Gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

Szeptemberben tizenhetedik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben, olvasható a Standard & Poor’s felmérésében. Érdemes megjegyezni, hogy a S&P adatai ellentétben állnak az Eurostat számaival.  

2023. október 09.

Szeptemberben 43,6 pontra emelkedett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az augusztusi, kilenchavi mélypontot jelentő 43,4 pontról.  A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb HCOB-felmérés BMI-adatai az euróövezeti építőipar állapotának további jelentős romlására utaltak a harmadik negyedév végén. 

Szeptemberben az építőipari munkahelyek száma immár a hetedik egymást követő hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása 40 hónapja a legnagyobb mértékben esett. A keresleti feltételek továbbra is gyengék maradtak. Eközben az üzleti bizalom idei mélypontjára csökkent szeptemberben, míg az új megrendelések immár 18 hónapja mutattak csökkenést, a zsugorodás mértéke pedig 2020 májusa óta a legjelentősebbre gyorsult. A költségnyomás ugyanakkor visszafogott maradt.

 Az euróövezet visszaesését szeptemberben is a németországi építőipari aktivitás 2020 áprilisa óta a legnagyobb mértékű gyengülése vezette. Eközben enyhébb, de még mindig jelentős csökkenést regisztráltak Franciaországban, Olaszországban  ugyanakkor ismét csak enyhén csökkent az építőipari aktivitás, azonban ez volt a tizedik egymást követő zsugorodást mutató hónap.

A legfrissebb BMI-adatok szerint a magas kamatkörnyezetre leginkább érzékeny építőipari aktivitás még mindig a tavaly tavasszal kezdődött csökkenő tendenciát mutatja.  Annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank jelezte, a kamatemelési ciklus a végéhez közeledik, az üzleti várakozások továbbra is hullámvölgyben vannak - kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank (HCOB) vezető közgazdásza.

Standard & Poor’s Global Market Intelligence, via MTI, Fotó: Getty Images

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©