Újra lesz szálcementgyártás Nyergesújfalun

2014. június 13.

Közel négymilliárd forintos beruházással újraindítja a szálcement gyártást nyergesújfalui gyárában a dán tulajdonban lévő Cembrit Kft..

Az üzemben a korábbi tetőfedő termékek helyett homlokzati burkolólapokat készítenek. A termékek legnagyobb részét külföldön értékesítik, főleg a skandináv országokban, de Európa több más országaiban is rendelkeznek értékesítési szervezettel.

A gyártás beindítását 2015 első felében tervezik, addig az üzem létszámát a jelenlegi 30-ról 70-80 főre szeretnék bővíteni. A nagygépes gyártásban az üzemben az első ütemben óránként öt tonna nyersanyagot dolgoznak majd fel.

Cembrit homlokzatburkolás

Szálcement

A szálcementben a cementmassza közé különféle műszálakat, illetve cellulózt kevernek. A keletkező pépes anyagból sík- és hullámpala, valamint homlokzati burkolólap készül. Az elemek rendkívül időjárásállóak és festéssel különféle színben állíthatók elő.

A szálcement technológia különlegessége a gyártási folyamatban rejlik. Az anyag vékony rétegeit egymásra helyezik, majd hatalmas nyomás alatt összepréselik őket, melyet egy lassú érlelő folyamat követ. Az összeválogatott rostszálak által megerősített számos vékony réteg
adja meg a szálcementnek az erősséget.

A szálcement természetes anyagokból készül: cement (mészkő és agyag keveréke), homok, víz, mindez kiegészítve nem toxikus, szerves rostszálakkal. A lapok teljes egészében újra felhasználhatóak és a gyártási folyamat energiafelhasználása alacsony. A szálcement ellenáll az időjárás viszontagságainak. Emellett minden esetben megtartja alakját a korhadásnak és a gombásodásnak ellenáll. A végeredmény egy hosszú élettartamú felület, melynek karbantartási igénye minimális. Az anyag könnyű szállíthatósága hozzájárul az alacsonyabb építési költségekhez és a rövidebb építési időhöz.

A nagygépes gyártás újraindításához felhasználják a korábban leállított, konzervált gépsort. A fejlesztés során új gépeket is beszereznek, valamint a korszerű technika befogadására készítik fel az üzemcsarnokokat.

Cembrit

A Cembrit Kft. jelenleg 30 embernek ad munkát, a társaság 2013-as árbevétele 472 millió forint volt. A szálcement gyártás újraindításával az első ütemben évi 5, majd a kihasználtság függvényében 15 milliárd forintra nőhet az árbevétel, illetve a második gépsor beindításával a bevétel a 25 milliárd forintot is elérheti - mondta el az ügyvezető.

A nyergesújfalui üzem korábban osztrák tulajdonban volt, a céget 2008-ban vásárolta meg a dán Cembrit Holding, amelynek Európa több mint 20 országban van leányvállalata, 5 országban termelőüzeme és világszerte több, mint ezer főt foglalkoztat. 

Forrás: MTI, Cembrit.hu

Fotó: Cembrit.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©