Tartósan emelkednek a lakásbérleti díjak

Tavaly február óta folyamatosan emelkednek a lakbérek a koronavírus-járvány első évében bekövetkezett visszaesést követően.

2022. március 23.

Idén februárban országosan 16,1, Budapesten 16,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak az előző év azonos időszakához képest - derül ki a hétfőn közzétett KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

    Az adatok szerint a legnagyobb mértékű, 19,2 százalékos emelkedés a pesti belső kerületekben volt. A budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 13,9, illetve 12,3 százalékkal, a pesti átmeneti kerületekben 14,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak, míg a pesti külső kerületekben továbbra is mérsékeltebb, 9,6 százalékos volt a lakbérek emelkedése.

Az előző hónaphoz képest idén februárban országosan 2,0, Budapesten 1,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A pesti belső kerületekben 2,7, a budai hegyvidéki kerületekben 1,5 százalékkal nőttek, míg a budai egyéb kerületekben az előző havi jelentősebb növekedés után lényegében stagnáltak a díjak. A pesti átmeneti kerületekben 1,3, a pesti külső kerületekben 0,8 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak februárban az előző hónaphoz viszonyítva.

A 2020. januári csúcsnál országosan már 2,5 százalékkal magasabb, a fővárosban még 1,6 százalékkal mérsékeltebb díjért kínálták a kiadó lakásokat idén februárban. Az országos index a 2015. évi bázisidőszak 149 százalékán, a fővárosi pedig a 141 százalékán áll.

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját, és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. A 2022. január-februárban figyelembe vett hirdetések 61 százaléka fővárosi, 24 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

Az idei első két hónapban kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken - a nem megyei jogú városokban és a községekben - általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 62 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű, 68 négyzetméteres albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége, csaknem 94 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakóingatlanoknak csak 3,1 százaléka volt családi ház.

A fővárosban a hirdetések 41, országosan 43 százaléka származott magánszemélyektől 2022 első két hónapjában.

KSH - ingatlan.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©