Közel teljes kapacitással működik a legnagyobb hazai logisztikai központ

A Budapesten működő a BILK Logisztikai Központ idén 206 ezer négyzetméterre növelte az összes bérbe adható területét, de további beruházásokat is terveznek.

2019. december 13.

A Budapesten működő a BILK Logisztikai Központidén 206 ezer négyzetméterre növelte az összes bérbe adható területét, és ma már 99 százalékos kihasználtsággal működik.

A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) Budapest XXIII. kerületében 22 hektáron elterülő terminál zöldmezős beruházásként mintegy másfél évig tartó építkezés után 2003 novemberében nyitotta meg kapuit, és működésével a Budapesten és környékén elhelyezkedő konténer és Ro-La terminálok szerepét és feladatait vette át. Az azóta történt fejlesztéseknek köszönhetően a központ ma már éves szinten mintegy 220 ezer szabvány konténer kezelésére képes.

A mintegy 4,6 milliárd forint saját tőkével rendelkező Rail Cargo Terminal-BILK Zrt. a nyilvános cégadatok szerint mintegy 2,7 milliárd forint árbevételt ért el 2018-ban, a megelőző évi csaknem 2,5 milliárd forint után. A cég adózott eredménye a 2017-es 613 millió forintról csaknem 696 millióra nőtt 2018-ban.

Idei eredmények

A létesítményt működtető BILK Logisztikai Nyrt. összes bérbe adható területe 2019-ben 206 ezer négyzetméterre nőtt, a kapacitások kihasználtsága pedig az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal tovább javult, elérte a 99,22 százalékot - publikálta a társaság december első felében.

A BILK egy részlete egy korábbi fotó

A vállalat 10 200 négyzetméter raktár- és irodaterület, továbbá 6000 négyzetméter szabadtéri tároló terület bérletének további 3 évre szóló meghosszabbításáról kötött a napokban bérleti szerződést, amellyel együtt az idén 13 900 négyzetméter terület bérletének a meghosszabbítására rendelkeznek megállapodással.

További 6500 négyzetméternyi raktár- és irodaterületet új partner részére értékesítettek. Az idén a logisztikai központ 10 százalékára, csaknem 20 500 négyzetméter területre történt bérleti tranzakció.

A piaci igények kielégítése érdekében a részvénytársaság az idén több mint 10 százalékkal növelte kapacitásait egy több mint 20 000 négyzetméteres magasraktári kiszolgálásra alkalmas csarnokkal. A nyár végén átadott létesítmény beruházási értéke 3,5 milliárd forint volt. A csarnokot a bérlője a következő öt évben kizárólagos joggal használhatja, bérleti szerződését pedig további öt évre meghosszabbíthatja.

Folytatódik a kapacitásbővítés

A kapacitásbővítés folytatódik, ugyanis a társaságnak lehetősége van egy újabb 9400 négyzetméter területű 10 méter belmagasságú raktár és 200 négyzetméteres iroda létesítésére. Az ehhez szükséges építészeti tervek elkészültek, a szükséges hatósági engedélyek rendelkezésre állnak. A leendő bérlőkkel már folynak a tárgyalások.

A BILK Nyrt. elkötelezte magát a "zöld-logisztikai" megoldások alkalmazása mellett, ezért megkezdődtek a megújuló energiaforrások tudatos alkalmazására irányuló kutatások.

A további elképzelések között szerepel a napenergia hasznosítása az épületek tetején elhelyezendő napelemekkel. Még előttük áll a megvalósíthatósági terv kidolgozása, de az előzetes számítások szerint a csúcskapacitás akár országos szinten is jelentős áramtermelő képességet képviselne.

Mivel a saját fogyasztás ennek a töredéke, napos időben számottevő áramtermelővé avanzsálhatna a BILK. De a csarnoképítés sem zárulna le feltétlenül egyszer és mindenkorra, ha felépül az említett 9400 négyzetméteres raktár.

A cég szerint potenciálisan van lehetőség terjeszkedni a központ mellett északkelet, az Ócsai úti ipari övezet felé – akár 30-50 ezer négyzetméterrel –, már persze akkor, ha a másik oldalon lesz eladási szándék és az árban is meg tudnak majd egyezni. Emellett az M0-ás autópálya-lehajtónál is van tartalék terület, de ennek beépítését csak nyolc-tízéves távlatban tartják reálisnak.

Forrás: MTI, Bilk.hu

Fotó: Viczencz.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©