Teljes karbonmentes flotta a Wacker Neuson kínálatában

Májusban a Samoter szakkiállításon bemutatkozik a Wacker Neuson első elektromos telehandlere is.

2023. április 05.

A Wacker Neuson zéró emissziós termékeinek használatával egy teljes belvárosi munkaterület üzemeltetése közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül oldható meg. Innen a következő logikus lépés, hogy az ügyfelek a komplett ökoszisztémát megvásárolhassák a töltőinfrastruktúrától a kapcsolódó szolgáltatásokon át a konkrét munkagépekig. Ehhez hozzá tartoznak a finanszírozási ajánlatok is – például a zéró emissziós kompakt eszközökre szabott „Operate Lease”, melynek révén az ügyfelek a megállapodás szerinti időszakban alacsony havidíj ellenében használhatják a gépeket anélkül, hogy kötelezően meg kellene őket vásárolniuk. Ennek legfőbb előnye, hogy első kézből tapasztalhatják meg, miként teljesítenek az adott eszközök hosszabb távon a gyakorlatban, ami kisimítja és vonzóbbá teszi a károsanyag-kibocsátás nélküli üzemre való átállást.

Elektromos rakodás és szállítás

Májusban a Samoter szakkiállításon mutatkozik be a Wacker Neuson első elektromos telehandlere: a TH412e 4,5 méteres emelési magasságához kompakt méretek társulnak, hogy szűk területeken és zárt terekben is lehetségessé váljon a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli munka.

TH412e

Fejlett akkumulátor-felügyeleti rendszere nem pusztán a hatékonyságot és a biztonságot fokozza, de meggátolja a lítium-ion akku esetleges mélykisütését is, a gép hátulján elhelyezett töltőcsatlakozó pedig könnyen hozzáférhető, hogy gördülékenyen menjen a töltés is. Szemben az új teleszkópos rakodóval, a WL20e elektromos homlokrakodót már 2015 óta gyártják sorozatban, a Samoteren pedig már a harmadik generáció lesz látható. Érdekessége, hogy a vevők háromféle akkumulátor-változat közül választhatnak, és a gép immár fülkével is rendelhető. Ennél fogva a homlokrakodó egész évben, bármilyen időjárás esetén használható, míg a kényelem és a hatékonyság is nő.

DT05e

A teleszkópos rakodó mellett most érkezik a zéró emissziós termékcsaládba a DT05e gumihevederes minidömper is, melynek csekély méretei szintén ideálissá teszik hely szűkében végzett munkákhoz. A hagyományos előre billentő mellett a vásárlók magasürítésű változatban is rendelhetik az újdonságot. A Wacker Neuson standján a fentiek mellett a látogatók találkozhatnak majd a már jól bevált DT10e minidömperrel és EZ17e minikotróval is.

EZ17e

Tömörítés elektromos gépekkel

A kisebb építőipari eszközök közül a Wacker Neuson elviszi a kiállításra az első közvetlen hajtású akkumulátoros, kétirányú lapvibrátort is. 50 centiméteres munkaszélességével és a kifejtett 30 kN centrifugális erővel az APU3050e nemcsak könnyen kezelhető, de – köszönhetően a kétirányú vibrátorok közt egyedülállóan alacsony kialakításnak – kiválóan alkalmas szűk árkokban végzett munkákhoz is. Figyelemreméltó, hogy a gyártó által kifejlesztett DireX hajtásrendszer a hatékonyság érdekében száműzi az ékszíjakat, így nincs többé erőátviteli veszteség, ráadásul a lapvibrátor hosszabb élettartam mellett igen csekély karbantartásigénnyel büszkélkedhet.

APU 3050e

A Wacker Neuson emellett megmutatja az APS-széria akkumulátoros lapvibrátorait is, melyek talpszélessége modelltől függően 30-50 cm, a gépek elülső felén elhelyezett gerjesztő pedig 20 kN centrifugális erőt biztosít. A vibrátorok jól megfelelnek minden általános tömörítési munkára, de különösen jól teljesítenek aszfalton: mozgatásuk és irányításuk gyerekjáték frissen terített aszfalton, ahol egyenletes, benyomódásoktól mentes felületet hagynak maguk után. Kezelői szempontból kiemelkedően fontos a csekély, 5 m/s² alatti kéz-kar rezgésérték (HAV), ami kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Az elektromos tömörítőgép-családot az akkus döngölőbékák teszik teljessé, melyek ideálisak talajtömörítéshez árkokban, épületek belső tereiben vagy emissziós korlátozásokkal érintett területeken.

APS1135e

Minden akkumulátoros tömörítőgépbe szabványosított, strapabíró Battery One lítium-ion akku kerül, mely az építőgépek fenntartható, karbonkibocsátástól mentes üzemeltetését hivatott megkönnyíteni. A Battery One akkumulátorok a Wacker Neuson által kínált minden akkus eszközben (vagyis döngölőkben, lapvibrátorokban, illetve az ACBe merülővibrátorokban) használhatók, de alkalmazásuk más gyártók termékeiben is lehetséges. A koncepció lényege, hogy a szabványos akku merőben megkönnyíti a mindennapokat a munkaterületen, hiszen az építőipari és logisztikai folyamatok során csak egyetlen akku- és töltőtípussal kell számolni.

Szöveg és fotók: Wacker Neuson SE

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©