A Wacker Neuson cégcsoport kínálata a baumán

Az "Ime a jövő" szlogennel zéró emissziós termékek sorát mutatták be. 

2022. november 03.

Zöld megoldások: széles kínálat zéró emissziós termékekből

A Wacker Neuson az idei baumán mutatta meg első ízben az új TH412e elektromos telehandlert, az RD28e elektromos hengert, a Charging Box nevű mobil áramforrást, valamint a DT05e minidömpert.

TH412e

Ezek mellett a cég standján ott volt a Battery One szabványosított, felhasználóbarát akkumulátor-rendszer, mely az építőgépek fenntartható, karbonkibocsátástól mentes üzemeltetését hivatott megkönnyíteni. Nem mellesleg a Wacker Neuson elektromos eszközein kívül a Battery One akkumulátorok más gyártók termékeiben is használhatók.

RD28e

A bauma további érdekességei közt említhetjük a Wacker Neuson hatékonyságot és hosszabb használatot középpontba állító DireX hajtásrendszerével készülő APU3050e kétirányú lapvibrátort is. Szintén Münchenben lehetett először szemügyre venni a nagykapacitású lítium-ion akkucsomaggal szerelt WL20e elektromos homlokrakodó harmadik generációját. A cégcsoport tagjaként a Kramer is elhozta zéró emissziós újdonságait: a jól bevált 5055e utódjaként színre lépő 5065e elektromos homlokrakodó mellett ott volt a 1445e elektromos telehandler is – mindkét gép a legmodernebb lítium-ion akkumulátortechnológiára épül.

5065e

Innováció: gyakorlatias megoldások

Kétségkívül a gyártó kiállításának fénypontjai közé tartozott a kompakt kotrók új korszakának egyik első hírnökeként emlegetett Wacker Neuson EW100 gumikerekes kotró. Az új gép stabilitásával és a fülkéből való kilátást legkevésbé korlátozó vonalaival biztonság szempontjából is kiemelkedőt nyújt, de ez még nem minden: nagyteljesítményű hidraulikarendszere és kimagasló kapacitása révén a 10 tonnás kotró azokra a feladatokra is alkalmas, melyhez egyébként 14 tonnás gépre volna szükség. Ráadásul az EW100 rendelkezik minden előkészítéssel a jövőbeli fejlesztések befogadásához, vagyis a szerelékek kezelését és a segédfunkciókat érintő fejlesztésekhez elegendő egyszerűen a szoftvert frissíteni. Így a továbbiakban nincs szükség összetett átépítésekre, ami nem csupán pénzt és időt takarít meg az üzemeltetőnek, de a jövő kihívásaira is hatékonyabban készíti fel a munkagépet.

EW100

A cég innovációinak sorát gyarapítja a Dual View sorozat legkisebb tagjaként érkező DV45 dömper is. A jármű elektro-hidraulikusan fordítható fülkéje már nem csupán 180 fokban forgatható el előre-hátra, de 90 fokban oldalirányba is – mindezt egyetlen gombnyomással. A legtöbb emberben ezek után felvetődő kérdésre pedig a válasz: igen, a DV45 oldalra fordított fülkével is vezethető. Túl a nagyobb építőgépeken, a Wacker Neuson tudott mit mutatni egyéb eszközök terén is: ide tartozik többek közt a kimondottan könnyű építésű BH40 benzinüzemű bontókalapács, mely mindössze 20 kg-os tömeg mellett garantálja a cég termékeitől elvárt teljesítményt.

A Kramer kiállításán nemcsak a vállalat összkerék-kormányzású homlokrakodóinak és teleszkópos rakodógépeinek teljes skálája volt megtekinthető, de igazi csemegeként a „Smart Attach” hidraulikus gyorscserélő-rendszer is. A Smart Attach lényege, hogy a kiegészítő hidraulikus funkciókat használó szerelékek (például seprűs eszközök, nyitható kanalak) is egyetlen másodperc alatt felvehetők vagy letehetők anélkül, hogy a kezelőnek el kellene hagynia a fülkét, ezzel természetesen pénzt és időt takarítva meg. A gyorscserélő működtetése mindezek mellett is pofonegyszerű maradt a fülkében található joystickről. A Kramer rendszerének egyik komoly előnye, hogy a méretek nem változtak, így a meglévő eszközök használatáról sem kell lemondani, és a Smart Attach szerelékek passzolnak a Kramer kínálatában jelenleg megtalálható homlokrakodókhoz is. Végül de nem utolsósorban: a Kramer 3-5,5 tonna terhelhetőségű teleszkópos rakodógépei ráncfelvarráson estek át, és a frissített modellek is a baumán mutatkoztak be elsőként a nagyközönségnek.

Kramer Smart Attache

Összekapcsolat rendszerek: a digitalizáció valódi előnyei

A látogatók azt is megismerhették, miként járulnak hozzá a különféle digitális megoldások a hatékonyabb, átláthatóbb építőipari folyamatokhoz. Ennek egyik jó példája a ConcreTec, mely a Wacker Neuson új rendszere a beton konszolidációjának elősegítéséhez. Ez előregyártott betonelemek esetében járul hozzá nagyban ahhoz, hogy a gyártás átlátható módon és egységesen magas minőségben legyen megvalósítható. A Wacker Neuson bemutatta az EquipCare Pro felhőalapú szoftveres megoldást is: ez a telemetriát használó gépek, eszközök, berendezések kezelését, kiértékelését és a velük összefüggő feladatok ütemezését teszi lehetővé márkától vagy gyártótól függetlenül, ezzel javítva a flotta hatékonyságát. Figyelemreméltó technológiai újdonságot testesítenek meg a kevert valóság alapú okosszemüvegek is, melyeket a Wacker Neuson az idei év eleje óta valós körülmények között is alkalmaz Dél-Afrikában. Ha egy ügyfélnek segítségre van szüksége, a forgalmazó szervizese az okosszemüvegen keresztül élőben léphet kapcsolatba a megfelelő szakemberekkel. Így egyfelől megoszthatja, mit lát a helyszínen, másfelől pedig a munkát segítő információk jeleníthetők meg a szemüvegen. Természetesen a digitalizáció a gépek fejlesztésénél is egyre fontosabb szerepet játszik: az új EW100 gumikerekes kotró például intelligens eszközkezelő rendszerrel készül, ami a szerelékek cseréjénél dolgozik a vezető keze alá a fülkében elhelyezett kijelző segítségével, és többek között automatikusan a felvett eszközhöz igazítja a munkagép beállításait.

Forrás és fotók: Wacker Neuson Group

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©