a gépekig. Mindkét kiállítás hozott eladásokat és azok az ügyfelek, akik eljöttek, nagyobb betekintést kaptak a kínálatunkról. Úgyhogy ahogyan az ilyen eseményeken lenni szokott, volt termékbemutató, partnertalálkozó, gépkezelői teszt. Korábban nem tudtunk kellő energiát fordítani a cég marketing támogatására, ezen is javítani fogunk idén.

MAÉP: Milyen eredményeket emelni ki a tavalyi évről?

Ha helytálló információkkal rendelkezem, ismét mi értékesítettük a legtöbb minikotrót a piacon. Nagyon nehéz megtartani ezt a pozíciót, mert minden konkurens nagy hangsúlyt fektet erre a szegmensre. Erősödik a piacon a kínai kotrógépek jelenléte, amivel a jövőben is számolnunk kell. Az értékesítésünk itt esett a legnagyobbat a korábbi évekhez képest. Viszont több szegmensben is erősödtünk. Ilyen volt a személyemelő és a minidömper értékesítés. Jóval kisebb visszaesésünk volt a  rakodógépek vagy úthengerek piacán.

MAÉP: Mit tartogat az UNICUM Kft az ügyfeleinek 2024-re?

Több éves előkészítő munka után februárban sikerült megállapodnunk egy új prémium termék képviseletéről. A japán SUMITOMO lánctalpas kotrógépek júliustól lesznek elérhetők már Magyarországon is. A gépek Törökországon keresztül érkeznek majd az országba. A kínálat jelenleg 8,0 és 52, 0 tonna között 8 normál, 2 db csökkentett farsöprésű és 2 db hosszúgémes kotrógép.

MAÉP: Mit kell tudnunk a SUMITOMO kotrógépekről?

A SUMITOMO Construction Machinery a Sumitomo Csoport tagja, 40 éves üzleti és ipari háttérrel rendelkezik Japánban. A Sumitomo Construction Machinery 1958-ban kezdett aszfaltterítő gépeket, 1963-ban pedig lánctalpas kotrógépeket gyártani Japánban. Kezdetektől fogva együttműködnek az US Link-Belt Corporation-nal a kotrógépek és daruk területén.  Mára a világ egyik legnagyobb ilyen gépgyártója és az üzemanyag-takarékos technológia vezető fejlesztője. A Sumitomo lánctalpas kotrógépeit három gyárban készítik, köztük a legnagyobb Japánban van. 1967 óta folyamatosan fejlesztik gépeiket és nagy hangsúlyt fektetnek a kiemelkedő termelékenységre és a környezeti hatást csökkentő energiatakarékos teljesítményre. Mindezeknek köszönhetően jelenleg a világ minden táján találkozhatunk ezen gépekkel, de arra is van példa hogy nem a saját nevén.

MAÉP: Mit jelent az, hogy nem a saját nevén?

A globalizáció és az üzleti kapcsolatok sokszor hoznak létre ilyen „eredményeket”. Ahogy már korábban is elmondtam, a Sumitomo csoport együtt dolgozik az amerikai Link-Belt csoporttal, így Amerikában piros-fehér festéssel Link-Belt névvel árulják a gépeket. Európában a CASE lánctalpas kotrógépek kisebb különbségekkel ugyan, de a Sumitomo gyárában készülnek. Számos hasonló példa van az építőipari gépgyártásban. Például a YANMAR gyárt kotrógépet a KOBELCO-nak vagy korábban a NEUSON gyártott gépeket a CATERPILLAR-nak.

MAÉP: Hogyan jött létre az üzlet, amelynek eredményeként az év közepétől elérhető lesz a kotrógép Magyarországon?

A török TSM Global ügyvezetője egyik álma valósul meg első lépésként. A TSM jelenleg egy 250 millió eurós bevétellel rendelkező cég, amelyik Törökországon kívül számos közel-keleti és kaukázusi országban értékesít gépeket. A szigorú környezetvédelmi szabályozások miatt – például Stage V minősítésű motorok beépítése – nem tudtak elindulni Európában. Ezeket a feltételeket most már tudja teljesíteni a gyártó, így nincs akadálya a piacra lépésnek. A vezetés úgy döntött, hogy kelet-európai országokban kezdik meg a forgalmazást.

MAÉP: Hogyan kerültek éppen önök képbe?

A már említett török üzleti kapcsolat segített a gyártóval való kapcsolatfelvételben. Ugyanakkor egy gyártó alaposan megvizsgálja egyrészt magát az üzleti lehetőséget és persze a potenciális partnereket is. Nos, így kerültünk képbe, és büszkék vagyunk, hogy eddigi munkánk alapján a japán cég lát fantáziát az együttműködésben.

MAÉP: Tárgyalásaik során felmerült-e az a lehetőség, hogy néhány kelet-európai országban önök legyenek a márka képviselői?

Igen, felmerült. A japánoknak komoly tervei vannak a térségben, akár 10 ország piacára is belépnének a Balti tengertől a Fekete tengerig húzódó övezetben. Nem árulok el meglepetést azzal, hogy amennyiben a japán fél lépne ebbe az irányba, és az együttműködésünk ígéretes, akkor az Unicum is szeretne a rajtvonalon állni. Bár erre értelemszerűen még nincs megállapodásunk.

MAÉP: Publikusak-e az ületi terv előirányzatai? Milyen szegmenst tekint elsősorban célpiacnak?

Sumitomo és a TSM mindeben támogatja elképzeléseinket és egy nagyon optimista célt tűztünk ki közösen. 3-5 éven belül az egyik meghatározó piaci szereplő akarunk lenni a lánctalpas kotrógépek területén. Ha őszinte akarok lenni, akkor ez egy reális cél is egyben, hiszen egy prémium kotrógép kerül a magyar piacra. A gyártó sokkal nagyobb kínálattal rendelkezik például Amerikában, de ott más motorokkal dolgoznak a gépek. Széleskörű referenciákkal rendelkeznek bányákban, erdészeti területen vagy hulladékfeldolgozásban is. Mi elsősorban a magyar tulajdonú vállalkozásokra fogunk koncentrálni. Szeretnénk demo gépeket behozni és olyan rendezvényeket, szakmai napokat szervezni ahol a gépkezelők, tulajdonosok személyes tapasztalatokat szerezhetnek. Ott majd megtapasztalhatják, hogy milyen erősségei vannak a Sumitomo kotrógépeknek!

MAÉP: Tudna kedvet csinálni az olvasóknak,  megosztana velünk néhány ilyen tulajdonságot?

Az erősségek közül a legfontosabb talán, hogy rendkívül takarékos üzemanyag fogyasztással működnek a gépek. Ezt számos országban elismerték már. Megkapta a METI energiahatékonysági fődíját Japánban az „Üzemanyag-gazdaságosság” címmel. Ezen túlmenően elnyerte a Japán Gépipari Szövetség energiahatékonysági díját is.

A második ilyen erőssége, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a gépkezelők véleményére. Folyamatosan nyomon követik a gépeket és az észrevételeket feldolgozva határozzák meg a fejlesztési irányokat. 1974-ben létrehozták az Aichi Operátorképző Központot. Ez engem is nagyon megfogott! Nagyon közel áll az UNICUM Kft üzletpolitikájához a gyártói hozzáállás.

MAÉP: A gépek felszereltségéről illetve műszaki jellemzőiről kaphatnánk még információkat? 

A Sumitomo hidraulikus lánctalpas kotrógépei Európába egy kivitelben lesznek elérhetők. Tudom, hogy ez nagyon furcsának tűnik elsőre, de a japán gondolkodásmód különbözik az európaitól. Mivel több mint 20 éve foglalkozom japán gépekkel, ez nem lep meg engem. Nekünk egyébként egyszerűsíti az értékesítést is. Jelenleg minden gép fémlánccal, monogémmel és teljes hidraulikakör kiépítéssel fog rendelkezni. Az adapterek teljes kínálata elérhető lesz, így bármilyen munkára használhatóak lesznek a Sumitomo hidraulikus lánctalpas kotrógépek. Az előzetes egyeztetések után elmondhatom, hogy további gépek érkeznek majd a kínálatba.

MAÉP: Nem tart-e attól, hogy üzletileg nem igazán kedvező időszakban, csökkenő keresleti viszonyok között lép piacra egy új termékkel?

Valóban számba kellett vennünk ezt a kockázatot. De látni kell, hogy stratégiai döntést fogunk most meghozni. Hosszabb távra tervezünk, ezért bevállaljuk a rövidebb távon felmerülő kockázatokat. (x)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©