Hazai hírek

Zalaegerszegen Makovecz-kápolna fog épülni, Hódmezővásárhelyen elindult a laktanya felújítása, Budajenőn átadtak egy rekonstruált műemléképületet.

2018. február 09.

Több vidéki beruházással kapcsolatban is érkeztek hírek február elején.

Zalaegerszeg

Mintegy 620 millió forint értékű fejlesztés valósul meg Zalaegerszegen, a Gébárti tó partján: a Kézművesek Háza új építménnyel bővül, felépül a Makovecz Imre által megálmodott Boldogasszony kápolna és megszépül a tó környéke. A Kézművesek Háza megújítására és bővítésére a fenntartó önkormányzat 120 millió forint támogatást nyert el Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán. További 100 millió forint pályázati támogatásból a Makovecz Imre által megálmodott Boldogasszony kápolna épülhet fel a tó partján. 

A város Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 400 millió forintot fordítanak a tó környezetének szépítésére: új hidat emelnek, a tó körül kerékpár- és sétálóút épül, megújul a zöld felület, játszóteret alakítanak ki, és a tópart egy csónakkikötővel is bővül. A megvalósuló beruházásoknak köszönhetően Gébárt turisztikai központtá válhat, a Kézművesek Háza pedig tovább tudja folytatni  hagyományőrző tevékenységét.

A projekt keretében megújul és új előkészítő helyiséggel bővül a fazekasműhely, emellett új oktatótermet alakítanak ki. A kivitelezési munkák várhatóan a következő év júniusában fejeződnek be. Az új épületben megfelelő helyre kerülhet az a honfoglalás korát idéző jurta, amelyet az egyesület tagsága 1996-ban, nemezből készített el.

A zalaegerszegi Gébárti tó látképe

Hódmezővásárhely

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi laktanya rekonstrukciója, a kormány 5,2 milliárd forintot fordít a beruházásra 2020-ig. Átfogó fejlesztési program indult annak érdekében, hogy a déli határon szolgálatot teljesítő katonák számára, akik a  a hódmezővásárhelyi laktanyában állomásoznak, méltó körülményeket teremtsenek. Erre tavaly 1,41 milliárd forintot fordított a kormány, ebben az évben pedig 1,25 milliárd áll rendelkezésre.

Felújítják a legénységi épületet, egy raktárt, a laktanyán belüli egészségügyi központot, az utakat, a közműveket, a szociális helyiségeket és az irodai blokkot. Az országban az egyik első honvédelmi sportközpont Hódmezővásárhelyen épül meg, ebben a lövészet mellett a technikai sportok gyakorlására is lehetőség nyílik majd.

Tavaly kérte az önkormányzat a kormánytól a laktanya megerősítését. Az infrastruktúrafejlesztés mellett a közelmúltban megállapodást írtak alá arról, hogy a hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvéd egészségügyi ellátásba. Döntöttek arról is, hogy a városban katonai szakközépiskola és kollégium nyílik.

Felújítás alatt álló raktárépület a hódmezővásárhelyi laktanyában 2018. február 6-án.

Budajenő

Elkészült Budajenőn a település kulturális és közösségi életének fontos szereplőjévé váló késő barokk stílusú műemléképület, a Magtár felújításának második üteme. A magyarországi németek kulturális és gazdasági történetének is emléket kíván állítani a helyi civilek összefogásával és kormányzati támogatásával felújított Magtár.

A Magtár műemléképületének most átadott második ütemében ifjúsági- és zarándokszállást alakítottak ki az épület első szintjén. A földszinten még az első ütemben kiállítóteret és rendezvénytermet építettek ki, valamint felújították a közműveket, a nyílászárókat és a homlokzatot.

Az első ütem összesen 72 millió forintba került, amiből az Emmi 34 millió forintot, a Nemzeti Kulturális Alap pedig további 4 millió forint támogatást adott. A második ütem kivitelezése 92,5 millió forintba került, amit az Emmi 50 millió forinttal szintén támogatott.A Magtár felújításának tervezett harmadik ütemében a német nemzetiségi kultúra ápolásának fontos helyszíne lesz,  ahol egy állandó kiállítás fogja bemutatni a Kárpát-medencei nemzetiségek vándorlását. A negyedik ütemben pedig a Magtár környezete újul meg.

A felújított Magtár műemléképület Budajenőn 2018. február 6-án.

Forrás: MTI

Fotók: Zalaegerszegturizmus.hu, MTI/Kelemen Zoltán Gergely/Mohai Balázs

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©