A lakásfelújítást forszírozná az ÉVOSZ

Tavaly majdnem 31 százalékkal kevesebb lakás épült hazánkban, mint 2012-ben. Az ÉVOSZ alelnökét nem lepték meg az adatok.

2014. február 24.

Az építőipar teljesítménye a nagy állami beruházások miatt összességében javul, de a lakásépítés még mindig mélyponton van. Az ÉVOSZ szerint a lakásfelújításra kéne koncentrálni, az elemzők szerint a lakáspiacon csak középtávon lehet fellendülésre számítani.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 23-án hétfőn közzétett adatai szerint tavaly 7293 új lakás épült az országban, 30,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 7536 volt, ami 28,9 százalékos csökkenést jelent a 2012-es adatokhoz képest.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: az építőipart a nagy állami beruházások, út- és vasútépítések húzzák, a lakásépítéseket viszont a háztartások erős eladósodottsága nyomja vissza. A korábban felvett hitelállomány leépítése folytatódik, így a lakáspiacon érdemi fordulatra nem lehet számítani a következő időszakban, csak lassú felívelés várható - mondta.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy az idei év nem hoz jelentős fordulatot a lakáspiacon, de elképzelhetőnek tartja, hogy lassul majd a visszaesés. A szakember szerint nem kizárt, hogy elérte mélypontját a lakásépítés.

A beruházások felfutása az elemző szerint elsősorban az állam tevékenységén, illetve az európai uniós pénzeken alapul majd, és nem biztos, hogy ez a hatás megjelenik a lakásépítések területén ebben az évben.

lakásépítések ábra 01

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint a szakmának nem okozott meglepetést a KSH jelentése, mint mondta: erre lehetett számítani. Az alelnök szerint az új lakások építése helyett a lakásfelújításokat kellene előtérbe helyezni, hiszen nem elhanyagolható kérdés a 4,2 millió lakás állapota.

Koji László szükségesnek nevezte a lakások megújuló energiát is figyelembe vevő energia- és környezettudatos átalakítását a kor követelményeinek megfelelően, kiszámítható kormányzati programok mentén. Ehhez a szükséges szakmai ismeretek az építőipari ágazatban adottak, viszont a megrendelői oldal felkészültségen még javítani kellene - fogalmazott az ÉVOSZ alelnöke.

A Maéponline által megkérdezett Buildecon elemzőcég is hasonló véleményen van, mint írják; nincs igazi hajtóerő a gazdaságban, és a magánerő tartalékai az elhúzódó válságban kimerültek. Ez mind a lakásépítés finanszírozásában, mind a kis- és középvállalatok befagyott beruházásaiban tettenérhető.

Forrás:MTI, Buildecon A címlapkép forrása a Thinkstockphotos.com, az ábra forrása az MTI.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©