Paradigmaváltás kellene a cementiparban

2015. május 14.

Növelni kellene az újrahasznosított fűtőanyagok arányát a cementgyártásban, ami nagy lépés lenne a fenntartható építőanyag-gyártás felé vezető úton - figyelmeztet Bocskay Balázs, a Duna-Dráva Cement Kft. alternatív energia menedzsere. Összefoglaltuk a lényeget.

Bocskay Balázs a ZIP magazinban megjelent írásában fejti ki a véleményét a hazai hulladékfeldolgázás cementipari lehetőségeiről. Eze szerint még mindig van bőven tartalék,  a hazai cementgyártás környezetbarátabbá tételében. A további fejlesztések azonban paradigmaváltásra kell, hogy sarkallják a hazai szakembereket. Eddig ugyanis a "kinyer-legyárt-fogyaszt-ártalmatlanít" lineáris gondolkodásmódja volt az általánosan bevett hazai hozzáállás, melyet az EU által is pártolt körkörös gazdasági modell kell, hogy felváltsa, mely az erőforrásokat a termék életcilusa végén is a gazdaságban tartja, és minimális hulladék keletkezésére törekszik.

A Lafarge Cement Magyarország Kft. Királyegyházán működő cementgyárának egy részlete, ahol tavaly december eleján adták egy újrafelhasznált hulladéktárolót

A cél, hogy a termékek minnél nagyobb százalékét tudjuk tüzelőanyagként egy erőmben újra felhasználni, mely a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően nem terheli jobban a környezetet, mint az újrafeldolgozás. A cementipar alkalmas a hulladékok elégetésére, ugyanis a cement előállításához 2000 Celsius fokra is szükség van egy-egy erőműben, amihez a legtöbbször fosszilis tüzelőanyagokat használnak (pl. kőszén).

Ez azonban kiválóan helyettesíthető városi szerves hulladékkal, melyet ma még a legtöbbször válogatás nélkül égetnek el a városi hulladékgyűjtő cégek. Úgy tűnik a kereslet és a kínálat is meglenne a városi szerves hullladék energiatermelésbe való befogásához. Persze a hulladékot nem lehet egy az egyben belapátolni a cementgyár kemencéjébe, a végső felhasználás előtt ún. RDF anyaggá kell foldolgozni, melynek elállításánál még van teendőja hazánknak. Az RDF anyag fűtőértéke elsősorban a nedvessége miatt legalább 20 százalékkal alacsnyabb, mint akár az ipari eredetű hulladékokat is tartalmazó helyettesít tüzelőanyagoké. Ezen a mechanikait megelőző biolőgiai előkezeléssel lehetne segíteni.

A zöld ipar felé vezető úton egy sor teendő vár még hazánkra, köztük az is, hogy az emebreket is meg kell győzni a fenntarthatóság előnyeiről. Így rátérhetünk egy élhető világ vezető útra.

Fotó: Lafarge.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©