Új generációs kotró a Caterpillartól

Kis lépések és nagyobb ugrások a Caterpillar Next Gen sorozatában. Az új gumikerekes kotró jellemzőit foglaljuk össze.

2020. december 27.

A Caterpillar röviden úgy foglalja össze a  új generációs M316 gumikerekes kotró előnyét, hogy az  „arany középutat” képvisel teljesítmény és hatékonyság  között.  A gyártó kiemeli, hogy 14 százalékkal magasabb fordító nyomatéknak köszönhetően az M316 gyorsabban végezheti el ugyanazt a munkát, a kiegészítő hidraulikarendszer teljesítménye és sokoldalúsága pedig sokfajta Cat-szerelék hatékony alkalmazását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy párhuzamosan többféle mozgás, feladat legyen végezhető teljesítményvesztés nélkül, a gyártó külön szivattyút alkalmazott a felső váz forgatásához, - ami figyelemreméltó fejlesztés.

A Cat C4.4 motorral gyártott M316 üzemeltetési szempontból a legtöbb piacon megállja a helyét, ugyanis akár 52 Celsius fokos külső hőmérsékleten is dolgozhat, míg -18 fokig garantálja a gyártó a hidegindítás problémamentességét.  A 148 lóerős (110 kW) dízelmotor egyaránt teljesíti az EU Stage V, amerikai EPA Tier 4 Final és koreai Tier 4 Final károsanyag-kibocsátási előírásokat.

Az M316 kulcs nélküli nyomógombos indítást kapott, melyhez a Bluetooth-os kulcstartó mellett a különleges gépkezelő-azonosító funkció is használható. Lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók testre szabják a teljesítménybeállításokat és a joystick konfigurációját, melyeket a gép megjegyez.

Az M316-hoz Deluxe és Premium fülkeváltozatok kaphatók. A modellben a Cat továbbfejlesztett viszkózus fülkefelfüggesztést alkalmazott. A Deluxe fülke fűtött, állítható levegős ülést foglal magába, a Premium szint ezen felül üléshűtést és automata ülésállítást tartalmaz.

A gyártó hangsúlyozza, hogy a vékony tetőoszlopok, a nagyméretű ablakok és az áttervezett vonalvezetésű motorburkolat alkalmazása következtében kiváló kilátás nyílik a munkaárokra, mindkét oldalra, és a gép hátulja felé is. Az alapfelszereltség részét képező, hátra és oldalra néző kamerákkal még jobb rálátás nyílik a munkaterületre.

A Caterpillar kiemeli, hogy a Next Gen fejlesztések sora azt eredményezte, hogy az új M316 gumikerekes kotró karbantartása 10 százalékkal kerül kevesebbe a korábbi M316F modellel összevetve. Ennek érdekében immár minden üzemanyagszűrőre egységes, 1000 órás csereperiódus vonatkozik, vagyis a szűrők élettartama duplája a korábbinak. A kedvezőbb karbantartási költségeket szolgálja, hogy az új kotró hidraulikaszűrője hatékonyabb, míg a csereperiódus 50 százalékkal meghosszabbodott, azaz már csak 3000 üzemóránként van szükség új szűrő beépítésére.

Az új M316 kotrómodellen alkalmazott Product Link technológia olyan, - egyébként már széleskörűen elterjedt - üzemeltetési adatokkal látja el az építésvezetőket, mint például a gép földrajzi pozíciója, az üzemórák száma, az üzemanyagfogyasztás, üresjárati idő és diagnosztikai kódok. Az új Remote Troubleshoot funkció révén a forgalmazó szakemberei a Product Link által valós időben továbbított adatok elemzésével észlelhetik az esetleges hibákat – tehát a távdiagnosztika anélkül végezhető el, hogy a gépet le kellene állítani.

 

Az M316 fontosabb adatai

Motor                                                                                 Cat C 4.4

Teljesítmény, Le (kW)                                                       148 (110)

Üzemi tömeg, kg                                                              17.000 – 18.400

Maximális ásási mélység, mm                                         5.630

Maximális előrenyúlás talajszinten, mm                          8.970

Maximális rakodási magasság, mm                                7.140

 

www.cat.com

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©