Hazai egyetemi beruházások

Látványos szakaszához érkezett a kecskeméti Neumann-egyetem campusának fejlesztése, átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai klinikáját.

2023. március 03.

Egy darabban emelték helyére a kecskeméti Neumann-egyetem campusának gyalogos hídját

Teljes útzár mellett, egy darabban emelték helyére a kecskeméti Neumann János Egyetem régi és új épületegyüttesét összekötő gyalogos híd Izsáki út feletti részét február utolsó napjáának éjjelén - adta hírül az intézményt fenntartó alapítvány.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány tájékoztatása szerint két daruval emelték a helyére az egyetem campusának most zajló, második ütemében épülő híd szerkezetét kedden 23.15 óra és szerda 4.15 óra között. Az elkészült híd a kecskeméti egyetem régi, GAMF főépületét köti majd össze az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttessel.

A négysávossá bővülő Izsáki út (az 52-es főút Kecskemét, belvárosi szakasza) fölött átívelő 34 méteres szakasz két, egyenként 17 méteres gyártási egységben, közúton érkezett a csepeli gyártócsarnokból. Az elemeket a helyszínen kialakított szerelőterületen hegesztik össze, majd a szerkezetet - korrózióvédelem után - halványszürkére festik.

A szerkezetet az autódaruk a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre helyezték. A forgalmat eközben a környező utcákra útvonalra terelték. Az acélszerkezetű híd hét, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az egyetem új épületei felé tovább is bővíthető. A gyalogos híd használható pályaszélessége 3,4 méter. Teljes befejezése - további öt ütemben - idén május végére várható.

A kecskeméti campus építésének első üteme 2019 szeptemberére készült el. Az oktatási épület egyik különleges "terme" az aulában függő - nyolc ponton sodronykötelekkel kifeszített - 13 méter magas, mintegy 88 tonnát nyomó "tőzsdetojás", ahol a tőzsde működését sajátíthatják el a hallgatók.

A kecskeméti Neumann János Egyetem jogi státusza 2020. augusztus 1-jétől állami felsőoktatási intézményről alapítványi fenntartású közhasznú magán felsőoktatási intézményre változott. Az egyetem jelenleg három karral, a GAMF műszaki és informatikai karral, a gazdaságtudományi karral, valamint a kertészeti és vidékfejlesztési karral működik.

A gyalogoshíd építését a kivitelező az 52-es út négysávossá bővítésével is összehangolta, így az útépétést a lehető legkevésbé tudták zavarni. Az út bővítésének első üteme (az 5-ös főút és a Vízmű utca közti szakasz) egyébként várhatóan  2024. első negyedévében fejeződik be. A beruházás hazai forrás felhasználásával valósul meg, a kivitelezést a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végzi, nettó 4,2 milliárd Ft értékben. 

Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai klinikáját

A Szegedi Tudományegyetem új infektológiai klinikájának átadását február közepén tartották. Az átódn többek között beszédet mondott Rovó László, az egyetem rektora. A rektor kifejtette, az elmúlt években az egyetemvezetés egyik célja volt, hogy az oktatás, kutatás és az egészségügyi ellátás infrastruktúráját 21. századi szintre fejlesszék. Ebbe a folyamatba illeszkedik az új klinika építése - tette hozzá.

Az orvosprofesszor hangsúlyozta, a flexibilis, az infektológia kihívásoknak megfelelően átalakítható klinika lehetővé teszi azoknak a logisztikai problémáknak a leküzdését, melyekkel az SZTE a pandémia során szembesült.

Lengyel Csaba, az SZTE klinikai központ elnöke elmondta, az új intézmény elsődleges feladata a fertőző betegek fogadása. Ugyanakkor alkalmas a speciális ellátást igénylő páciensek kezelésére is, akiket fertőzésük miatt elkülönítve kell elhelyezni.

A négyszintes, 4575 négyzetméteres klinika és oktatási központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységek kaptak helyet. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem működik, amelyek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek. A betegszobákban rendelkezésre áll az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható. A klinikán a gyermek- és felnőttellátás egymástól elkülönítve zajlik.

Az intézmény névadója Purjesz Béla volt az, aki 1944-1945-ben a deportálásból Szegedre visszatérve - orvoskari dékánként, majd rektorként - életben tartotta az egyetem szellemiségét. A mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból, valamint az SZTE 340 millió forintos saját forrásából megvalósult beruházás generálkivitelezője a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. volt.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke és Letoha Annamária, az SZTE Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a klinikai és oktatási központ épületének ünnepélyes átadásán 2023. február 16-án.

Forrás: MTI

Fotók: Hírös.hu/Banczik Róbert

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©