Pórusbeton gyárat avattak Biharkeresztesen

Az első magyar tulajdonban lévő új pórusbeton gyár kezdi meg működését hazánkban.

2023. május 09.

Átadták az Innoscitech Kft. 100%-ban magyar tulajdonú pórusbeton elemeket gyártó üzemét Biharkeresztesen. A mintegy 14 milliárd forintos beruházás megvalósításával közel száz új munkahely jött létre Biharkeresztes térségében.

Az Innoscitech Kft. 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás, amely 2011-ben elsősorban vasbeton szerkezetépítési munkák végzésére jött létre. Az azóta eltelt időben a vállalat tevékenysége nagymértékben diverzifikálódott: az utóbbi évek során a magasépítési projektek mellett vízépítési, útépítési és környezetvédelmi beruházásokhoz kötődő kivitelezési munkákban is széleskörű tapasztalatot szerzett. Öt évvel ezelőtt született meg egy új fejlesztési elképzelés, a cég fókuszpontját azóta ez az új beruházás - a most átadott biharkeresztesi Pórusbeton gyár felállítása - képezte. A létesítmény tervezését és kivitelezését a több évtizedes munka kapcsolatban lévő Hess Group GmbH, valamint a Bayer Construct együttműködésben valósította meg.  A gyártott termékek értékesítését a jövőben a Viastein kft., az Innoscitech Kft. stratégiai partnere végzi. A térköveket és előregyártott betonelemeket is gyártó Viastein kft. országosan kiterjedt értékesítő hálózattal így gyorsabban el tudja juttatni a legyártott termékeket a vevőkhöz az ország egész területén.

A biharkeresztesi gyártóüzem megvalósítására egy közel 7 hektáros terület állt rendelkezésre, amelyen a technológia fogadására egy 15 000 m2-es üzemcsarnok épült fel. Az üzem gyártókapacitása 600 000 m3 évente, melyet 8 db autoclave szolgál ki. A gyártóüzem 24 órás termelést biztosít. A technológia tervezői és gyártói holland és német cégek voltak. A gyártógépsor falazóelemek, áthidalók, továbbá - Magyarországon elsőként - vasalt falpanelek előállítását is lehetővé teszi, mely kiemelt lehetőségeket teremt, egy a hazánkban fellelhető piaci rés lefedésére. A technológia nagy mennyiségű időtálló építőanyag (blokk elemek, válaszfalak, vázkitöltő elemek, vasalt panelek) előregyártására alkalmas, meghatározott nyersanyag receptúra alapján.

Az új gyártósoron készülő termékek a VIABLOKK nevet viselik.

 

A VIABLOKK termék jellemzői

Az ásványianyagok felhasználásával előállított VIABLOKK falazóelem környezetkímélő és 100%-ban újrahasznosítható. A pórusbeton technológiával előállított termékek teljes mértékben természetes anyagokból készülnek, gyártásuk nem termel szennyezőanyagot. A betonelemek biztonságosak, jó hőszigetelő képességűek, ezáltal energiatakarékosak, valamint magas terhelhető képességűek.

Tehát a VIABLOKK elemekből készült lakóépületben élők számára az állandó klíma, pára, és hőmérséklet megtartása a legfontosabb. A korszerű építőanyagoknál elvárás, hogy az épületek energiakitettsége, üzemeltetése, fenntartása minél kevesebb veszteséggel járjon, illetve lakótérben keletkezett hő megtartásával, újra hasznosításával a fenntarthatóság hosszútávon megoldható legyen. A pórusbeton összetétele és minősége megfelel a LEED zöld minősítési rendszer követelményeinek, alkalmazható kereskedelmi, ipari és lakóépületek építéséhez. 

Innoscitech sajtóközlemény, fotók: Innoscitech

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©