Hírek Kecskemétről

Mintegy 8,5 milliárd forintért épít biomassza-fűtőművet és távhővezetéket a helyi hőszolgáltató vállalat és fejleszt egy gyártócég is.

2022. március 25.

Mintegy 8,5 milliárd forintért épít biomassza-fűtőművet és távhővezetéket a Termostar Kft. Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban – adta hírül a cég március második felében. az MTI-vel.

Horváth Attila, a vállalat ügyvezető igazgatója a kapcsolódó közleményben elmondta: a megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálását, valamint a meglévő távhőrendszer bővítését, és egységes, energiatakarékos rendszer kialakítását célzó átfogó fejlesztés már a napokban megkezdődik Kecskeméten.

A beruházással 20+5 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-fűtőmű létesül Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító telephely mellett kialakított új Termostar-telephelyen. A fűtőmű energiatakarékos, új távhő gerincvezetékkel kapcsolódik a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, egységes energetikai rendszert alkotva.

Az ügyvezető kiemelte: a biomassza fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges fűtőanyag a város szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a Kefag Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből biztosítható.

A projekt pozitív "mellékhatásaként" említette, hogy Kecskemét környékén mintegy tíz százalékkal megnő az erdősíthető földterület, ugyanis felszabadul az a terület, amelyet a földeken hagyott, másra nem hasznosított, vágástéri apadék foglal el jelenleg.

Horváth Attila elmondta: az új Termostar-telephely kialakításával párhuzamosan megkezdődik az egységes, energiatakarékos távhőrendszer bővítése is. A fejlesztés célja, hogy új körzetek csatlakozhassanak a rendszerhez, és ezzel több ezer új fogyasztó számára váljon elérhetővé a távhőszolgáltatás.

A mintegy 40 ezer ember ellátásához szükséges, ipari méretű, 320 ezer gigajoule energia előállításához a biomassza-fűtőmű üzembe állítása hosszú távon is fenntartható megoldás - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Horváth Attila kiemelte: a fejlesztés jelentősége az ellátásbiztonság további erősítése, hiszen ez most különösen nagy figyelmet kap az ukrán-orosz konfliktus, illetve az Európában télen több országban is jelentkezett ellátási nehézségek miatt. A helyi megújuló energiaforrás hasznosítása megoldás erre is, hiszen jelentősen csökken az energetikai kiszolgáltatottság - tette hozzá.

A kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonában lévő Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a Széchenyi 2020 program keretében, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásból finanszírozza a beruházást. A fejlesztéssel a cég hat munkahelyet is teremt.

A fűtőmű munkálatai - amelynek eredményeként 65 százalékkal csökken a hőtermelésből adódó szén-dioxid-kibocsátás - várhatóan 2023. október végére fejeződnek be.

A Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. földgázzal üzemelő, beépített hőtermelő berendezéseinek kapacitása mindkét fűtőműben 100 megawatt, éves hőtermelése pedig 510 ezer gigajoul. Jelenleg 12 ezer szerződött fogyasztójuk van, az ellátásban részesülők száma pedig mintegy 40 ezer ember.

A cég értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben 2,105 milliárd forint, míg a 2020-as üzleti évben mintegy 2,140 milliárd forint volt. A vállalat adózott profitja 2019-ben 165 millió forint, míg 2020-ban 131 millió forint volt.

Az épülő biomassza-fűtőmű látványterve

Bővíti gyártócsarnokát és eszközparkját a Beton-Star Kft. 

Mintegy 420 millió forint európai uniós támogatással bővíti gyártócsarnokát és eszközparkját a Beton-Star Univerzális Betonszerkezet Gyártó és Kivitelező Kft. Kecskeméten – tudósított a vállalat március második felében a fejlesztésével kapcsolatban.

A társaság közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban nyert 419,3 millió forintból meglévő gyártócsarnokukat mintegy 1780 négyzetméteres hozzáépítéssel kibővítik. Az épületrész hűtéséről és fűtéséről egy energetikai beruházás keretében telepített, hat hőszivattyúból álló rendszer gondoskodik majd. Beszereznek továbbá egy  hidraulikus idomvasdaraboló és lyukasztó gépet, amely a kézi munkánál sokkal pontosabban és hatékonyabban el tudja végezni a betonvasak és betonacélok darabolását. A tervek szerint 2023. augusztus végéig lezárul a beruházás.   

A Beton-Star Kft. 1998-as megalakulása óta folyamatosan bővíti tevékenységi körét, így mára a gyártmánytervezéstől a vasbeton elemek gyártásán, valamint a közúti fuvarozáson át a szerkezetek összeszereléséig teljes körű szolgáltatást nyújt. Fő tevékenységük betonacél megmunkálással, valamint transzportbeton értékesítéssel is kiegészül. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2020-ban 111 főt foglalkoztató kecskeméti Beton-Star Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben 3,88 milliárd forint, míg a 2020-as üzleti évben mintegy 3,63 milliárd forint volt. A vállalat adózott profitja 2019-ben 876 millió forint, míg 2020-ban 452 millió forint volt.

A cég referenciái közül

Forrás: MTI

Fotó: Termostar Kft./Keol.hu, Beton-Star Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©