Majdnem harmadával nőtt az új lakások száma az első fél évben

Az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szakma szerint idén idén 18 ezer új lakás elkészülhet.

2018. augusztus 01.

Az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) július végén közzétett adataiból.

Több lakás, kevesebb kiadott engedély

Az átadott új lakások számát tekintve Budapesten 51,2 százalékos, a községekben 49,3 százalékos volt a növekedés. A megyei jogú városokban 11,9, a többi városban 23,4 százalékkal több lakás készült el, mint a múlt év első felében.

Az első fél évben kiadott új építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján Budapesten 27,0 százalékkal megcsappant az építési kedv, a megyei jogú városokban és a falvakban egyformán 3,5 százalékos a visszaesés. A nem megyei jogú városokban 17,1 százalékkal nőtt az építendő lakások száma.

A használatba vett új lakások 54 százaléka családi házban, 36 százaléka többlakásos épületekben, 6,2 százaléka lakóparkokban készült el. Az új lakások átlagos alapterülete 5 négyzetméterrel, 101 négyzetméterre nőtt. A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között.

Rengeteg új lakás épül (illusztráció)

Idén 18 ezer új lakás elkészültét várja a szakma

Az adat alátámasztja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének éves várakozását, amely szerint 2018-ban az újonnan épített lakások száma elérheti a 18 ezret a tavalyi 15 ezer után - reagált Koji László, a szervezet elnöke a hivatal legfrissebb adataira. Hozzátette, a szakszövetség adatai alapján jelenleg 30-35 ezer lakás áll kivitelezés alatt.

A szakember szerint ahhoz, hogy a lakásépítések üteme ne törjön meg, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek kompenzálják, hogy 2019. december 31-e után már megszűnik az 5 százalékos áfakulcs az új építésű lakásoknál.

A szervezet több javaslatot is tett a helyzet megoldására, példaként az áfavisszatérítés kiterjesztését említette, hogy ezt a lehetőséget a jövőben a kész házat vásárlók is igénybe tudják venni.

Emellett kezdeményezik, hogy szélesebb körben legyen lehetőség lakáscélú hiteleknél állami kamattámogatást igényelni, illetve a fiatal házaspárokat célzó bérlakás építési program elindítását. A fecskeház program, azaz a fiatal házaspárok részére induló bérlakás építési program pedig azoknak jelenthetne megoldást az otthonteremtésre, akik nem tudnak önerőből lakást venni.

Emellett  a lakásépítések mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a lakásfelújításokra is, hiszen ezen a területen nagyok az elmaradások. A lakások megfelelő működése érdekében 20-25 évente mindet fel kellene újítani, Magyarországon 4,3 millió lakás található, így az országra vetítve éves szinten 200 ezer lakóingatlant kellene modernizálni, hogy azok lépést tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel. Az elmúlt 10 évben azonban átlagosan csak 100 ezer lakást újítottak fel az országban.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©