Hazai ingatlanpiaci hírek

Elérheti a 3 millió forintot egy új építésű lakás négyzetméterára Budapesten, ugyanitt idén aláírt adásvételi szerződések 6 százaléka szólt új ingatlanra.

2023. november 24.

Otthon Centrum: elérheti a 3 millió forintot egy új építésű lakás négyzetméterára Budapesten

Az új építésű lakások piacán az áremelkedés üteme a harmadik negyedévben szinte megállt, és éves viszonylatban is bőven tíz százalék alá esett; a fajlagos árak között azonban továbbra is nagy az eltérés: Budapesten már egymilliótól hárommillió forintig terjed a négyzetméterár - adta hírül az Otthon Centrum (OC) november 23-án a felmérésének eredményei alapján.

Soóki-Tóth Gábor elmondta: már csak 1 százalékos emelkedést mért az Otthon Centrum az előző negyedévhez képest idén a harmadik negyedévben. A Budapesten kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,608 millió forint volt, és hosszú idő után először esett 10 százalék alá az éves áremelkedés mértéke, 7 százalékkal kell többet fizetni egy újonnan épült ingatlanért, mint egy évvel korábban. A kerületek között 1,006 millió és 3,081 millió forint közötti sávban ingadozik az átlagos kínálati négyzetméterár, ezzel pedig először lépte át az összes fővárosi kerület az egymilliós átlagos összeget - közölte a szakember.

A legdrágább kerületek sorrendjében nincs változás, megegyezik az előző negyedévivel: továbbra is az V. kerület a legdrágább, 3,081 millió forintos átlagos négyzetméterárral, majd a II. kerület (2,91 millió) és a XII. kerület (2,8 millió) a sorrend. Még két városrész, az I. (2,42 millió) és a VI. kerület (2,23 millió) lépte át a kétmillió forintos kínálati négyzetméterárat. Ugyanakkor ezekben a kerületekben emelkedett a legkevésbé az ár az előző negyedévhez képest, sőt a három budai kerületben már minimális csökkenést mért a cég.

Az OC szeptemberi felmérése szerint Budapesten 345 új lakás beruházás van folyamatban, ezekben 27,3 ezer lakás épül, ami nagyságrendileg megfelel az előző negyedév számainak: a projektek és lakások száma 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva. A folyamatban lévő beruházások új lakásállományának 31,8 százaléka, 8,7 ezer lakás egyelőre nem érhető el, még meg sem hirdették őket, ami arányaiban 1,5 százalékkal, nominálisan pedig 600 lakással jelent többet az előző negyedévinél. Ebben a negyedévben 31 projekt 1450 lakásának kivitelezése indult el. A legtöbb projekt és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül.

Duna House: a fővárosban az idén aláírt adásvételi szerződések 6 százaléka szólt új ingatlanra

Az idén aláírt adásvételi szerződések mindössze 6 százalékával vásároltak új ingatlant a fővárosban, ahol a tranzakciók 53 százalékát az 1873-ban létrejött egységes Budapest fennállásának első száz évében épített épületek lakásai tették ki - adta hírül a Duna House november 22-én, a főváros fennállásának 150. évfordulójára, saját adatai alapján készített elemzésében.  

Új ingatlanokat az ingatlanközvetítő ügyfelei zömében Újbuda, a XIII. kerület, valamint a kedvezményes négyzetméterárakat kínáló, XVIII. kerület projektjei közül választottak, utóbbinál átlagosan 775 ezer forintos négyzetméteráron is tudtak vásárolni. Visszafelé haladva az időben, a 2023-ban kötött adásvételek 13 százalékát fedik le a 2000 után épült ingatlanok, amelyek közül a legtöbb lakást a XIII. kerületben értékesítették, átlagosan 1,2 millió forintos négyzetméteráron.

Az 1973 után épült ingatlanok 27 százalékban szerepeltek az eladások között, a legtöbb ilyen korú ingatlan a XVIII. kerületben kelt el, átlagosan 546 ezer forintos áron négyzetméterenként. A főként régi bérházak lakásai közül a befektetők által is kedvelt Erzsébetvárosban és Terézvárosban talált tulajdonosra a legtöbb, a VII. kerületben 885 ezer forintos, a VI. kerületben 1 millió forint feletti átlagos négyzetméteráron. A harmadik legtöbb ilyen korú ingatlan a XIII. kerületben cserélt gazdát, amelyekért 891 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vásárlók.

A legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel történt, 1818-ban kezdték építeni, a volt Tigris Szálló Pest egyik legelegánsabb szállójaként működött, amelyet később bérházzá alakították. Az idei év másik különlegessége az ingatlanpiaci kínálatban a magyar Disney kastély, az 1896-ban épült László-villa volt, amit szintén értékesítettek.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a gazdasági helyzet és a hitelezési nehézségek miatt a vásárlók döntéseit az idén egyre inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek irányítják, így a további áremelkedés miatt jelentősen csökkent az újépítésű projektek lakásai iránti érdeklődés.

Balla Ingatlan: a magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt - adta hírül a Balla Ingatlan november 20-án Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése alapján.

A közlemény idézte Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét, aki szerint a magas árak hatására visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt, de az is közrejátszott ebben, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt, bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt - jelezte.

Hozzátette, hogy akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, azok a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat, míg ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, kivétel volt Balatonfüred, ahol jóval magasabbak voltak az árak.

Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat, amelyek átlagos négyzetméterára az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, sőt egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is. A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés - ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős keresletvisszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az új építésű ingatlanok piacán. Ez a szakember szerint is a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, de a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az új építésű ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben - ugyanis ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak -, a beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket. Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat - foglalta össze a közlemény szerint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egyúttal jelezte, az újépítésű ingatlanok piacának talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai.

Az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött - ismertette a közlemény szerint Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul - tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Fotók: Gettyimages.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©