Látványos videó Európa legnagyobb intelligens városfejlesztési projektjéről

Balettozó toronydaruk láthatóak a bécsi Aspern City beruházásról egy éve készített látványos timelapse videón. A beruházás azonban nem csak ezért különleges.

2015. március 26.

Jelenleg Bécsben zajlik Európa egyik legizgalmasabb és legnagyobb városfejlesztési projektje. A város észak-keleti részén épülő Aspern negyed a világ első intelligens városa lesz, ahol számos technológiai újítást próbálnak ki élesben.

2013-ben kezdődött el az Apsern City kivitelezése, és az utolsó fázist 2030-ban adják át a tervek szerint. A Siemens által is támogatott nagyszabású városfejelsztési beruházás során egy 20 ezer lakószámú városrészt húznak fel Bécs észak-keleti külső kerületében. A kerületben lakások és irodák mellett üzleti, tudományos, kutatási és oktatási intézmények is helyet kapnak, de nem maradnak el a parkok sem, a negyed 240 hektáron épül.

Aspern City azonban nem csak a méretei miatt lenyűgöző, a cél az, hogy egy energia-optimális városi környezet fejlesszenek ki. Aspern ugyanis intelligens város lesz, a felhúzott 213 bérlakás lakói egyfajta élő laboratórium önkéntes tesztalanyaivá válhatnak. Az első lakók már 2014 őszén már be is költöztek a negyedbe. A lakásokba és az épületekbe okos mérőórákat és lakásszabályozó rendszereket építenek. Például a szén-dioxid szintjét mérő és az automatikus vezérlésű légcserélő berendezéssel lekapcsolhatók bizonyos konnektorok, amelyekhez az állandóan nem használt készülékek (televízió, rádió, HiFi) csatlakoznak. A világítást és a fűtést okostelefonnal lehet majd vezérelni. Az elektronikát a Simens szállítja.

Az építkezés látképe

A kerületben egy intelligens épületmenedzselési rendszert is felszerelnek, ehhez csatlakozni fog a helyi óvoda és az iskola is. Ezenkívül az egyik épület bevonásával vizsgálják, hogy miként lehet elraktározni, illetve a hálózatba visszajuttatni a fel nem használt energiamennyiséget.

Az projekt teljes költségvetése a következő évekre 38,5 millió euró, ebből 10 millió eurót tesznek ki az okos rendszerek infrastruktúrájával kapcsolatos kiadások és 14 millió eurót a kutatási összegek. A programot 3,7 millió euróval támogatja a helyi klíma- és energiaalap. A kutatási eredményeket nem csak Aspernben fogják felhasználni, hanem számos más régióban is támogatnák az intelligens város projekteket. 

És a látványos videó:

Fotó és videó: FilmSpektakel

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb építőgépes, gazdasági vagy éppen beruházásokkal kapcsolatos hírekről, kövessen minket a Facebookon is!

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©