Ingatlanpiaci hírek

Sikeres kötvényaukciót tartott a Wingholding,az Indotek Group Szerbiában, az Épkar Budapesten vásárolt irodaházat.

2022. február 21.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Wingholding

Kilencmilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a Wingholding Zrt. kedden – adta hírül az ingatlanfejlesztő és -befektető társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján február közepén.

A kötvény tízéves futamidejű, fix kamatozású, átlaghozama 5,4 százalék. A Wingholding Zrt. teljes konszolidált eredménye 12,34 milliárd forint volt 2020-ban, az előző évi 18,96 milliárd forint után. A Wingholding Zrt. és leányvállalatai - azaz a Wing csoport - 171,38 milliárd forint bevételt értek el 2020-ban.

Ezen belül a befektetésekből származó bevételek 54,29 milliárd forintot, a vevői szerződésekből származó árbevételek pedig 117,08 milliárd forintot tettek ki. Egy évvel korábban a csoport befektetésből származó bevétele 17,54 milliárd forint, a vevői szerződésekből származó árbevétele pedig 23,94 milliárd forint volt.

122 ezer négyzetméternyi irodaterülettel rendelkező irodaházcsomaggal bővült az Indotek Group portfóliója

Lezárult az Indotek Group tavaly bejelentett ingatlantranzakciója, amelynek értelmében 5 belgrádi üzleti parkban 11 irodaházat vásárolt meg még 2021-ben a Globe Trade Centre S.A.-tól - adta hírül a társaság január utolsó napjaiban. A régió egyik meghatározó ingatlanfejlesztő társaságával kötött ügylet idei zárásával a cég az elmúlt évek egyik legnagyobb tranzakcióját hajtotta végre a közép-kelet-európai ingatlanpiacon. A szerb irodaház-portfólió megvásárlásával tovább erősítette regionális ingatlanpiaci pozícióit, már 12 országban van jelen a cég.

A társaság a 267,6 millió euró értékű adásvételi megállapodás révén, egy több mint 122 ezer négyzetméteres irodaház-portfólióval lépett be a szerb ingatlanpiacra. Az ügylet során 5 belgrádi üzleti park 11 prémium irodaháza, a szerb főváros központjában található Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue és a GTC House irodaházak kerültek a vállalat tulajdonába.

A tranzakció kapcsán Jellinek Dániel, az Indotek Group alapítója és vezérigazgatója elmondta, a záruló tranzakció is azt mutatja, hogy társaság üzleti stratégiája és teljesítménye nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is rendkívül eredményes. Ezek az üzleti sikerek pedig a több évtizedes szaktudáson, a hozzáértésen, valamint a széleskörű tapasztalaton alapulnak. Megjegyezte, az irodabérlés erősödő lendülete kiváló befektetési lehetőségeket teremt az aktív szerbiai ingatlanpiacon, amelyre a tranzakció volumene révén máris kiemelt pozícióban léphet be az Indotek.

A szakember elmondta, hogy a cég nemzetközi terjeszkedési stratégiája értelmében további akvizíciókat tervez a Balkánon, illetve a visegrádi országokban és a dél-európai piacokon. Továbbá a tervek között szerepel egy páneurópai logisztikai ingatlanfejlesztő alap, valamint egy balkáni infrastruktúra befektetésekre koncentráló alap elindítása is - tette hozzá Jellinek Dániel.

Budapesti irodaházat vásárolt az ÉPKAR

Irodaházat vásárolt Budapesten 10,8 milliárd forintért az ÉPKAR Zrt. A Rákóczi út 70. szám alatti ingatlan előző tulajdonosa az osztrák CA Immobilien Anlagen Aktiengesellschaft volt. Megvásárlásával az ÉPKAR felelősen fektette be a befektetők pénzét - értékelte az adásvételt a január végén kiadott közleményében a vállalat.

Hozzátették, hogy a több mint 19 ezer négyzetméternyi irodát és 430 parkolóhelyet magában foglaló épület a belváros meghatározó irodaháza, tervezése és kivitelezése kiváló. Bérbeadási aránya az elmúlt években meghaladta a 80 százalékot, de a közlemény szerint a 90 százalékot is elérhetné.  

Az ÉPKAR 2020 októberében jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramja (Nkp) keretében kötvényeket bocsát ki, bevételéből pedig irodaházat vásárolna a fővárosban. Az összesen 11 milliárd forintnyi kötvényt 10 éves futamidővel vezették be a BÉT-re.

Az ÉPKAR magán- és középületek, ipari és sportlétesítmények építésével, valamint ingatlanok fejlesztésével, hasznosításával és karbantartásával, kisebb részben bérbeadással, illetve építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik.

A cég a nyilvános cégadatbázis szerint 2020-ban 24,5 milliárd forint, 2019-ben 19,7 milliárd forint árbevételt ért el. Az adózott eredménye 2020-ban 3 milliárd, 2019-ben 2,8 milliárd forint volt. A BÉT honlapján közölt féléves, nem auditált beszámolója szerint 2021 első hat hónapjában 11,29 milliárd forint árbevétel mellett 1,83 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el a társaság.

Az ÉPKAR közvetve résztulajdonos a Magyar Építő Zrt.-ben, a West Hungária Bau Kft.-vel pedig közös vállalkozást működtet WHB-ÉPKAR Kft. néven.

Forrás: MTI

Fotó: Indotek.hu, Officego.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©