Komatsu fejlesztés dózerekhez

Proactive Dozing Control néven érkezett a Komatsu új gépvezérlő rendszere dózerekhez.

2020. január 23.

Hat évvel azután, hogy Intelligent Machine Control néven a gépgyártók közül elsőként kínált integrált gépvezérlő rendszert dózerekhez, a Komatsu olyan frissítéssel állt elő, amely „jóval fejlettebb”, mint a piacon jelenleg elérhető bármely más rendszer – közölte Derek Morris, a cég intelligens gépvezérlésért és okos építőipari megoldásokért felelős részlegének marketingigazgatója.

Miként korábban az Intelligent Machine Control rendszer, a PDC is egy GNSS helymeghatározó szenzor és egy inerciális mérőegység párosán alapul. A múltban a két eszköz a gép földrajzi helyzete mellett a tolólap pozíciójára fektette a hangsúlyt, melyet a kést mozgató hengerekben elhelyezett szenzorokon keresztül számított ki. Ezzel szemben az újonnan kidolgozott technológia a dózer pontos elhelyezkedését határozza meg, beleértve a lánctalpak pozícióját a talajon.

A gyártótól származó információk szerint a PDC felméri a terepet a gép körül, „meghatározza, milyen munka történt a területen, majd elraktározza az adatokat”. Amikor pedig a dózer ismét visszatér az adott területre, „a rendszer a korábbi felmérés alapján előhívja a vonatkozó adatokat, és így a tényleges terepviszonyokat követi – vagyis azt a terepet, amit nemrég a gép alakított ki.”

„Olyan gépvezérlő rendszert hoztunk létre, amely jóval fejlettebb a korábbiaknál, és ennek köszönhetően egészen új szintre képes emelni a hatékonyságot, ráadásul mindezt attól függetlenül, hogy a gépkezelőnek 20 évnyi tapasztalat van a háta mögött, vagy tegnap állt először munkába” – mondta Derek Morris.

A Komatsu kezdetben négy dózeren, a D51EXi-24, D51PXi-24, D61EXi-24 és D61PXi-24 típusokon teszi elérhetővé a PDC rendszert.

A fejlesztésről részletesebben olvashatnak a Magyar Építő Fórum magazin 2019 téli számában.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©