Hazai zöldberuházások

2018. március 03.

A Magyar Villamos Művek az ország legnagyobb naperőművét építi meg Borsodban, a Mol pedig három városban is beruház a technológiába.

Felsőzsolca - MVM

Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában. A kilencmilliárd forintba kerülő, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítmény alapkövét február utolsó napján helyezték el.

A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, működésének köszönhetően évente 20 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A 9 milliárdos felsőzsolcai beruházás 65 százalékát saját forrásból fedezi a cég, 35 százalékát uniós forrásból finanszírozza.

A település és a szomszédos Onga határában 44 hektáros területen épül meg a létesítmény, amely 74 ezer darab polikristályos napelemtáblával rendelkezik majd, üzemszerű működését a tervek szerint nyártól kezdheti meg.

Az új naperőmű hozzájárul az ország energia importjának mérsékléséhez, egyúttal elősegíti a megújuló energia-forrásból származó villamosenergia-termelés részarányának növelését. 

Magyarország vállalta, hogy 2020-ig 14,65 százalékra emeli a megújuló energia-források részarányát, 2016-ban ez már 14,19 százalékos volt, tehát már tavalyelőtt sikerült elérni a 13 százalékos kötelező uniós előírást.

A kormány jelentős szerepet szán mind az ipari méretű fotovoltaikus rendszereknek, mind pedig a decentralizált jellegű háztartási méretű kiserőműveknek, az ország kedvező napsugárzási lehetőségeivel élve az elmúlt években lendületet vett a naperőművek térnyerése.

Az MVM-csoport egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban, amelyek mintegy 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezik majd. A beruházásoknak köszönhetően a cég több mint 150 megawatt megújuló energia-kapacitással rendelkezik majd.

Zöldülő energiatermelés - Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője beszél egy bemutató napelemtábla előtt az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjában Felsőzsolca határában épülő naperőmű ünnepélyes alapkőletételén 2018. február 28-án.

Tiszaújváros, Százhalombatta, Füzesgyarmat - Mol

Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton épít villamos energiát termelő napelemparkokat a Mol, az innovatív és alternatív technológia terjesztése része a társaság stratégiájának.

A Mol három üzemében márciusban indul az építkezés összesen 37 hektáron, a napelemparkok várhatóan az év végéig elkészülnek, és a megtermelt zöldáram mintegy 9000 tonna széd-dioxid-kibocsátást vált majd ki.

A zöldmezős beruházás költsége több milliárd forint, a pontos összeget a társaság üzleti titokként kezeli. A cég saját forrásból fedezi a költségeket, és a beruházás megtérülő lesz, mert a projektet a kötelező átvételi támogatás feltételei szerint valósítják meg, ennek keretében a Mavir szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát húsz évig. A naperőművek összesen 18 megawatt kapacitással működnek majd, és több mint 9000 háztartás áramszükségletét biztosítják.

A beruházások részei a Mol 2030-ig szóló stratégiájának, amelyben a vállalat a megújuló energiatermelés mellett kötelezte el magát. A társaság idén januártól Mol Limo néven közösségi autómegosztó szolgáltatást is kínál, és hamarosan több száz elektromos töltőt állít fel a régióban a Next-E konzorcium keretében.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai lakáspiaci hírek

Az első negyedévben közel 29 százalékkal több lakás épült, mint tavaly. Minden nyolcadik hazai lakás újulhat meg a következő egy évben egy felmérés szerint.

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Hazai turisztikai fejlesztések

Hamarosan indul a sármellék-zalavári repülőtér fejlesztése, kezdődik a szigetvári várat körülvevő park felújítása és a Pilisi Parkerdő területén is fejlesztenek.

Hazai turisztikai fejlesztések

Úszófalu épül Abádszalóknál a Tisza-tavon, Debrecenben folytatódik a Nagyerdő felújítása, Hévízen pedig a tó körüli sétány felújítása kezdődött meg.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©