Lakáspiaci hírek

A Duna House a pesti lakásárak alakulását, az ingatlan.com és a money.hu a csok plusz hatásait vizsgálta.

2023. október 31.

Idén az év első három negyedévében eladott használt pesti ingatlanok átlagosan 821 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, ami éves szinten 8 százalékos drágulás - közölte saját adatai alapján a Duna House. A magasabb árak miatt a tavalyinál 5 százalékkal csekélyebb, átlagosan 62 négyzetméter alapterületű ingatlanokat vásároltak az ügyfelek, miközben az ingatlanszerzésre fordított összeg 3 százalékkal, 50,7 millió forintra nőtt.

A 17 pesti kerület közül csupán a IV. kerületben enyhültek az árak, itt 7 százalékkal mérséklődtek a négyzetméterárak 2022-höz képest. Nyolc kerületben 10 százalék alatti árnövekedést tapasztaltak, míg négy kerületnél 13-18 százalék közötti volt a drágulás mértéke. A legjelentősebb, 20-25 százalék közti négyzetméterár-emelkedést Erzsébetvárosban, Kispesten, a XVI. és a XVIII. kerületben mérte a Duna House a közreműködésével zárt eladásoknál.

A négyzetméterárakat tekintve Pesterzsébet a leginkább "pénztárcakímélő" választás, mert itt 574 ezer forintos átlagos fajlagos áron is megoldható az ingatlanvásárlás, míg a legmagasabb, 1,2 millió forintot meghaladó négyzetméterárral az V. kerületben találkozhatnak az ügyfelek.

A legjelentősebb kiadást, átlagosan 99 millió forintot az V. kerületi ingatlanvásárlás jelenti a vevők számára. A legkevesebbet, átlagosan 35,6-37,5 millió forint közötti összeget azok költöttek otthonteremtésre, akik Soroksáron, Pesterzsébeten, Csepelen, Kőbányán, valamint Újpesten telepedtek le.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta a változó ingatlanpiacon a gazdasági helyzet és a hitelezési nehézségek következtében főként azok vágtak bele az ingatlanvásárlásba az idén, akiknek mindenképpen költözniük kellett.

A csok pluszt igénylő családok a kamattámogatott hitelnek köszönhetően 6,2-20,5 millió forinttal értékesebb ingatlant vásárolhatnak, mint egy ugyanakkora, kamatplafonos lakáshitellel - hívta fel a figyelmet az ingatlan.com és a money.hu elemzésében.

A közleményben Korponai Levente, a money.hu vezetője kifejtette, a családtervezés előtt álló házaspárok jelentős összegeket spórolhatnak a hitelükön a csok plusszal. Ha a vállalt gyermekek számától függően kedvezményesen felvehető 15, 30 vagy 50 millió forintos lakáshitel - 8,5 százalékos thm-plafonos - kölcsönnel kellene helyettesíteniük, annak törlesztőrészlete nagyjából 50-165 ezer forinttal lenne magasabb havonta. Így olyan családok számára is közelebb kerül a vágyott otthon, akiknek eddig elképzelhetetlen volt, hogy piaci alapú lakáshitelekben gondolkodjanak, mert a jövedelmük nem lett volna elegendő a hitelhez - tette hozzá.

A szakember arra is rámutatott, hogy a kamattámogatás miatt ugyanaz a törlesztő egy vállalt gyermeknél lényegében 6,2, két gyermeknél 12,3, háromnál pedig 20,5 millió forinttal nagyobb hitelre elegendő a csok plusszal, mintha kamatplafonos piaci hitelt venne fel a család.

Korponai Levente szerint amennyiben a házaspár babaváróra is jogosult, akkor a jövőre a 11 milliós hitel később önerőként is figyelembe vehető, így akár saját pénz nélkül is belevághatnak az ingatlanvásárlásba. Ráadásul ha megszületnek a gyermekek, akkor a babaváró és a csok plusz hitelek tőketartozása további tízmilliókkal csökkenhet, ami tovább javítja a lakásvásárlás mérlegét.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben megjegyezte, hogy a vármegyeszékhelyeken az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján, a vállalt gyermek számától függően 10-39 négyzetméterrel, Budapesten pedig 7-28 négyzetméterrel nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a csok plusz kamattámogatott hitelének köszönhetően. Egy gyermeknél legalább félszobával, kettő és három gyermeknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan - tette hozzá a közleményben.

MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©