Megalakult az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozata

Cél az építőipar hatékonyságának javítása, a piaci folyamatok elemzése, de az érdekvédelem is fontos lesz. 

2023. május 19.

Az építőipar hatékonyságának javulása elképzelhetetlen a hazai építőanyag-kereskedelem, mint az építési ágazat értékláncának egyik kiemelt szereplőjének a gyors ütemű bővülése, modernizációja nélkül. Erre a helyzetre reagálva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül megalakult a Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat.

A tagozat alakuló ülésén igényként fogalmazódott meg a hazai építőanyag-kereskedők, az alapanyag-gyártók, a tervező és kivitelező vállalkozások szorosabb együttműködése.

A tagozat elnökének  Juhász Attilát, „ÚJ Ház” Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnökét választották meg. A tagozat elnökségi tagjai: Kis Sándor, a HUF-BAU Csoport Kft. ügyvezető igazgatója, Parrag Roland, a DUNA HUNGÁRIA Zrt. cégvezetője és Vitális Attila, az ALFÖLD TÜZÉP HÁLÓZAT Kft. ügyvezetője.

Az alapító tagok által képviselt magyar tulajdonú vállalkozások a hazai építőanyag-kereskedelmi piac nagyságrendileg 40%-át reprezentálják. Juhász Attila értékelve a hazai építőanyag-kereskedelem helyzetét, elmondta, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az egyes alágazatok között. Megközelítőleg 1000 klasszikus építőanyag-kereskedelmi vállalkozás működik Magyarországon, melynek jelentős része családi alapokon nyugvó magyar tulajdonú kis- és középvállalat. Ezekben a kereskedésekben megközelítőleg 30 ezer munkavállaló tevékenykedik. Amennyiben figyelembe vesszük az egyéb szakkereskedéseket is, ahol áttételesen építőanyagot forgalmaznak (festék, burkolat, vasárú, barkácsárú), abban az esetben az értékesítési pontok száma több ezerre tehető. Ezen szektor tudatos fejlesztése jelentős kihívás.

Az építőanyag-kereskedelem további fejlődése, a kereskedelemben tevékenykedő munkatársak szakmai képzése, az értékesítési pontok infrastruktúra fejlesztése, a digitalizáció, a termékválaszték és a szolgáltatások bővítése, valamint a logisztikai ellátási lánc hatékonyságának növelése tartoznak a szakma legfontosabb kihívásai közé.

A Tagozat működésének céljai között szerepel a magyar építőanyag-kereskedelmi és -forgalmazási tevékenységhez kapcsolódóan:

  • a piaci folyamatok elemzése, értékelése,
  • a tagozathoz tartozó vállalkozások súlyponti problémáinak feltárása, megoldási javaslatok kidolgozása és annak szakmai-gazdasági érdekképviselete,
  • a hazai építőanyag-kereskedelem erősítését szolgáló szabályozási, támogatási, piacellenőrzési javaslatok megtétele,
  • a tagok piaci elismertségének megerősítése, társadalmi megítélésének javítása.

 ÉVOSZ sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©