Hírek a hazai építőanyag piacról

Holcim márkanév alatt folytatja a Lafarge Cement Magyarország, bővítette hőszigetelőüveg-gyártási kapacitását a CE Glass Szatymazon.

2023. május 04.

Holcim márkanév alatt folytatja a Lafarge Cement Magyarország Kft.

Holcim Magyarország Kft. néven folytatja működését a baranyai Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge Cement Magyarország Kft. - adta hírül május elején a magyar piacra új, zöld cementterméket bevezetni szándékozó vállalat.

A kapcsolódó közleményük szerint a május elsejével megtörtént név- és arculatváltás "kifejezi és tovább erősíti a globális anyavállalattal, a Holcim cégcsoporttal közös értékrendet, amely elkötelezett a hosszú távon fenntartható és környezettudatos építési megoldások iránt".

Hoffmann Tamást, a Holcim Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját idézve kiemelték: a Holcim "a hazai építőipar zöld motorja kíván lenni" a továbbiakban is.

A királyegyházi cementgyár 2011-es megnyitása óta több mint 4,5 milliárd forint értékben valósított meg környezetvédelmi beruházásokat, mostanra a fosszilis tüzelőanyagokat mintegy 90 százalékban tudja kiváltani alternatív tüzelőanyagokkal. Ennek eredményeként a gyár több mint 45 százalékkal csökkentette a nettó széndioxid-kibocsátását egy tonna cementkötésű termékre vonatkozóan, míg 2050-re megvalósítandó fenntarthatósági célkitűzése a nettó zéró emisszió elérése.

A vállalat idén tavasszal jelent meg a piacon a második "zöld" cementtermékével, amely legalább 30 százalékkal kisebb karbon-lábnyommal valósul meg, a vállalat CEM I besorolású cementfajtájú termékeihez képest.

A társaság célja a teljes termékportfólió zöldítése, ezért a jövőben egy olyan cement bevezetését is tervezi, amely építési és bontási hulladék újrahasznosításával készül - hasonlóan a Holcim cégcsoport SUSTENO termékéhez.

A Holcim Magyarország Kft. közel 150 főt foglalkoztat, 2022-es nettó értékesítési árbevétele több mint 30 milliárd forint volt. A nyilvános cégdatok szerint a jogelőd Lafarge Cement Magyarország Kft. 2021-ben 28,404 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 752 millió forintos adózott eredményt ért el.

A világszerte több mint 60 ezer munkavállalót foglalkoztató Holcim Magyarországon egy cementgyárat, illetve egy agyag- és mészkőbányát üzemeltet Királyegyházán, illetve a szintén baranyai Bükkösdön.

Bővítette hőszigetelőüveg-gyártási kapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással bővítette hőszigetelőüveg-gyártási kapacitását Szeged határában, szatymazi üzemében a CE Glass Zrt., a fejlesztésnek köszönhetően csökkent az egy termékre jutó energiafelhasználás és a selejtarány - adta közre május elején a vállalkozás. A 815 millió forintos beruházás költségeiből 400 millió forintot fedezett vissza nem térítendő európai uniós támogatás.

Az 1970-es, 1980-as évektől elterjedő hőszigetelt üvegszerkezetek a technológia fejlődésével két- vagy három-rétegűvé váltak, az egyes üvegrétegek között pedig rossz hőátadó-képességű argon- vagy kriptongáz növeli a rendszer hőgátló-képességét. A legújabb piaci igények és követelmények, illetve az ezeket követő építészeti technológiák a négy- és ötrétegű üvegszerkezetek irányába mutatnak, ezek a további üvegrétegeknek, illetve a köztük lévő légréseknek köszönhetően még kedvezőbb hatásfokot biztosítanak.

Ezek gyártását teszi lehetővé az országban elsőként a CE Glass Zrt.-nél megvalósult beruházás. Egy új laminálógépet szereztek be, amely innovatív és energiatakarékos fűtési és konvekciós eljárással működik, és a korábbi négy-, hatórás sütési ciklusokat egy-két órára rövidíti. Az egy termékre jutó energiafelhasználás így 50 százalékkal is csökkenthető.

Üzembe állítottak egy vertikális CNC-megmunkáló központot is, amelynek alkalmazásával az üvegszerkezetek terhelése csökkenthető, így a feszültség okozta törés gyakorlatilag teljesen elkerülhető. Ezzel nemcsak a selejtarány 30-40 százalékos csökkenése érhető el, hanem az előállított termékek élettartama is jelentősen növekszik.

A projekt keretében bővítették a cég üzemterületét is. Az új technológiával gyártott termékek felhasználhatók irodaházakban, szórakoztató létesítményekben is nagyméretű biztonsági üvegként, ezzel az épületek üzemeltetéséhez szükséges energia 30-40 százalékkal csökkenthető. Az üvegfelületek magasabb fényáteresztő képességének köszönhetően a villamosenergia-fogyasztás is jelentősen mérsékelhető.

Varga Gusztáv több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató vállalkozás új termelő és logisztikai központját Szeged határában, Szatymazon 2012-ben adták át.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a csoporthoz tartozó, 2021-ben 134 alkalmazottat foglalkoztató CE Glass Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 7,546 milliárd forint volt, ami több mint 34 százalékkal haladta meg a 2020-ast. A vállalkozás forgalmának csaknem 40 százaléka származott exportból. A cég 2020-ban 969 millió, 2021-ben 1,519 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Forrás: MTI

Fotók: Lafarge Cement Magyarország (A fotókon a cég királyegyházi cementgyára), Szeged365.hu/Magyar Andor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©